bird
woensdag 31 mei | 13.15 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 10

08-03-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
Pieter van Maaren-3 portet met keten-1

Column Burgemeester Van Maaren

Dicht-bij-uw-bed

Heeft stemmen nu wel of geen nut? Een discussie die pas door twee mensen in de winkel gevoerd werd terwijl ik in de rij stond. Een persoon vroeg aan de ander: ‘Ga je stemmen?’. De gesprekspartner zei: ‘Nee, ik heb geen idee waarvoor ik dan eigenlijk stem. Het is een te ver-van-mijn-bed show’. Niets is echter minder waar…

Op 15 maart zijn de verkiezingen! Met uw stem voor de leden van de Provinciale Staten bepaalt u  wie de volksvertegenwoordigers van de provincie worden. Deze volksvertegenwoordigers bepalen het beleid van de provincie op de belangrijkste punten. Ook beslissen zij (mee) over bijvoorbeeld de aanleg van woonwijken, windmolenparken, natuurgebieden en doorgaande wegen. Zoals u leest zijn dit onderwerpen die direct invloed hebben op uw leefomgeving. Met uw stem heeft u bovendien ook (indirect) invloed op de leden van de Eerste Kamer. De leden van de Provinciale Staten kiezen hen namelijk.

En uw stem voor het waterschap? Ook die is van belang! Zoals u weet is onze gemeente omringd door water. Het waterschap, het oudste bestuursorgaan van Nederland, is verantwoordelijk voor het regionale waterbeheer. Zo zorgen ze voor schoon drinkwater, ‘droge voeten’ en alles wat daartussen valt. Zij bepalen wat met de waterschapsbelasting, die u betaalt, gebeurt. De rol van het waterschap wordt bovendien steeds groter. Dit komt door de klimaatverandering en daarmee het extremere weer. Bent u nog niet overtuigd? Kijk dan vooral eens op waterschapsverkiezingen.nl.

Oprecht hoop ik dat ik u met voorbeelden heb laten zien dat deze verkiezingen ‘dicht-bij-uw-bed’ ’zijn. Uw stem uitbrengen op 15 maart is erg belangrijk. Het gaat over uw omgeving. Twijfelt u nog? Spreek mij vooral aan of bezoek de verschillende websites. Ik hoop dat u gebruik maakt van uw stemrecht. Het is aan ons om onze democratie levend te houden.

Met vriendelijke groet,
P.C. (Pieter) van Maaren
burgemeester Zaltbommel


 

Landelijke Opschoondag: helpt u mee?

Zaterdag 18 maart is het weer de Landelijke Opschoondag. Samen steken we de handen uit de mouwen en maken we onze straten, parken en pleintjes schoon. Helpt u ook mee? Sluit aan bij een opschoonactie in uw buurt of ga op eigen initiatief zelf aan de slag. U kunt dan speciale afvalzakken en materialen van ons gebruiken en wij halen de volle vuilniszakken bij u op.

Meer informatie? Kijk dan op www.nederlandschoon.nl. Wilt u zich aanmelden en materialen lenen? Stuur een mail naar info@zaltbommel.nl.


 

Stempas(sen) niet ontvangen of kwijt?

Heeft u uw stempas(sen) niet ontvangen? Of bent u uw stempas(sen) kwijt? Vraag dan vóór dinsdag 14 maart 12.00 uur een nieuwe aan. Zonder stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. U vindt op onze website www.zaltbommel.nl/verkiezingen een formulier dat u kunt gebruiken met DigiD. U kunt de (vervangende) stempas ook persoonlijk bij de balie in het gemeentekantoor aanvragen. Dan heeft u een geldig identiteitsbewijs nodig.


 

Stemmen met een beperking

Al onze stembureaus zijn toegankelijk voor inwoners met een beperking. Op ieder stembureau vindt u de kandidatenlijst in grote letters en een leesloep met verlichting. Op onze website www.zaltbommel.nl/verkiezingen besteden we ook aandacht aan toegankelijk stemmen. U vindt daar onder andere een instructiefilmpje over het stemmen speciaal voor mensen met dementie. En een verkiezingskrant in gewone taal. Lees de krant online of haal een exemplaar gratis af op ons gemeentekantoor. Tot slot, wilt u op 15 maart op een rustig moment uw stem uitbrengen? Dan kunt u dit het beste doen tussen 10.00-12.00 uur of tussen 13.30-16.00 uur.


 

Weet u al op wie u gaat stemmen?

Op woensdag 15 maart 2023 vinden de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen plaats. Weet u nog niet op welke partij u wilt stemmen? Een stemhulp voorkomt een heleboel keuzestress. Om u te helpen bij het maken van uw keuze zijn er 2 stemhulpen beschikbaar: Kieskompas en MijnStem. Aan de hand van stellingen over lokale thema’s krijgt u als kiezer snel inzicht in partijstandpunten. Uiterlijk 12 maart ontvangt u de kandidatenlijsten. Deze vindt u naast de stemhulpen op www.zaltbommel.nl/verkiezingen.


 

Niet eens met de WOZ-waarde?

Bent u het niet eens met uw WOZ-waarde? Dan heeft u 6 weken om bezwaar te maken. Doe dit direct bij ons. Dat is altijd gratis. En het is makkelijker, sneller en persoonlijker dan bij een ‘gratis’ bemiddelingsbureau.

Let op met ‘gratis’ rechtsbijstand
Diverse bureaus, maar ook sommige makelaars, proberen u met ‘gratis’ rechtsbijstand te verleiden. Wist u dat bezwaar maken via zo’n ‘gratis’ commercieel bemiddelingsbureau helemaal niet gratis is? Een bemiddelingsbureau ontvangt van ons een proceskostenvergoeding als de WOZ-waarde te hoog is. Dit is € 800 per bezwaarschrift waarvan de waarde wordt verlaagd. En die kosten betalen we van gemeenschapsgeld. Dus u betaalt daar ook aan mee! Bovendien duurt het gemiddeld 6 tot 9 maanden voordat uw bezwaar is afgehandeld.

Meer informatie
Meer uitleg over de werkwijze van commerciële bureaus en waarom direct contact met ons beter is leest u op www.zaltbommel.nl/WOZbezwaarmaken.


 

Raadsnieuws

Terugkoppeling Carrouselvergadering 2 maart
2 maart was de Carrouselvergadering van de gemeenteraad.

Agenda

  1. Presentatie duurzame energie
  2. Lange termijn visie Avri houtskoolschets
  3. Vaststelling bestemmingsplan De Wielewaal
  4. Vaststelling bestemmingsplan Poederoijen, naast Egter van Wissekerkeweg 14
  5. Verklaring van geen bedenkingen Akkerstraat 5 Bruchem

Bespreekstuk
Agendapunt Verklaring van geen bedenkingen Akkerstraat 5 Bruchem wordt besproken in de raadsvergadering. De agendastukken vindt u op zaltbommel.raadsinformatie.nl.

Gast van de raad
Bent u benieuwd wat de gemeenteraad zoal doet? Geeft u zich dan op voor Gast van de raad op 16 maart om 18.45 uur. In het Stadhuis maakt u kennis met het werk van de gemeenteraad en raadsleden. U wordt bijgepraat over de agenda en u kunt de raadsvergadering bijwonen. Meld u aan via griffie@zaltbommel.nl.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Laatste nieuws

socials mantelzorg rolstoel ouder met kin_bew

Gemeentenieuws Zaltbommel week 22

31-05-2023 00:00
uur
Afsluiting N831

Gemeentenieuws Maasdriel week 22

31-05-2023 00:00
uur
aanleg glasvezel

Gemeentenieuws Maasdriel week 21

24-05-2023 00:00
uur
Meer nieuws hier...

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie