over ons | adverteren | sitemap | contact

Gezellig gildefeest in Bommelse binnenstad


Deel deze pagina

Gildefeest 2007 Zaltbommel
De gezellige sfeer van de Vestingstedendagen 2005 was afgelopen zaterdag weer voelbaar in Zaltbommel. De straten rond de Sint-Maartenskerk waren het tafereel van het eerste historische Gildefeest van 't Bommels Gilde. Alsof we met z'n allen zojuist uit de teletijdmachine van Professor Barabas kwamen.

Genoeg te zien dus op het Kerkplein en omstreken. Ambachtslieden, verhalenvertellers, zwaardvechters, troubadours, ridders, jonkvrouwen. Alle middeleeuwse kostuums waren weer uit de mottenballen gehaald. De kinderen konden zich uitleven bij oud-hollandse spelletjes, straattheater en een 'spookhuys'. En omdat ook het festival Kleurrijk Zaltbommel zijn eerste dag beleefde waren er ook heel wat verrassende activiteiten en aanstekelijke muziek uit andere werelddelen te bewonderen.

Daan van de Werken uit de Oenselsestraat beleefde een mooie dag. "We hadden maar een paar weken voorbereidingstijd, maar hebben toch geprobeerd er iets speciaals van te maken. Vooral de heksenact was in onze straat een groot succes. Soms stond er wel 30 man tegelijk te kijken. De volgende keer hopen we wel nog wat meer bewoners uit onze straat enthousiast te krijgen."

Kleinschalig
Dat de dag kleinschaliger van opzet was dan de Vestingstedendagen was niet bij iedereen doorgedrongen. "Uit voorzorg hebben we de auto in Waardenburg geparkeerd en zijn op de fiets verder gegaan", vertelt het echtpaar Van Schaik uit Tiel. "Maar zo druk was het nou ook weer niet. Wel een leuke ambiance, hoor", zeggen ze terwijl ze toekijken hoe de zwaardvechters op elkaar staan in te hakken. Ook Koos Tromp van Platform Promotie Bommelerwaard had wat meer bezoekers verwacht. "Ik had graag in de laatste week wat meer voorpubliciteit gezien. Dan was er beslist meer publiek op af gekomen. Maar verder geen kritiek, hoor. De organisatie heeft echt haar best gedaan en de sfeer is goed."

Voor die organisatie - 't Bommels Gilde zelf - was het Gildefeest een groot succes. "We zijn blij met de opkomst voor deze eerste editie, ruim 1500 mensen", vertelt bestuurslid Anneke Kisselbach. "En zag het er niet prachtig uit? Eileen Hendrie had mooie schilden en banieren gemaakt, samen met de school De Brug. Onze speciale complimenten gaan naar de bewoners van het Kerkplein en omringende straten. Ze waren erg enthousiast en hebben ons vaak verrast met hun ideeën. Er heerste de hele dag een ontspannen sfeer en een groot saamhorigheidsgevoel."

Vervolg
"Dit roept om een vervolg. Het liefst elk jaar natuurlijk, maar dat wordt teveel. Ons doel is om elke twee jaar een feest te organiseren. Misschien ook op een andere locatie. De Waalkade en Waterstraat bijvoorbeeld. Het plein voor De Verdraagzaamheid is van zichzelf al een fraai podium."

In tegenstelling tot de Vestingdagen had het Gildefeest een avondprogramma. In de Poorterij speelde theatergroep Orion van Saskia Geursen de voorstelling "Sterren gaan ook naar de hemel". En de voetjes gingen van de vloer bij 't Bommels Bal. In 15 minuten werden de fijne kneepjes van de polka, de Schotse dans en de reidans aangeleerd en even later danste iedereen met iedereen. Om middernacht werd de dag met kanongebulder afgesloten door de Rijdende Artillerie.
Wat
Historisch gildefeest
Waar
Binnenstad Zaltbommel, rond de Sint-Maartenskerk
Wanneer
9 juni 2007
Datum
9 juli 2007

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden