bird
maandag 11 december | 13.07 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 43 2023

25-10-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
rookmelder

Nog geen rookmelders? Vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht

Sinds 2022 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in huis. Gelukkig is het plaatsen zo gedaan. Heeft u het altijd uitgesteld? Dan is dit het moment om rookmelders te plaatsen. Rookmelders hangt u op voor uw eigen veiligheid en voor die van de ander.

Hoe ontstaat brand?
Brand kan werkelijk iedereen overkomen. U heeft het simpelweg vaak niet door en brand- en rookontwikkeling gaat enorm snel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen zijn. Soms komt het door koken of het niet onderhouden van de cv-installatie. Maar het kan ook plots ontstaan door oververhitte laptops, brand in elektrische apparaten zoals telefoonopladers, fietsaccu’s of wasdrogers. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen op elke verdieping een werkende rookmelder heeft hangen.

Waarom een rookmelder?
Een rookmelder voorkomt geen brand,  maar waarschuwt u heel snel dat u weg moet gaan en de brandweer moet bellen. Vaak denken mensen dat ze brand vanzelf wel merken en ruiken, maar integendeel. U wordt niet wakker van rook, wel van de rookmelder. Rookmelders heeft u niet alleen voor uw zelf, maar ook voor anderen: uw partner, kinderen of uw buren. Zo zorgt u ook dat zij veilig wonen. 

Wat is de beste plaats voor rookmelders

 • Op elke woonverdieping minimaal 1 rookmelder
 • Hang de rookmelders op in de vluchtroute en elke slaapruimte
 • Hang de rookmelder aan het plafond, want rook stijgt op. En minstens
 • 50 centimeter vanaf de muur of hoek

Onderhoud rookmelders

 • Haal elke maand de stofzuiger langs de rookmelders
 • Test de rookmelders elke maand door de testknop in te drukken
 • Vervang elk jaar de batterijen

Kijk voor meer informatie over rookmelders op de website www.brandweer.nl.


 

De Tweede Kamerverkiezing komt eraan

Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. Door te stemmen bepaalt u mee wie de komende 4 jaar lid wordt van de Tweede Kamer. En heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. De aankomende weken leest u op deze pagina meer informatie over de aankomende verkiezingen.

Stempas
U krijgt uiterlijk 8 november 2023  een stempas toegestuurd als:

 • U 18 jaar of ouder bent op 22 november 2023
 • U de Nederlandse nationaliteit hebt
 • U niet uitgesloten bent van het kiesrecht
 • U op de dag van de kandidaatstelling, 9 oktober 2023, ingeschreven bent in de gemeente Zaltbommel

Kandidatenlijst
Uiterlijk 17 november ontvangt u de kandidatenlijst thuis. Op deze lijst kunt u zien op welke partijen en kandidaten u kunt stemmen.

Stemmen na verhuizing naar een andere gemeente
Het adres waarop u op de dag van kandidaatstelling officieel staat ingeschreven, bepaalt in welke gemeente u kunt stemmen. Bij deze Tweede Kamerverkiezing is de dag van kandidaatstelling 9 oktober 2023. Op het adres waar u dan staat ingeschreven, wordt ook uw stempas bezorgd. Wilt u in uw nieuwe gemeente stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan.

Meer informatie over de verkiezingen leest u op www.zaltbommel.nl/verkiezingen.


 

Uw rijbewijs verlengen vanuit huis

Weet u al dat u vanuit huis online uw rijbewijs kunt verlengen? Dit kan via de website van de RDW. Het rijbewijs is vervolgens na twee werkdagen op te halen bij het gemeentekantoor.

Let op: dit is alleen mogelijk als u uw rijbewijs verlengd of bij uitbreiding van de categorieën. Als er voor het eerst een rijbewijs wordt aangevraagd, moet u nog wel naar het gemeentekantoor.

Hoe werkt het?
De aanvraag begint met het maken van een foto. Dit kunt u doen bij een door de RDW erkende fotograaf of bij de fotocabine op ons gemeentekantoor. De fotograaf of fotocabine verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Daarna kunt u met de DigiD-app met ID-check makkelijk en snel de aanvraag doen via www.rdw.nl/rijbewijsverlengen. Na twee werkdagen kunt u het rijbewijs ophalen bij het gemeentekantoor.

Fotocabine gemeentekantoor
Laat u een digitale pasfoto maken in de fotocabine op het gemeentekantoor? De pasfoto’s voor het digitaal aanvragen van een rijbewijs kosten € 10,00. U ontvangt naast de digitale pasfoto dan ook een set van 5 pasfoto’s. De pasfoto’s voor reguliere rijbewijsaanvragen en andere documenten in de fotocabine kosten € 7,00.


 

Wandelkaart Stadswallen: dé ultieme herfstwandeling

Wandelen is niet alleen leuk. Ook uw gezondheid krijgt er een oppepper van! De Stadswallen – een park in Engelse landschapsstijl – in Zaltbommel lenen zich perfect voor de ultieme herfstwandeling. Geniet en ga alleen of samen met uw (klein)kinderen op zoek naar eikels en kastanjes.

Wandelkaart Stadswallen
Wist u dat er ook een wandelkaart Stadswallen is? Deze leidt u langs 14 bijzondere bomen op de Stadwallen. U kunt de wandelkaart gratis afhalen aan de balie op het gemeentekantoor, Hogeweg 11 in Zaltbommel. Of als u in het centrum bent bij Tourist Info Bommelerwaard, Markt 3 in Zaltbommel.


 


 

Raadsnieuws

Extra raadsvergadering en carrouselvergadering
Donderdagavond 26 oktober is een extra raadsvergadering ingelast van 19:00 uur tot 19:45 uur. De gemeenteraad neemt een besluit over de voorgestelde benoeming van Ed Goossens als wethouder van de gemeente Zaltbommel. Na afloop van de extra raadsvergadering start de carrouselvergadering om 20:00 uur. De agenda van de carrousel is als volgt:

Raadzaal

 1. Opening
 2. Bestemmingsplan Bruchem, Molenstraat naast 1
 3. Bestemmingsplan Bruchem, Nieuwstraat 3
 4. Bestemmingsplan Poederoijen, Maasdijk 54
 5. Bestemmingsplan Zuilichem, ’t Boske naast 1
 6. Fonds Bovenwijks
 7. Aanwijzingsbesluit bindend adviesgevallen en participatiegevallen in omgevingsplan
 8. Erfgoedverordening 2023

 Trouwzaal

 1. Opening
 2. Verordening bekostiging leerlingenvervoer
 3. Bestemmingsreserve Thuis in de wijk
 4. Initiatiefvoorstel PvdA burgerberaad

Meer informatie
Bekijk www.raadzaltbommel.nl voor informatie over de mogelijkheid tot meespreken en de volledige agenda.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie