bird
maandag 11 december | 13.34 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 41 2023

11-10-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
Pieter van Maaren-3 portret met keten-zonder lichten LR-1

Column Burgemeester Van Maaren

Meld. Want ieder vermoeden telt
Het is fijn wonen, werken en ondernemen in onze gemeente. In onze eigen straat, wijk en buurt weten we elkaar vaak goed te vinden. We voelen ons veilig.

Bovenstaande klinkt mooi. Een gedroomde gemeente voor een burgemeester. Een gedroomde buurt voor ons als inwoners. Daar doen we allemaal ons best voor. Samen werken we aan een fijne en veilige buurt, wijk en gemeente.

Bij drugscriminaliteit denken we snel aan de havens van Rotterdam of luchthaven Schiphol. Maar misdaad is ook steeds vaker dichterbij. Er kunnen, ook in onze buurt, signalen zijn van een drugslab of drugshandel. Kijk maar eens goed om u heen. Dat ene huis met al die camera’s of afgeplakte ramen. Gedumpte jerrycans en vaten in ons mooie buitengebied. Of die vreemde geur of stank die niet goed thuis te brengen is. Drugscriminaliteit is soms heel dichtbij. En dat kan gevaarlijk zijn. Denk aan explosies of milieuschade.

Signalen die kunnen wijzen op een drugslab zijn: afgeplakte ramen, laden en lossen op vreemde tijdstippen, geen contact met de buren, vreemde geur of stank, opvallende personen en drugsafval zoals jerrycans en vaten.

Soms lijkt een ‘niet pluis gevoel’ voor u een vaag vermoeden. Maar met een aantal meldingen bij elkaar gebracht, kan de politie criminelen opsporen.

Dus ziet u iets verdachts? Meld. Want ieder vermoeden telt.

Een vermoeden kunt u anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem. Wie u bent, blijft onbekend. Melden kan via 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Met een hartelijke groet,
P.C. (Pieter) van Maaren
burgemeester Zaltbommel


 

Bommelerwaard viert de Nationale Klimaatweek!

Hij komt er weer aan: de Nationale Klimaatweek! In de Bommelerwaard bundelen we samen met de Natuurwacht, Het Groene Huis, Coöperatie Bommelerwaar, Groen Graag, Pleegplantje, EnergieVitaal, Energieloket, Avri Afvalverwerking en het Binnenstadfonds onze krachten voor een boeiend programma.

Duurzaamheidsmarkt
De week begint met de Duurzaamheidsmarkt op 28 oktober. U krijgt er informatie over het verduurzamen van uw huis, elektrisch rijden en  u vindt er milieuvriendelijke producten. Daarnaast kunt u deelnemen aan leuke afvalspelletjes. De Duurzaamheidsmarkt is van 10:00 tot 16:00 uur op de Gamerschestraat in Zaltbommel.

Nationale Klimaatweek
In de week van 28 oktober tot en met 5 november is het Nationale Klimaatweek. Neem deel aan allerlei activiteiten op het gebied van duurzaamheid.  Van workshops tot rondleidingen en een gezellige borrel. Zo krijgt u volop inspiratie voor een duurzamer leven. Doet u ook mee? U vindt het programma van de klimaatweek op  www.zaltbommel.nl/nkw.


 

Tweede Kamerverkiezing 22 november

Op woensdag 22 november 2023 is de Tweede Kamerverkiezing. Door te stemmen bepaalt u mee wie de komende 4 jaar lid wordt van de Tweede Kamer. En heeft u invloed op de besluiten van de Tweede Kamer. De aankomende weken leest u op deze pagina meer informatie over de aankomende verkiezingen. Deze week leest u hoe het werkt als u in een andere gemeente wilt stemmen of als u iemand anders voor u wilt laten stemmen.

Iemand anders voor u laten stemmen
Kunt u niet stemmen omdat u bijvoorbeeld ziek bent of op vakantie in het buitenland? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen. Dit heet machtigen. U kunt op 2 manieren iemand machtigen, via de achterzijde van de stempas of via een schriftelijke volmacht.

Let op: het initiatief om iemand voor u te laten stemmen moet altijd vanuit uzelf komen! Het is niet toegestaan (en zelfs strafbaar) om andere kiezers te benaderen met het verzoek om een volmacht te verlenen.

Stemmen in een andere gemeente
Wilt u in een andere gemeente stemmen? Dat kan met een kiezerspas. Met deze pas kunt u in heel Nederland stemmen. Ook in uw eigen gemeente als dat toch beter uitkomt voor u. U kunt de kiezerspas schriftelijk of mondeling aanvragen.

Meer informatie
Wilt u meer weten over het geven van een volmacht of aanvragen van een kiezerspas? Lees dit op onze website www.zaltbommel.nl/.


 

Tegeltaxi komt weer langs

Ook dit jaar is het tegenwippen een groot succes. In onze gemeente zijn er al meer dan 13.000 tegels verwijderd en veel van deze tegels zijn opgehaald door de Tegeltaxi. Wilt u ook uw tegels in de tuin omruilen voor groen, maar weet u niet hoe u dit moet aanpakken? Meld u dan nu aan voor de Tegeltaxi en wij halen de verwijderde tegels gratis bij u thuis op.

Wanneer rijdt de Tegeltaxi
De Tegeltaxi komt voor de laatste keer dit jaar langs op maandag 23 oktober. U kunt zich aanmelden voor de tegeltaxi tot uiterlijk donderdag 19 oktober. Aanmelden is eenvoudig via het aanmeldformulier op onze website: www.zaltbommel.nl/tegelwippen.


 

Meld. Want ieder vermoeden telt

Het is belangrijk om verdachte activiteiten, zoals een mogelijk drugslab, te melden. Uw ogen en oren zijn belangrijk voor een veilige buurt. Ziet u een verdachte situatie? Meld dit. Dit kan anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl. Als u liever direct contact opneemt met de politie, bel dan 0900-8844. In spoedeisende gevallen of wanneer er sprake is van een heterdaad situatie, bel altijd 112. Laten we samenwerken voor een veiligere buurt!


 

Raadsnieuws

Gemeenteraadsagenda
Democracity 9, 10 en 11 oktober
Van maandag 9 oktober tot woensdag 11 oktober kwamen leerlingen van het Cambium College langs op het stadhuis voor Democracity. Dit is een project vanuit ProDemos om jongeren in contact te brengen met gemeentepolitiek. Ook raadsleden waren hierbij aanwezig en hielpen de leerlingen om vragen te beantwoorden.

Beeldvormende bijeenkomst 12 oktober
Op 12 oktober zal ’s avonds een beeldvormende bijeenkomst zijn voor raads- en burgerleden over de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking zal treden.

Informatie
Geïnteresseerd in wat de gemeenteraad de komende periode allemaal te doen heeft? Alle informatie over genomen raadsbesluiten, agenda’s en agendastukken vindt u op zaltbommel.raadsinformatie.nl.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

 

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie