over ons | adverteren | sitemap | contact

Gorinchem-Waardenburg voorbeeld voor dijkprojecten met kabels en leidingen


Deel deze pagina

Bij de dijkversterking tussen Gorinchem en Waardenburg blijkt er een innovatieve oplossing mogelijk bij de ‘Waaldijk kruising’ waardoor de huidige watertransportleiding met geringe aanpassing in de nieuwe dijkversterking gehandhaafd kan blijven. Het verplaatsen van de leiding of het aanbrengen van een dure constructie is dan niet nodig.

De Project Overstijgende Verkenning Kabels & Leidingen (POV K&L) heeft een rekenmethode ontwikkeld, samen met Rijkswaterstaat en Deltares. Met deze methodiek kunnen de mogelijke effecten van een kabel of een leiding op de veiligheid van de dijk berekend worden. De methodiek bleek een kansrijke oplossing te bieden voor de Waaldijk. De rekenmethodiek kan als voorbeeld dienen voor andere dijkkruisingen.

NEN-norm
Bij de versterkingen van dijken hebben dijkbeheerders en netbeheerders regelmatig te maken met kabels en leidingen die in de dijk liggen. Voor leidingen zijn vigerende normen uit de NEN-3650 serie van toepassing waarin op conservatieve wijze is voorgeschreven hoe leidingen veilig in een dijk kunnen liggen. Bij het toepassen van de standaard benadering volgens de norm, komen we vaak uit op weliswaar zeer veilige maar vaak enorme kostbare constructies.

Innovatie bespaart miljoenen
Bij de kruising met de Waaldijk zou op deze wijze een kistdam met vleugelwanden moeten worden gerealiseerd, waarvan de kosten in de miljoenen kunnen lopen. De NEN-norm biedt naast de standaard benadering echter ook de mogelijkheid om een risicoanalyse uit te voeren, die aansluit bij het Veiligheidsraamwerk. Dat hebben we dankbaar benut.

Samen kijken naar de dijk
Alle partijen die betrokken zijn bij een dijkproject met aanwezige kabels en leidingen worden regelmatig geconfronteerd met dit soort situaties. De POV K&L heeft als belangrijk doel om de werelden van dijkbeheerders en netbeheerders te verbinden en samen innovatieve oplossingen uit te werken. Met de nieuwste technische kennis kunnen de partijen tot een oplossing komen die zeker veilig is en ook minder kostbaar.

Nieuwe NEN norm
De resultaten worden gebruikt om de NEN-norm opnieuw te beschouwen en in de toekomst beter te laten aansluiten bij het veiligheidsraamwerk zodat ook waterkeringen met kabels en leidingen kunnen worden beoordeeld op de vereiste veiligheid tegen overstroming.

Datum
19 december 2018

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Dijken versterken: Nederland veiliger maken
Waterschappen en Rijkswaterstaat staan de komende jaren aan de lat voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Meer dan 1100 km dijken moeten tot 2050 aangepakt worden. Deze werkzaamheden worden geprogrammeerd vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen en onderdeel van het Deltaprogramma

De ‘Waaldijkkruising’ in het traject Gorinchem-Waardenburg is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Meer dan 40 topexperts van adviesbureaus, kennisinstituten, netbeheerders en waterschappen zijn door de POV K&L ingezet om tot de innovatieve oplossing te komen.
Valentijnsdag
Uitgelicht
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden