bird
woensdag 29 november | 13.04 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 46 2023

15-11-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
2211377GZ_Jaarwisseling illustraties3 vuurwerk overlast geluidsoverlast

Vuurwerkoverlast? Meld het!

Het eind van het jaar komt in zicht. En daarmee helaas ook het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Ervaart u al vuurwerkoverlast? Meld het dan!

Hoe kan ik vuurwerkoverlast melden?
Ga naar www.zaltbommel.nl. Kies hier voor de knop ‘Melding doen’ en klik daarna op de knop ‘direct melden’. Vink ‘Overlast en kleine ergernissen’ aan en dan ‘Vuurwerk’. Vul vervolgens de gevraagde gegevens in. U kunt ook een melding doen via de BuitenBeter app op uw mobiel of tablet. Heeft u geen internet? Bel dan (tijdens kantooruren) met ons klantcontact centrum via: 14 0418.

Onze handhavers gaan zo snel mogelijk op meldingen af
Onze handhavers gaan, binnen hun werktijden, zo snel mogelijk op de meldingen af. Ook houden zij de locatie de dagen erna extra in de gaten. De handhavers zijn niet altijd in uniform en in een dienstauto. Het is dus voor u niet altijd zichtbaar of uw melding wordt opgevolgd. Vanaf 1 december lopen de handhavers extra rond, ook in de avonduren.

Waar kan ik terecht met spoedsituatie of verdenking opslag illegaal vuurwerk?
Bij spoed en gevaarlijke situaties belt u naar 112. Bij verdenking illegale opslag vuurwerk belt u de politie op 0900 – 8844. Wilt u anoniem blijven? Bel dan naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl, onder de knop ‘meld anoniem’.


 

Boekbinderij van Hees wint All-in Werkgeversprijs

Boekbinderij van Hees heeft de All-in Werkgeversprijs Rivierenland 2023 in de gemeente Zaltbommel gewonnen! Deze prijs is een erkenning voor werkgevers in Rivierenland die zich inzetten voor een meer inclusieve arbeidsmarkt, kansen bieden aan werknemers met een arbeidsbeperking en hen ondersteunen in hun ontwikkeling. Hierdoor kan iedereen op hun eigen manier bijdragen aan de organisatie en volwaardig deelnemen in de samenleving. Boekbinderij van Hees en alle winnaars in Rivierenland, van harte gefeliciteerd!


 

College op bezoek bij Aannemersbedrijf MJ Smits BV

Dinsdag 7 november was het college van B&W op bezoek bij Aannemersbedrijf MJ Smits BV in Nederhemert. Een mooi en innovatief familiebedrijf dat in 1969 is gestart. Gemiddeld hebben zij 65 medewerkers in vaste dienst.

M.J. Smits B.V. is gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van de openbare ruimte. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud van groen, reinigen van de openbare ruimte, bos- natuur en landschapsbouw en gladheidsbestrijding. Wilt u ook dat het college bij uw onderneming of organisatie op bezoek komt? Stuur een mail naar ondernemersteam@bommelerwaard.nl.


 

Carbidschieten dit jaar op zaterdag 30 december

Dit jaar is het mogelijk om op zaterdag 30 december 2023 carbid te schieten. We hebben het carbidschieten verplaatst omdat Oudejaarsdag dit jaar op een zondag is. Carbidschieten is in onze gemeente alleen toegestaan tussen 10.00 en 17.30 uur en onder bepaalde voorwaarden.

Aanmeldingsplicht
Als u gaat carbidschieten bent u bovendien verplicht hiervan uiterlijk 20 december 2023 een melding te doen bij ons. De regels, voorwaarden en hoe u melding doet leest u op onze website. Dit vindt u via de
zoekterm ‘carbid’. Alle informatie over de jaarwisseling vindt u op de themapagina ‘Oud en Nieuw’ op www.zaltbommel.nl.

 


 

Avri komt naar de Spellewaard

Avri gaat met de inwoners van Zaltbommel en de rest van Rivierenland aan de slag om nog beter afval te scheiden. Goed gescheiden afval kunnen we hergebruiken voor nieuwe producten. Dat is belangrijk voor het milieu en het is goedkoper.

Advies en tips voor Spellewaard
Zoals vorige week stond aangekondigd in de Bommelerwaardgids, kunnen inwoners van de Spellewaard de komende tijd Avri-medewerkers tegenkomen in hun wijk. Ze kijken hoe het afval gescheiden is, geven tips en beantwoorden vragen. Om de wijkbewoners vast op weg te helpen, kregen zij afgelopen week allemaal een boekje met een Mini-Afvalwijzer in de brievenbus.

Woont u niet in de Spellewaard maar bent u toch nieuwsgierig naar de Mini Afvalwijzer? Scan dan de QR-code om ‘m te bekijken.


 

Koop een regenton met korting

Heeft u nog geen regenton in uw tuin? Koop er nu één met korting. Knip de waardebon naast deze pagina uit en lever hem in bij een van de deelnemende winkels. Een regenton kan een goede oplossing bieden voor het regenwater dat op uw dak valt. Door het water op te vangen en te bewaren, kunt u het later gebruiken om uw planten water te geven of voor andere doeleinden. En het mooie is dat u hiermee ook uw tuin klimaatbestendiger maakt!


 

Raadsnieuws

Programmabegroting 2024-2027
In juli heeft de raad de Perspectiefnota 2024 vastgesteld met daarin de uitgangspunten voor de begroting. In de begroting zijn die uitgangspunten verder uitgewerkt. In de gemeentewet is vastgelegd dat de gemeenteraad de begroting jaarlijks vaststelt vóór 15 november. Het voorstel is unaniem aangenomen. Na de behandeling van de begroting werd het debat gevoerd over de volgende agendapunten:

 • Concept regionaal risicoprofiel en regionaal beleidsplan 2024-2027 VRGZ
 • Bestemmingsplan Bruchem, Molenstraat naast 1
 • Fonds Bovenwijkse voorzieningen
 • Aanwijzingsbesluit bindend adviesgevallen en participatiegevallen in omgevingsplan

Meer informatie?
De volledige agenda en vergaderstukken vindt u op zaltbommel.raadsinformatie.nl. Hier kunt u ook de vergadering terugkijken. 


 

Gaat u stemmen volgende week?

Volgende week woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. Door te stemmen bepaalt u mee wie de komende 4 jaar lid wordt van de Tweede Kamer. En heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. Deze week leest u op deze pagina alles wat u moet weten om uw stem uit te brengen.

Iemand anders voor u laten stemmen
Kunt u zelf niet stemmen? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen. Dit heet machtigen. U kunt op 2 manieren iemand machtigen, via de achterzijde van de stempas of via een schriftelijke volmacht.

Stemmen in een andere gemeente
Wilt u in een andere gemeente stemmen? Dat kan met een kiezerspas. Met deze pas kunt u in heel Nederland stemmen. Ook in uw eigen gemeente als dat toch beter uitkomt voor u. U kunt de kiezerspas schriftelijk of mondeling aanvragen.

Meer informatie?
Ga naar www.zaltbommel.nl/verkiezingen voor uitgebreidere informatie over de verkiezingen. Of scan de QR-code met uw mobiele telefoon of tablet.  


 

Weet u al op wie u gaat stemmen?

Weet u nog niet op welke partij u wilt stemmen? Een stemhulp voorkomt een heleboel keuzestress. Om u te helpen bij het maken van uw keuze zijn er 2 stemhulpen beschikbaar: kieskompas.nl en stemwijzer.nl. Aan de hand van stellingen kunt u uw standpunten vergelijken met die van de politieke partijen. Uiterlijk 17 november ontvangt u de kandidatenlijsten. Deze vindt u naast de stemhulpen op onze website.


 

Stempas niet ontvangen of kwijt?

Heeft u uw stempas niet ontvangen? Of bent u uw stempas kwijt? Vraag dan een nieuwe stempas aan. Zonder stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. U kunt op onze website www.zaltbommel.nl/verkiezingen met uw DigiD een vervangende stempas aanvragen. Ook kunt u de (vervangende) stempas persoonlijk bij de balie in het gemeentekantoor aanvragen. Dan heeft u een geldig identiteitsbewijs nodig.


 

Locaties stemlokalen

Op woensdag 22 november 2023 kunt u stemmen van 7.30 – 21.00 uur bij één van de stemlokalen in onze gemeente. Hier ziet u een overzicht van de locaties.

Aalst

 • ‘t Kruispunt, Kerkpad 4
 • Kandidatenlijst in braille aanwezig

Aalst

 • ‘t Gement, Donkerstraat 19

Brakel

 • De Wilhelminahof, Wilhelminalaan 13

Brakel

 • Huis Brakel, Dwarssteeg 2

Bruchem

 • Eben Haëzer, De Kosterijstraat 2

Gameren

 • Kerk. centrum Elim, Delkant 5a

Gameren

 • Gambora, Middelkampseweg 2

Kerkwijk

 • Dorpshuis Kerkwijk, Achterstraat 4

Nederhemert

 • Dorpshuis De Gaarde, Schoolstraat 8
 • Extra (mobiel)stembureau van 18:00 – 21:00 uur

Nieuwaal

 • Ons Trefpunt, Kerkstraat 7

Poederoijen

 • Dorpshuis Podarwic, Burg. Posweg 1

Zaltbommel

 • De Grote Aak, J. van Oldenbarneveldtstr. 2 (niet toegankelijk voor verlaagde elektrische rolstoelen. Dichtstbijzijnde alternatief: Poorterij, Nieuwstraat 2)

Zaltbommel

 • De Poorterij, Nieuwstraat 2

Zaltbommel

 • In de Roos, Markt 10

Zaltbommel

 • Het Anker, Vergtweg 87, in verband met wegwerkzaamheden ingang via achterzijde aan de Frans Halsstraat

Zaltbommel

 • Sporthal Buys Ballot, Courtine 4 (niet toegankelijk voor verlaagde elektrische en/of extra brede rolstoelen. Dichtstbijzijnde alternatief: Het Anker, Vergtweg 87, ingang achterzijde via Frans Halsstraat)

Zaltbommel

 • De Sportwaard, Oude Bosscheweg 6

Zaltbommel

 • Van der Valk, Hogeweg 65 (ingang Meetings&Events)
 • (Kandidatenlijst in braille aanwezig)

Zuilichem

 • Dorpshuis Den Ham, Burg. Hobolaan 1b

Mobiel stembureau (extra mogelijkheid voor bewoners zorginstelling)

 • 13.30-14.30 uur: ’t Slot, Ridderhof 1 in Gameren
 • 15.30-16.30 uur: Wielewaal, J. van Oldenbarneveldtstr. 1 in Zaltbommel

De stemmen van het mobiel stembureau worden op 22 november vanaf 21.00 uur geteld op het gemeentekantoor aan de Hogeweg 11 te Zaltbommel.

Het gemeentelijk stembureau (GSB) opent op 23 november om 09.00 uur hun openbare zitting op het gemeentekantoor aan de Hogeweg 11 te Zaltbommel.


 

Stemmen met een beperking

Bij de stemlocaties houden we rekening met inwoners met een beperking. 

Op ieder stembureau vindt u:

- de kandidatenlijst in grote letters

- een leesloep met verlichting

- QR-code om via uw mobiel of tablet contact te maken met gebarentolk

 

Op de stembureaus ‘t Kruispunt in Aalst en Van der Valk in Zaltbommel:

-  een kandidatenlijst in braille


 

Toegankelijk stemmen

Op www.zaltbommel.nl/verkiezingen besteden we ook aandacht aan toegankelijk stemmen. U vindt daar onder andere een instructiefilmpje over het stemmen speciaal voor mensen met dementie. En een verkiezingskrant in gewone taal. Lees de krant online of haal een exemplaar gratis af op ons gemeentekantoor. Tot slot, wilt u op 22 november op een rustig moment uw stem uitbrengen?  Dan kunt u dit het beste doen tussen 10.00-12.00 uur of tussen 13.30-16.00 uur.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie