bird
woensdag 31 mei | 11.58 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 19

10-05-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
burgemeester met ambtsketen-0805 1032
Burgemeester met ambtsketen

Column Burgemeester Van Maaren

Open je ogen

Op de Waalkade in Zaltbommel staan sinds vorige week 30 portretten. Op het eerste gezicht een serie kleurrijke foto’s van mensen met prachtige ogen. Onder de foto’s is te lezen dat achter deze ogen vreselijke verhalen schuil gaan. 30 indringende portretten vertellen de verhalen van slachtoffers van mensenhandel. Mensenhandel komt overal ter wereld voor, ook in Nederland. Denk aan seksuele uitbuiting, overige arbeidsuitbuiting, criminele uitbuiting, gedwongen bedelarij en gedwongen orgaanverwijdering. Mensenhandel vindt vaak pal onder onze ogen plaats.

Vaak zijn we ons niet bewust wat we kunnen doen om dergelijke grove criminaliteit te bestrijden. Het zijn grote problemen waarvan we denken dat we die op individueel niveau niet op kunnen lossen. Soms kom je in een situatie, zie je dingen en/of vang je signalen op die je een vervelend onderbuikgevoel geven. Je weet dat er iets niet klopt. Je voelt dat er iets niet pluis is maar heel duidelijk is het niet.

Jouw ‘niet pluis gevoel’ kan net dat ene puzzelstukje zijn dat leidt naar een oplossing. Belangrijk dus om die signalen te melden. Dat kan bij de politie. Er kunnen redenen zijn waarom je niet naar de politie kan of durft. Een lastig dilemma. Hiervoor biedt Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Meld Misdaad Anoniem (M.) is het onafhankelijke meldpunt waar je anoniem informatie kunt geven over criminaliteit. Je kunt bij M. melding maken over bijvoorbeeld moord en doodslag, mishandeling, overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel. Maar ook met informatie over fraude en corruptie kun je bij M. terecht.

Achter de ogen van de portretten op de Waalkade gaan schrijnende verhalen schuil. Echte verhalen, van echte slachtoffers. Velen van hen zitten nog in de beschermde opvang. Zij willen dat jij weet dat mensenhandel ook in Nederland voorkomt. Open je ogen en zie wat voor een leed dit veroorzaakt.

 


 
Burgemeester bij kranslegging Joods monument

 Inzet ervaringsdeskundige: vergoeding voor opleiding of activiteiten

Inwoners met een probleem op het gebied van verslaving, psychiatrie of bij dakloosheid kunnen veel baat hebben bij hulp van ervaringsdeskundigen. Heeft u zelf ervaring met tegenslag of een ontwrichtende periode in uw leven? En wilt u deze ervaring inzetten om anderen te helpen? Dan is een opleiding of training tot ervaringsdeskundige misschien wat voor u. Momenteel zijn er vergoedingen beschikbaar voor deze training- of opleidingskosten. 

Wat is een ervaringsdeskundige?
Ervaringsdeskundigen hebben eigen ervaringen met bijvoorbeeld psychische problemen, ziekte, verslaving, armoede, verlies of andere gebeurtenissen van tegenslag in het leven. Zij hebben daarbij ervaring met herstel. In dit herstelproces hebben zij leren omgaan met kwetsbaarheid en tegenslag in het leven. Ervaringsdeskundigen zetten hun eigen ervaringen met herstel in om anderen te helpen in hun herstel- en ontwikkelproces.

Vergoeding (subsidie) aanvragen
U kunt een vergoeding aanvragen voor training- of opleidingskosten. Inwoners en organisaties uit onze gemeente mogen gebruik maken van deze vergoeding. Meer informatie over de vergoeding en hoe u een aanvraag indient leest u in ons nieuwsbericht op www.zaltbommel.nl

 Kent u iemand die een lintje verdient?

Bijna iedereen zal deze vragen met ‘ja’ beantwoorden. Want overal zetten mensen zich voor vele doelen in. Vaak zonder eigenbelang in alle bescheidenheid. Deze mensen kunnen in aanmerking komen voor een Koninklijke Onderscheiding. Maar dan moet iemand ze wel eerst voordragen. U kunt daarvoor zorgen. Kent u iemand die zich minimaal vijftien jaren aaneengesloten buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt en nog steeds maakt voor onze samenleving? Dan kunt u deze persoon voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding.

Meer informatie over het aanvragen leest u op www.zaltbommel.nl.


 

NK tegelwippenRaadsnieuws

Wist u dat…
De gemeenteraad een eigen nieuwsbrief heeft? Abonnees ontvangen de nieuwsbrief maandelijks in hun mailbox. Wilt u de nieuwsbrief ontvangen? Meld u aan via het formulier op www.raadzaltbommel.nl/nieuwsbrief.

Agenda carrouselvergadering 11 mei

  • Presentatie Cultuurcluster
  • Cultuurvisie
  1. Vervangende huisvesting basisschool Nederhemert
  2. Informatienota onrechtmatig gebruik gemeentegrond
  3. Informatienota vaststelling Woondeal Rivierenland

Op zaltbommel.raadsinformatie.nl treft u de volledige agendastukken. Hier kunt u de vergadering live volgen of terugluisteren. Ook bent u van harte welkom op de publieke tribune in het stadhuis.

Meer informatie
Kijk op www.raadzaltbommel.nl als u meer wilt weten over de gemeenteraad.

Tags

Laatste nieuws

socials mantelzorg rolstoel ouder met kin_bew

Gemeentenieuws Zaltbommel week 22

31-05-2023 00:00
uur
Afsluiting N831

Gemeentenieuws Maasdriel week 22

31-05-2023 00:00
uur
aanleg glasvezel

Gemeentenieuws Maasdriel week 21

24-05-2023 00:00
uur
Meer nieuws hier...

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie