bird
maandag 11 december | 14.25 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 42 2023

18-10-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
duurzamer-leven

Inspiratie voor een duurzamer leven

Van 28 oktober tot en met 5 november is het Nationale Klimaatweek. Samen met ruim tien organisaties hebben we een inspirerend programma samengesteld.

Wat kunt u verwachten?
Het begint al een week eerder met de Woonwijzerkeet die op verschillende weekmarkten in de dorpskernen verschijnt. Hier kunt u terecht voor waardevolle tips en advies over het verduurzamen van uw woning. Heeft u weleens last van ‘scheidingsdilemma’s’? Dan is de Duurzaamheidsmarkt in Zaltbommel op 28 oktober een absolute aanrader. Hier leert u op een leuke manier álles over afvalscheiding. Of bezoek ‘Zero Trash Island’, een mobiele kermisattractie en een spelshowparadijs voor jong en oud gemaakt van afvalcontainers. U kunt zelfs deelnemen aan het ‘Ik vertrek spel’ waar u meer kunt leren over planten en dieren die van nature niet in Nederland voorkomen.

Volledige programma
Ook de rest van de week staat bol van boeiende activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Van workshops tot rondleidingen en een gezellige borrel. Alles is erop gericht om met praktische tips u te inspireren en aan te moedigen te kiezen voor een duurzamer leven. En wist u dat nieuwe eigenaren van een nieuwbouwwoning zich kunnen aanmelden voor een gratis boom in hun tuin? Als u in 2023 de sleutels hebt ontvangen van een nieuwbouwwoning in onze gemeente, dan kunt u op 4 november een boom ophalen. Meer informatie hierover en het volledige programma van de Nationale Klimaatweek vindt u op www.zaltbommel.nl/nkw.


 

Bladkorven zijn weer geplaatst

Bladeren op de stoep en straat zorgen vaak voor ongemak. Daarom plaatsten wij op de plaatsen waar veel bomen staan een bladkorf. We rijden met de veegwagen en legen de volle bladkorven. Helpt u mee om de stoepen schoon te houden?

Bladeren in bladkorven
U kunt helpen door het herfstblad van de bomen die bij u in de straat staan in de korven te doen. De korven zijn bedoeld voor herfstblad van de bomen die in de openbare ruimte staan. Half december halen we de korven weer weg. Wilt u weten waar de bladkorf in uw buurt staat? Lees het nieuwsbericht op www.zaltbommel.nl.

Bladkorf vol?
Wij legen de korven een keer per week. Is de korf eerder vol? Laat het ons weten. Bel naar 14 0418 en wij legen de korf binnen 2 dagen.

Geen tuinafval
Tuinafval hoort niet in de korven thuis, dit brengt u naar de Milieustraat aan de Dwarsweg 26 in Zaltbommel.


 

11 oktober Coming Out Day

Op 11 oktober was het Coming Out Day. Jaarlijks wordt er op deze dag wereldwijd aandacht besteed aan het ‘uit de kast komen’ oftewel de ‘coming out’. Dat is het moment dat mensen openlijk uitkomen voor hun seksuele voorkeur

Regenboogvlag
In het bijzijn van het Regenboogcomité Zaltbommel en andere aanwezigen hees wethouder Karima Bouchtaoui op 11 oktober de regenboogvlag. We laten hiermee zien dat iedereen gelijk is en dat je je zelf mag zijn. De regenboogvlag staat hiervoor symbool.

Discriminatie
Ervaart u discriminatie vanwege uw seksuele voorkeur of gender? Bent u of kent u iemand die zich gediscrimineerd voelt vanwege zijn seksuele voorkeur of gender? Dan kunt u terecht bij Vizier via www.vizieroost.nl. Vizier is een onafhankelijk bureau waar u terecht kan met vragen, meldingen of klachten over ongelijke behandeling.


 

Europese Dag tegen Mensenhandel

Weet u wat mensenhandel is? Vandaag, 18 oktober, is het de Europese Dag tegen Mensenhandel! Daarom vragen we vandaag uw aandacht voor deze moderne vorm van slavernij.

Mensenhandel is overal
Mensenhandel komt overal en in alle lagen van de bevolking voor, óók in onze gemeente. Mensenhandel is een vorm van ondermijning. Dat betekent dat mensen worden uitgebuit of gedwongen om iets tegen hun zin te doen. Denk bijvoorbeeld aan lange dagen werken onder slechte omstandigheden. Of onder dwang seksuele handelingen verrichten waar iemand anders aan verdient. Of gedwongen worden deel te nemen aan een criminele activiteit.

Melden is altijd zinvol
Maakt u zich zorgen en wilt u advies over wat u kunt doen? Bel Veilig Thuis via 0800 2000.

Heeft u een signaal of vermoeden en wilt u dit melden?

  • Meld uw vermoeden via ‘melden verdachte situatie’ op www.zaltbommel.nl.
  • Bel de politie via 0900 8844. (als u niet anoniem hoeft te blijven). Betreft uw melding spoed of is er sprake van heterdaad? Bel dan 112.
  • Liever anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem (MMA) via 0800 7000. Bij MMA hoeft u uw naam niet te noemen en worden uw contactgegevens niet bekend. U blijft dus echt anoniem!

Wilt u meer weten over mensenhandel? Ga dan naar www.comensha.nl


 

Raadsnieuws

Ed Goossens voorgesteld als nieuwe wethouder.
De VVD-fractie heeft Ed Goossens voorgesteld als nieuwe wethouder van Zaltbommel. Dit nadat Willem Posthouwer onlangs vanwege gezondheidsredenen heeft besloten te stoppen als wethouder. Goossens zat van 2010 tot 2019 in de gemeenteraad van Geldermalsen en was vervolgens wethouder in de gemeente West-Betuwe (fusiegemeente van o.a. voormalig Geldermalsen) van 2019 tot 2022. Op donderdagavond 26 oktober is er een extra raadsvergadering ingelast van 19:00 tot 19:45 uur waarin de gemeenteraad een besluit zal nemen over de voorgestelde benoeming van Ed Goossens als wethouder van gemeente Zaltbommel. 

Carrouselvergadering 26 oktober
Na afloop van de bovengenoemde extra raadsvergadering zal vanaf 20:00 uur de Carrouselvergadering plaatsvinden. In deze Carrousel worden de voorstellen besproken waarover de raad op 9 november een besluit zal nemen. Op de agenda vindt u o.a. de Erfgoedverordening, een aantal bestemmingsplannen en een initiatiefvoorstel van de PvdA over een ‘burgerberaad.’

U kunt de raads- en carrouselvergadering van 26 oktober bijwonen in het stadhuis aan de markt te Zaltbommel, of u kunt de vergadering live mee- of terugkijken op internet via Zaltbommel.notubiz.nl. 


 

Bekijk hier de PDF uit de krant 

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie