over ons | adverteren | sitemap | contact

Gezamenlijke aanpak laaggeletterdheid Rivierenland


Hardnekkig probleem kost regio jaarlijks 9 miljoen euro


Deel deze pagina

Met een expertmeeting laaggeletterdheid heeft Bibliotheek Rivierenland een belangrijke stap gezet in de bundeling van krachten voor de bestrijding van een hardnekkig probleem in Rivierenland, laaggeletterdheid.

Vertegenwoordigers uit het onderwijs, welzijnsorganisaties, regionale werkgevers en een aantal gemeenten toonden deze ochtend hun belangstelling voor het thema en gaven blijk samen te willen op trekken in het aanpakken van dit probleem.

Sinds een aantal jaren staat het probleem van laaggeletterdheid landelijk op de agenda. Maar liefst 12% van alle Nederlanders heeft last van laaggeletterdheid. Het gaat om mensen die onvoldoende schrijven en lezen om goed mee te kunnen doen in de maatschappij. In Rivierenland zijn er ca. 23.000 volwassen laaggeletterden. Dat is meer dan het landelijk gemiddelde en heeft te maken sociaal-economische kenmerken van dit gebied. Laaggeletterdheid kost de regio jaarlijks 9 miljoen euro; een schrikbarend hoog bedrag, dat is opgemaakt uit onder andere de berekening van gederfde belastinginkomsten, een lagere productiviteit van werkenden, meer huisartsbezoeken en meer uitkeringen.

Preventie
Bibliotheek Rivierenland is samen met partners in het onderwijs al zeer actief in het voorkomen van laaggeletterdheid en digitale ongeletterdheid bij de jeugd, met speciale programma’s in het onderwijs, zoals De bibliotheek op school. Met de Bibliotheek op school is de organisatie inmiddels op 97 scholen in de regio actief en bereiken de lees-/mediacoaches die vanuit de Bibliotheek op de scholen werken maar liefst 15.500 leerlingen.

Schaamte
De Bibliotheek heeft zich ook de taak gesteld substantieel bij te dragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid bij volwassenen. Deze groep mensen is echter lastiger te bereiken. Het blijkt in de praktijk ingewikkeld te zijn om de volwassen laaggeletterden naar de juiste cursussen toe te leiden. Niet in de laatste plaats vanwege de schaamte die mensen voelen voor dit probleem, zij zijn er meester in het te verbergen. Het terugdringen van laaggeletterdheid bij volwassenen vraagt dan ook om een grondige aanpak die breed gedragen wordt.

Krachten bundelen
Om in Rivierenland de krachten te bundelen en het belang van het terugdringen van laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen heeft Bibliotheek Rivierenland opgeroepen tot een expertmeeting, waarvoor zij op 18 juni organisaties uit haar netwerk uitnodigde. Samen met de Stichting Lezen en Schrijven en met medewerking van ROC Rivor en Koning Willem I college informeerde de Bibliotheek de aanwezigen over laaggeletterdheid en de problemen die laaggeletterdheid met zich meebrengt. Centraal stond hierin hoe je dit probleem in gezamenlijkheid kan aanpakken. Er zijn genoeg redenen voor tal van organisaties om laaggeletterdheid in de eigen gelederen te willen terugdringen. Van het werken aan een grotere productiviteit en flexibiliteit van medewerkers en een lager ziekteverzuim tot meer veiligheid op de werkvloer en een betere communicatie met klanten.

Driejarig bondgenootschap
Bibliotheek Rivierenland komt na de zomer met een voorstel voor een driejarig bondgenootschap voor geletterdheid, inclusief een concreet actieplan. Op basis daarvan gaat de Bibliotheek samen met diverse partijen de strijd aan binden tegen laaggeletterdheid met als doel concrete resultaten te boeken. Het ziet ernaar uit dat de landelijke Stichting Lezen en Schrijven het bondgenootschap drie jaar financieel gaat ondersteunen. Prinses Laurentien was de afgelopen jaren boegbeeld van deze stichting, die zich hard maakt voor het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid. Organisaties die belangstelling hebben deel te nemen aan het bondgenootschap kunnen contact opnemen met Bibliotheek Rivierenland.

Datum
23 juni 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Animatiefilmpje
Ter illustratie van de hardnekkigheid van het probleem dat laaggeletterdheid vormt, heeft de Stichting Lezen en Schrijven op YouTube een treffend animatiefilmpje gepubliceerd.
Valentijnsdag
Uitgelicht
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Digitaalburg
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden