bird
maandag 11 december | 12.30 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 45 2023

08-11-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
Pieter van Maaren-3 portet met keten

Column Burgemeester Van Maaren

De vredesvlag
Het conflict in het Midden-Oosten kan niemand ontgaan zijn. Alle media doen er verslag van. Ondertussen merken we dat het conflict tussen Israël en Hamas ook in ons land een polariserende uitwerking heeft, die ook aan onze gemeente niet voorbij zal gaan.

Moet ik er in mijn column dan ook aandacht aan besteden?
Youp van t Hek schreef hierover: “Begin niet over de oorlog in Gaza. Binnen 2 seconden heb je namelijk bonje. Welke kant je ook kiest. Ook als je probeert zo genuanceerd mogelijk uit de hoek te komen.” Hij stelt vervolgens: “Het conflict in het Midden-Oosten is een kokendheet vraagstuk”.

Ondanks het feit dat dit conflict een polariserende werking met zich meebrengt, onze gemeente geen buitenlands beleid voert en het een ‘kokendheet vraagstuk’ is, wil ik er toch aandacht voor vragen. Niet voor het conflict zelf. Maar wel voor de vrede.

Waarom? Ik vraag aandacht voor alle mensen die getroffen worden, alle mensen die slachtoffer zijn, dan wel hiermee geconfronteerd worden. In bredere zin vraag ik aandacht voor slachtoffers van welke oorlog of ramp dan ook. Denkt u zich eens in dat het een geliefde van u betreft. Gezinnen en familielevens die verwoest worden. En het immense verdriet dat hiermee gepaard gaat.

Wij zijn geroepen om het goede te doen voor de mensen om ons heen. Iedereen op zijn eigen manier. Wij zijn geroepen om vrede en gerechtigheid te zoeken voor iedereen!

Hijs in uw hart de vredesvlag.

Met een hartelijke groet,
P.C. (Pieter) van Maaren
burgemeester Zaltbommel


 

Kom naar het Bommelerwaardse ondernemersontbijt

Bent u ondernemer in de gemeente Maasdriel of Zaltbommel? Meld u aan voor het jaarlijkse ondernemersontbijt op 17 november! Om 7 uur gaat u aan tafel met collega-ondernemers uit de Bommelerwaard. Na een lekker ontbijt én een inspirerend verhaal van gastspreker Sergio Derks bent om 9 uur klaar voor de dag!

Gastspreker over Philips: van gloeilamp tot multinational
Sergio Derks vertelt over het bedrijf Philips. Hoe het allemaal begon, over de kansen die de familie Philips zag en moeilijkheden die zij - zeker in het begin - moesten overwinnen om uit te kunnen groeien van een bedrijf met alleen maar gloeilampen tot het wereldmerk dat het nu is.

Aanmelden
Het ondernemersontbijt is op vrijdag 17 november van 07:00 tot 09:00 uur bij Van der Valk in Zaltbommel. Meld u aan met een mail naar ondernemersteam@bommelerwaard.nl.

Deel deze uitnodiging
Kent u ondernemers uit de Bommelerwaard waarvan u denkt: die mogen dit niet missen, die moeten hier zeker bij zijn. Geef deze informatie dan aan hen door!


 

Mantelzorger? Dat waarderen wij!

Vrijdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we extra stilstaan bij wat de mantelzorger doet. Mantelzorger ben je wanneer je langdurig en intensief voor een partner, een kind of een ander familielid of naaste zorgt die hulpbehoevend of chronisch ziek is. Wij waarderen het enorm dat mantelzorgers zich zo inzetten voor een ander. Deze belastende rol van liefdevolle zorg wordt vaak onderschat. Samen met Welzijn Bommelerwaard zetten we daarom de mantelzorgers in het zonnetje met een heerlijke high tea op vrijdag 10 november.

Waar kunt u als mantelzorger terecht voor hulp of advies?
Voor praktische ondersteuning, een luisterend oor, handige informatie en advies kunnen zowel jonge als volwassen mantelzorgers terecht bij de mantelzorgconsulenten van Welzijn Bommelerwaard. Ook bieden zij activiteiten aan voor informatie, ontspanning en ontmoeting.

Hoe bereikt u de mantelzorgconsulenten?
De mantelzorgconsulenten zijn telefonisch bereikbaar via 0418-634231 of stuur een email naar mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl. Meer informatie leest u op www.zaltbommel.nl/mantelzorg.

Mantelzorgwaardering
Vanaf januari 2024 kunt u weer een mantelzorgwaardering aanvragen voor de mantelzorg die in 2023 is verleend. Meer informatie: www.zaltbommel.nl/mantelzorgwaardering.


 

Helpt u een kind aan een veilig thuis?

Op dit moment wachten veel kinderen op een pleeggezin. Zij groeien op in een onveilige thuissituatie. Of wonen op een plek waar ze niet langer kunnen blijven. Deze week is het Week van de Pleegzorg en vragen we extra aandacht voor deze kinderen. Want elk kind verdient een veilig thuis.

Informatieavond pleegzorg
Wilt u meer weten over pleegzorg? Kom dan naar de informatieavond over pleegzorg op donderdag 23 november om 18.45 uur bij In de Roos, Markt 10 in Zaltbommel. Deze avond organiseren we samen met Entrea Lindenhout. Vergeet u niet aan te melden door uiterlijk donderdag 16 november te mailen naar info@zaltbommel.nl onder vermelding van ‘informatieavond pleegzorg’.


 

Raadsnieuws

Donderdagavond 9 november is de raadsvergadering van de gemeenteraad van Zaltbommel. De vergadering start om 19.30 uur in het Stadhuis aan de Markt.

Agenda
Over de volgende agendapunten wordt het debat gevoerd:

 • Programmabegroting 2024-2027
 • Regio arrangement fruitdelta Rivierenland
 • Concept regionaal risicoprofiel en regionaal beleidsplan 2024-2027 VRGZ
 • Nieuw re-integratieverordening Participatiewet naar aanleiding van het Breed Offensief
 • Bestemmingsplan Bruchem, Molenstraat naast 1
 • Fonds Bovenwijks
 • Aanwijzingsbesluit bindend adviesgevallen en participatiegevallen in omgevingsplan
 • Bestemmingsreserve Thuis in de wijk

Meer informatie?
De volledige agenda en vergaderstukken vindt u op zaltbommel.raadsinformatie.nl. Hier kunt u de vergadering live volgen of achteraf terugkijken.  Ook bent u van harte welkom op de publieke tribune in het stadhuis.


Deze maand naar de stembus

Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. Door te stemmen bepaalt u mee wie de komende 4 jaar lid wordt van de Tweede Kamer. En heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. De aankomende weken leest u op deze pagina meer informatie over de aankomende verkiezingen. Deze week leest u wat u moet doen als u uw stempas niet ontvangen heeft of kwijt bent.

Stempas niet ontvangen of kwijt?
Uiterlijk 8 november ontvangt u uw stempas. Bewaar deze goed! Deze heeft u samen met uw identiteitsbewijs nodig om te kunnen stemmen.  Zonder een stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Is uw stempas beschadigd of kwijt? Of heeft u geen stempas gekregen? Vraag dan een nieuwe aan. Aanvragen kan op de volgende manieren:

 • Online

 Via onze website www.zaltbommel.nl/verkiezingen. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Uw verzoek moet uiterlijk vrijdag 17 november 2023 bij ons binnen zijn.

 • Schriftelijk

 U vindt op onze website www.zaltbommel.nl/verkiezingen een formulier dat u kunt gebruiken om schriftelijk een vervangende stempas aan te vragen. Dit formulier moet uiterlijk vrijdag 17 november 2023 bij ons binnen zijn.

 • Mondeling

 U kunt ook een nieuwe stempas aanvragen aan de balie in het gemeentekantoor. U heeft hierbij uw identiteitsbewijs nodig of een kopie daarvan. Dit kan tot uiterlijk dinsdag 21 november 12.00 uur.

Let op! Vindt u uw oude stempas terug? Dan kunt u daarmee niet meer stemmen. Stemmen kan dan alleen nog met de vervangende stempas.

Kunt u op 22 november niet stemmen?
Kijk dan op www.zaltbommel.nl/verkiezingen wat u kunt doen. U leest daar praktische informatie over stemmen en de verkiezingen.


 

Locaties stemlokalen

Op woensdag 22 november 2023 kunt u stemmen van 7.30 – 21.00 uur bij één van de stemlokalen in onze gemeente. Hier ziet u een overzicht van de locaties.

Aalst

 • ‘t Kruispunt, Kerkpad 4

Aalst

 • ‘t Gement, Donkerstraat 19

Brakel

 • De Wilhelminahof, Wilhelminalaan 13

Brakel

 • Huis Brakel, Dwarssteeg 2

Bruchem

 • Eben Haëzer, De Kosterijstraat 2

Gameren

 • Kerk. centrum Elim, Delkant 5a

Gameren

 • Gambora, Middelkampseweg 2

Kerkwijk

 • Dorpshuis Kerkwijk, Achterstraat 4

Nederhemert

 • Dorpshuis De Gaarde, Schoolstraat 8
 • Extra (mobiel)stembureau van 18:00 – 21:00 uur

Nieuwaal

 • Ons Trefpunt, Kerkstraat 7

Poederoijen

 • Dorpshuis Podarwic, Burg. Posweg 1

Zaltbommel

 • De Grote Aak, J. van Oldenbarneveldtstr. 2

Zaltbommel

 • De Poorterij, Nieuwstraat 2

Zaltbommel

 • In de Roos, Markt 10

Zaltbommel

 • Het Anker, Vergtweg 87

Zaltbommel

 • Sporthal Buys Ballot, Courtine 4

Zaltbommel

 • De Sportwaard, Oude Bosscheweg 6

Zaltbommel

 • Van der Valk, Hogeweg 65 (ingang Meetings&Events)

Zuilichem

 • Dorpshuis Den Ham, Burg. Hobolaan 1b

Mobiel stembureau (extra mogelijkheid voor bewoners zorginstelling)

 • 13.30-14.30 uur: ’t Slot, Ridderhof 1 in Gameren
 • 15.30-16.30 uur: Wielewaal, J. van Oldenbarneveldtstr. 1 in Zaltbommel

De stemmen van het mobiel stembureau worden op 22 november vanaf 21.00 uur geteld op het gemeentekantoor aan de Hogeweg 11 te Zaltbommel.

Het gemeentelijk stembureau (GSB) opent op 23 november om 09.00 uur hun openbare zitting op het gemeentekantoor aan de Hogeweg 11 te Zaltbommel.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

 

 

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie