bird
woensdag 31 mei | 13.25 uur

Gemeentenieuws Zaltbommel week 04

25-01-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Zaltbommel
Plaatje houtstook

Op een verantwoorde manier hout stoken

Buiten is het koud en door de stijgende energiekosten brandt bij veel inwoners binnen de houtkachel, pelletkachel of open haard. Naast warmte geeft een kachel veel sfeer tijdens de donkere en grijze dagen. Helaas veroorzaakt hout stoken ook luchtvervuiling die schadelijk is voor onze gezondheid.

Schadelijke stoffen
De rook van een houtvuur bevat altijd schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Ook wanneer u de rook niet meer ziet. Steekt u toch een keer de haard aan? Gebruik dan deze 8 stooktips om verantwoord te stoken en overlast te beperken:

 1. Raadpleeg eerst www.stookwijzer.nu. Laat de houtkachel, pelletkachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.
 2. Stook alleen droog hout, dat geeft de minste fijnstof en rook.
 3. Stook nooit hout dat is geverfd, gebeitst of geïmpregneerd.
 4. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.
 5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen zodat de rook goed naar buiten kan. Dat is ook veiliger: u heeft minder kans op een schoorsteenbrand.
 6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
 7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
 8. Controleer regelmatig of u goed stookt. Een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Wilt u meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van uzelf en uw omgeving? Kijk dan op de website van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal: www.milieucentraal.nl/stooktips.


 

Start verbouwing noodopvanglocatie Oekraïners

Aan de Veilingweg 2 in Zaltbommel opent, naar verwachting, in april 2023 een tijdelijke noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. De locatie aan de Veilingweg 2 is op dit moment een kantoorgebouw. In februari en maart 2023 wordt de locatie verbouwd. De gemeente heeft de omliggende bedrijven en omwonenden hierover geïnformeerd per brief.

Noodopvanglocatie
Een noodopvanglocatie is een locatie waar vluchtelingen langere tijd kunnen verblijven en waar dagelijks personeel aanwezig is. Overdag en ’s nachts is ook beveiliging aanwezig. De locatie aan de Veilingweg is alleen voor Oekraïense vluchtelingen. Er is plek voor de opvang van maximaal 104 mensen. De noodopvanglocatie zal voor de duur van twee jaar geopend blijven.

Onderzoek huisvestingslocatie internationale werknemers
De locatie aan de Veilingweg was al in beeld bij ons voor het huisvesten van internationale werknemers. Gezien de noodzaak voor noodopvang van Oekraïners, wordt de locatie daar eerst voor ingezet. Wij zijn wel al gestart met het onderzoek om te bekijken of internationale werknemers hier in de toekomst kunnen wonen.

Achtergrond
Begin 2021 informeerden wij u al dat wij onderzochten of deze locatie geschikt was voor een noodopvanglocatie. Meer informatie hierover leest u in het nieuwsbericht op www.zaltbommel.nl.


 

Inloopavond werkzaamheden Neswaarden    

Gebiedsontwikkelaar K3 Delta en Staatsbosbeheer organiseren een inloopavond over werkzaamheden  in natuurgebied de Neswaarden. De inloopavond is op woensdag 8 februari in Zalencentrum ’t Gement aan de Donkerstraat 19 in Aalst. U bent van harte welkom om tussen 19.00 uur en 21.00 uur binnen te lopen. Aanmelden voor de bijeenkomst is niet nodig.

Plan voor de Neswaarden
Samen met Staatsbosbeheer willen we natuurgebied de Neswaarden verder verbeteren. Hiervoor is in 2019 een gebiedsvisie opgesteld. De eerste stap is het afgraven van de kleilaag bij het Esmeer. Hiermee krijgen de noordwest- en zuidoostoever een natuurlijke inrichting. Dit zorgt voor een verbeterde diversiteit aan planten en dieren. Medewerkers van K3 Delta en Staatsbosbeheer geven u tijdens de inloopavond uitleg over hoe het werk eruit gaat zien.

Meer informatie
Wilt u meer weten over dit project en informatieavond? Lees dan het nieuwsbericht op www.zaltbommel.nl.


 

Raadsnieuws

Carrouselvergadering 26 januari
Op donderdagavond 26 januari is de carrouselvergadering van de gemeenteraad van Zaltbommel. De vergadering start om 20.00 uur in het Stadhuis aan de Markt in Zaltbommel. De agenda is als volgt:

Raadzaal

 1. Opening
 2. Evaluatie parkeerbeleid
 3. Sluiting

Trouwzaal

 1. Opening
 2. Verstevigen minimaregelingen
 3. Zienswijze procedure centrumregeling Beschermd Wonen, Maatschappelijke Opvang, Verslavingszorg en aanverwante taken regio Meierij en Bommelerwaard 2022-2025
 4. Informatienota motie vaktechnische opleidingen
 5. Sluiting

De volledige agendastukken vindt u op zaltbommel.raadsinformatie.nl via het vergaderschema. Hier kunt u ook de vergadering live volgen of achteraf terugluisteren. 

Meespreken

U kunt in de carrouselvergadering meespreken op de geagendeerde onderwerpen. Wilt u gebruik maken van de mogelijkheid om mee te spreken? Meldt u zich dan met uw naam en telefoonnummer bij de gemeenteraadsgriffie via griffie@zaltbommel.nl.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over de gemeenteraad, de raadsleden of bijvoorbeeld het meespreken? Neem eens een kijkje of www.raadzaltbommel.nl.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

Tags

Laatste nieuws

socials mantelzorg rolstoel ouder met kin_bew

Gemeentenieuws Zaltbommel week 22

31-05-2023 00:00
uur
Afsluiting N831

Gemeentenieuws Maasdriel week 22

31-05-2023 00:00
uur
aanleg glasvezel

Gemeentenieuws Maasdriel week 21

24-05-2023 00:00
uur
Meer nieuws hier...

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie