bird
woensdag 31 mei | 11.36 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 16

19-04-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
vlag-halfstok

Herdenkt u ook op 4 mei?

Op 4 mei herdenken wij hen die zich ingezet hebben om onze vrijheid te verkrijgen en te behouden. We herdenken ook hen die op deze dag door oorlogsgeweld en bij vredesmissies over de hele wereld om het leven kwamen. Net als andere jaren houden wij in verschillende kernen in onze gemeente herdenkingen en is er een stille tocht in Zaltbommel. U bent hierbij van harte welkom.

Herdenkingen
Bij de herdenkingen is iemand van het college van B&W of de gemeenteraad aanwezig. Ook u nodigen wij uit om hierbij aanwezig te zijn en in Zaltbommel mee te lopen met de stille tocht. Het programma van de herdenkingen dit jaar is als volgt:

18.00 uur        Zaltbommel, herdenkingsbijeenkomst in de Gasthuiskapel, aansluitend stille tocht en om 20.00 uur bijeenkomst Bossche Poort, Oude algemene Begraafplaats

19.00 uur        Aalst, begraafplaats aan de Prins Hendrikstraat

19.00 uur        Brakel, NH begraafplaats aan de Markt

19.00 uur        Bruchem/Kerkwijk, begraafplaats aan de Molenstraat

19.00 uur        Gameren, begraafplaats aan de Prins Willem-Alexanderstraat

19.00 uur        Nederhemert, Algemene begraafplaats, Molenstraat 

19.00 uur        Nieuwaal, begraafplaats aan de Kerkstraat

19.00 uur        Poederoijen, NH begraafplaats aan de Burgemeester Posweg

19.00 uur        Zuilichem, Algemene begraafplaats aan de Maas-Waalweg

 

Herdenkingsbijeenkomst
Om 18.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Gasthuiskapel, Gasthuisstraat 34 in Zaltbommel. Tijdens deze bijeenkomst spreekt Bertjan Kers over Paul Terwindt.

Hij overleed in 1968 in Zaltbommel en is begraven op de katholieke begraafplaats aan De Virieusingel. In de oorlog hielp hij Joodse kinderen aan onderduikadressen. Dat deed hij binnen het Utrechts Kindercomité, een verzetsorganisatie van studenten. De kinderen werden vaak ondergebracht bij katholieke boerengezinnen in Limburg. Zo heeft hij tientallen kinderen weten te redden. In de jaren ‘80 en ‘90 is hij voor zijn levensgevaarlijke werk tot twee keer toe postuum geëerd met een

Yad Vashem-onderscheiding. Na de oorlog was de katholieke Terwindt lid van de Rijkscommissie voor Oorlogspleegkinderen (OPK). Deze commissie, die bestond uit Joodse en niet-Joodse leden, bekommerde zich om de Joodse kinderen die in onderduik de oorlog hadden overleefd.

Daarnaast wordt het verhaal van Pietje Mulder verteld. Pietje was een 3 ½ jarig jongetje uit Hedel dat tijdens de evacuatie in Bruchem getroffen werd en 2 weken later in Zaltbommel in het Gasthuis overleed. De vertelling is gebaseerd op het verhaal van een oudere zus, waarin zij haar beleving in haar kindertijd over de oorlog heeft weergegeven. Vorige jaar tijdens de dodenherdenking op 4 mei werd het graf herontdekt op de Algemene Begraafplaats in Zaltbommel. Muzikale begeleiding door Nick van Wijk, Rob Roemers en Meggy van den Heuvel. Toegang is vrij.

Stille tocht
Aansluitend aan de herdenkingsbijeenkomst de stille tocht in Zaltbommel. Deze begint om 18.55 uur. De tocht start bij de Gasthuiskapel in de Gasthuisstraat en gaat langs het stadhuis aan de Markt, de Joodse en de Katholieke begraafplaats en eindigt bij de Algemene begraafplaats aan de Bossche Poort. Voor de kranslegging spreekt burgemeester Van Maaren en leest een leerling zijn of haar eigen geschreven winnende gedicht voor. 

Herdenkingsconcert
In de Sint-Maartenskerk, Kerkplein 1 in Zaltbommel begint om 20.45 uur een herdenkingsconcert. Het Koninklijk Zaltbommels Mannenkoor - Belcanto gemengd koor voert The Armed Man: A Mass for Peace van Karl Jenkins uit. De toegang is gratis, een gift na afloop is mogelijk.

Gedichtenwedstrijd
Het 4 mei comité heeft, in samenwerking met ons, een gedichtenwedstrijd uitgeschreven onder alle basisscholen in de gemeente Zaltbommel. Tien scholen hebben meegedaan. Uit de inzendingen heeft een jury van elke deelnemende school een winnaar gekozen. Een aantal van deze gedichten wordt door de schrijvers voorgedragen bij de herdenkingen in Aalst, Brakel, Bruchem, Nederhemert, Nieuwaal en Zaltbommel.

Oproep aan alle kinderen
Het college van B&W nodigt ook alle kinderen uit om tijdens de herdenkingen op 4 mei bloemen te leggen op de graven van oorlogsslachtoffers. De kinderen krijgen bij de begraafplaats witte anjers van ons.

Meer informatie?
Wijzigingen zijn voorbehouden. Voor meer informatie neemt u contact op met Kabinetszaken, via info@zaltbommel.nl of via telefoonnummer 14 0418.


 

Denkt u mee over de speelplaatsen in Brakel en Zaltbommel?

We gaan 4 bestaande speelplaatsen opnieuw inrichten. En daar hebben we uw hulp bij nodig! En niet te vergeten de hulp van uw (klein)kinderen. Zij hebben vast leuke ideeën en wensen die wij mee kunnen meenemen in het ontwerp. In Brakel gaan we aan de slag met de speelplaats aan de Lijsenhof. In Zaltbommel met de speelplaatsen aan de Botterstraat, Buitentuin (tegenover huisnummer 10) en Frans Halsstraat. Laat uw mening horen en vul de vragenlijst in voor 28 april. Dit kan door de QR-code te scannen of via www.zaltbommel.nl.


 

Onze website www.Zaltbommel.nl is vernieuwd

Heeft u het al gezien? We hebben onze website in een nieuw jasje gestoken en gebruikersvriendelijker gemaakt.  We zijn benieuwd wat u van onze vernieuwde website vindt. Lees hoe u uw mening kunt geven op www.zaltbommel.nl/wat-vindt-u-van-onze-website.


 


 

Raadsnieuws

Raadsvergadering 20 april
Donderdagavond 20 april is de raadsvergadering van de gemeenteraadvan Zaltbommel. De vergadering start om 20.00 uur in het stadhuis aan de Markt. Er wordt stilgestaan bij de installatie van het nieuwe raadslid Joost Drijvers.

Agenda
Over de volgende agendapunten wordt het debat gevoerd (bespreekstukken):

  • Integraal Veiligheidsplan 2023-2026
  • Invoeren tarieven Bergsche Maasveren

Meer informatie?
De volledige agenda en vergaderstukken vindt u op zaltbommel.raadsinformatie.nl. Hier kunt u de vergadering live volgen, of achteraf terugkijken. U bent natuurlijk ook van harte welkom op de publieke tribune in het stadhuis.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Laatste nieuws

socials mantelzorg rolstoel ouder met kin_bew

Gemeentenieuws Zaltbommel week 22

31-05-2023 00:00
uur
Afsluiting N831

Gemeentenieuws Maasdriel week 22

31-05-2023 00:00
uur
aanleg glasvezel

Gemeentenieuws Maasdriel week 21

24-05-2023 00:00
uur
Meer nieuws hier...

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie