bird
maandag 11 december | 13.21 uur

Gemeentenieuws Maasdriel week 45 2023

08-11-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Maasdriel
2023-11-08---rechts-boven---Houhelheel

Hou Hèl Heel voor een prettige jaarwisseling in Hedel

‘Hou Hèl Heel’ is de naam van de campagne die we samen met inwoners, ondernemers en veiligheidspartners in aanloop naar de jaarwisseling voeren. Deze campagne is onderdeel van de vernieuwde aanpak om ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling, waar Hedel afgelopen jaren mee te maken had, zoveel mogelijk te voorkomen en te beperken. Op die manier gaan we aan de slag met de grote gezamenlijke wens voor een prettige jaarwisseling in Hedel.

Hou Hèl Heel
De campagne ‘Hou Hèl Heel’ is lokaal ingestoken en roept overlastgevers op om Hedel heel te houden. Tegelijkertijd spreekt de campagne inwoners en ondernemers aan om zich achter ‘Hou Hèl Heel’ te scharen. Zij ontvangen in de aanloop naar de jaarwisseling communicatiemiddelen, zoals een raamposter en een profielfotokader voor op sociale media, om aan te geven dat zij een prettige jaarwisseling zonder ongeregeldheden wensen.

Wat doen we nog meer?
De campagne maakt onderdeel uit van de vernieuwde aanpak rondom de jaarwisseling in Hedel. De gemeente en hulpdiensten zetten zich op meerdere manieren in om misstanden in aanloop naar en tijdens de jaarwisseling aan te pakken. Zo worden er tijdelijke cameramasten in de grond verankerd om mogelijke relschoppers in beeld te brengen. De personen die afgelopen jaar in beeld zijn gekomen voor het veroorzaken van overlast rondom de jaarwisseling krijgen een persoonsgerichte aanpak op maat om herhaling te voorkomen. Ook voorlichting op scholen is onderdeel van de aanpak.

Wat kunt u doen?
“Samen maken we ons hard voor een feestelijke en veilige jaarwisseling in Hedel. Daar hebben we de hulp van Hedelnaren bij nodig. Daarom dank ik de meedenkgroep van betrokken inwoners en ondernemers die hier al vanaf begin dit jaar met ons over nadenkt. Deelnemers van die groep werken aan een plan voor alternatieve activiteiten, dat wij als gemeente zoveel mogelijk faciliteren. Ook u kunt iets doen. Meld het als u vernielingen of misstanden ziet of overlast van vuurwerk hebt. Dat kan ook anoniem. Samen houden we Hèl heel!”, aldus burgemeester Geurts.

Ga voor meer informatie of voor het (anoniem) melden van misstanden, vernielingen of (vuurwerk)overlast naar maasdriel.nl/jaarwisseling.


 

Mantelzorger? Dat waarderen wij!

Vrijdag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we extra stilstaan bij wat de mantelzorger doet. Mantelzorger ben je wanneer je langdurig en intensief voor een partner, een kind of een ander familielid of naaste zorgt die hulpbehoevend of chronisch ziek is. Wij waarderen het enorm dat mantelzorgers zich zo inzetten voor een ander. Deze belastende rol van liefdevolle zorg wordt vaak onderschat. Welzijn Bommelerwaard zet daarom de mantelzorgers in het zonnetje met een heerlijke high tea op vrijdag 10 november.

Waar kunt u als mantelzorger terecht voor hulp of advies?
Op onsmaasdriel.nl/pagina/mantelzorg-bommelerwaard vindt u meer informatie over Mantelzorg in de Bommelerwaard. Voor praktische ondersteuning, een luisterend oor, handige informatie en advies kunnen zowel jonge als volwassen mantelzorgers terecht bij de mantelzorgconsulenten van Welzijn Bommelerwaard. Ook bieden zij activiteiten aan voor informatie, ontspanning en ontmoeting.

Mantelzorgwaardering
Vanaf januari 2024 kunt u weer een mantelzorgwaardering aanvragen voor de mantelzorg die in 2023 is verleend. Meer informatie: maasdriel.nl/mantelzorgwaardering.

Hoe bereikt u de mantelzorgconsulenten?
De mantelzorgconsulenten zijn bereikbaar via 0418 63 42 311 of mail naar mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl.


 

Ouder Kind Café 6 december

Op woensdag 6 december is de laatste Ouder Kind Café in 2023. Deze bijeenkomst is speciaal voor ouders samen met hun kinderen vanaf 6 maanden tot 4 jaar. Elke bijeenkomst bestaat uit een bewegingsactiviteit door de buurtsportcoach én een fruithapje. Broertjes en zusjes zijn natuurlijk ook van harte welkom.

Waar en wanneer?
Woensdag 6 december – onderwerp ‘bewegen en spelen met de dreumes’
Deze bijeenkomst vindt plaats van 09:00 tot 10:30 uur in de activiteitenruimte van De Leyenstein, Kerkdriel. U wordt ontvangen door de buurtsportcoach.

Aanmelden of meer informatie
Graag van tevoren aanmelden via bommelerwaardbeweegt.nl of stuur een mail naar avanhonk@welzijnbommelerwaard.nl.


 

Veilig online

Heb jij veilige wachtwoorden om internetfraude te voorkomen?
Online criminelen kunnen jouw wachtwoord kraken met een slimme truc. Een makkelijk te onthouden wachtwoord is niet alleen voor jou makkelijk, maar ook voor de crimineel.

Daarmee kan de crimineel inloggen, je gegevens stelen en bijvoorbeeld iets kopen in een webwinkel. Waarvoor jij de kosten betaalt!

Waar kun je op letten?

 • Maak sterke, lange wachtwoorden. Hoe langer hoe beter. Dit kan ook een zin zijn.
 • Houd je wachtwoord altijd voor jezelf.
 • Gebruik voor ieder account en apparaat een ander wachtwoord. Mocht een crimineel toch online bij je inbreken, dan zijn de andere wachtwoorden nog veilig.
 • Gebruik een wachtwoordmanager: een digitaal hulpje dat jouw wachtwoorden bedenkt en veilig voor je bewaart.
 • Gebruik tweestapsverificatie. Deze extra beveiliging stopt oplichters, zelfs al hebben ze je wachtwoord.

 

De commissie vergadert 

Op dinsdag 14 november vindt in de raadzaal vanaf 19:30 uur een oordeelvormende commissievergadering plaats over het bestuurskrachtonderzoek.

Ruimtelijke plannen 
Op maasdriel.nl staan ruimtelijke plannen. Op ruimtelijkeplannen.nl kunt u zoeken op postcode en huisnummer.

 • Well Herziening 2023, Dreef 5 en 7 (BP1261) ligt ter inzage van 9 november t/m 21 december
 • Vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied herziening 2022, Ammerzodenseweg 34-36 (BP1242) ligt ter inzage van 8 november t/m 19 december

Stukken liggen ter inzage op het gemeentehuis.


 

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Op woensdag 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De inwoners van Maasdriel kiezen dan de leden van de Tweede Kamer der Staten Generaal.

Op deze pagina leest u onder andere meer over:

 • de locaties waar u uw stem kunt uitbrengen;
 • de openbare telling van de stemmen;
 • hoe u iemand kunt machtigen om voor u te stemmen;
 • wat u kunt doen als uw stempas beschadigd of verloren is.

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen op maasdriel.nl/verkiezingen.


 

Stemwijzers

Op maasdriel.nl/verkiezingen vindt u een link naar een overzicht van alle politieke partijen en kandidaten die meedoen aan de verkiezingen.

Misschien weet u nog niet op wie u gaat stemmen?
Dan kunt u gebruik maken van de stemhulp op stemwijzer.nl. Aan de hand van stellingen kunt u uw standpunten vergelijken met die van de politieke partijen. Het invullen van de stemwijzer helpt u ontdekken welke partijen het beste bij u passen.


 

Hulp bij stemmen

Toegankelijke stembureaus
De stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden. Ook is er bij elk stembureau een invalidenparkeerplaats aanwezig. U moet alleen in het stemhokje stemmen. Hebt u hulp nodig vanwege een lichamelijke beperking? Dan mag er iemand mee om u te helpen. Iedereen mag voor het stemmen uitleg vragen over hoe het stemmen werkt. De leden van het stembureau helpen u graag. Op ieder stembureau vindt u een leesloep met verlichting.

Uitleg in beeld en geluid

Op maasdriel.nl/verkiezingen vindt u onder het kopje ‘de verkiezingen uitgelegd in video’ meer uitleg in beeld en geluid over de verkiezingen:

 • Stichting Lezen en Schrijven ontwikkelde een speciale verkiezingskrant in gewone taal. Deze vindt u op het gemeentehuis en in de bibliotheek.
 • Alzheimer Nederland maakte voor mensen met dementie een instructiefilmpje met handige tips.

 

Stembureaus

Op woensdag 22 november kunt u tussen 7:30 en 21:00 uur stemmen op de volgende locaties:

 

Plaats

Stembureau

Adres

Alem

Dorpshuis De Drie Linden

Sint Odradastraat 17a

Ammerzoden

Het Zonnelied

Hogesteeg 2

Ammerzoden

Dorpshuis De Weesboom

Voorstraat 17

Hedel

Dorpshuis Gelre’s End

Molendijk 1

Hedel

Rehoboth

Kerkstraat 13

Heerewaarden

MFC De Steen

Bukestraat 1

Hurwenen

Dorpshuis De Kil

Dorpsstraat 5

Kerkdriel

Gemeentehuis

Kerkstraat 45

Kerkdriel

MFC De Kreek

Wilgenpas 2

Kerkdriel

De Leyenstein

Bernardstraat 2

Rossum

Dorpshuis De Parel

Kerkstraat 7

Rossum

De Vaste Burcht

De Vaste Burcht 45

Velddriel

Dorpshuis De Boxhof

Voorstraat 71

Well

Dorpshuis Ons Huis

Pannenhuis 1

 


 

Iemand machtigen om voor u te stemmen?

Kunt of wilt u niet zelf stemmen? Dan kunt u een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen. Dat kan door het geven van een onderhandse volmacht. Vul de achterkant van uw stempas in en geef deze samen met een kopie van uw legitimatiebewijs mee aan de gemachtigde. Dat moet iemand zijn die in Maasdriel mag stemmen. Diegene moet uw stem tegelijkertijd met de eigen stem uitbrengen.


 

Ergens anders in Nederland stemmen?

Wilt u in een andere plaats in Nederland uw stem uitbrengen? Vraag dan een kiezerspas aan. Dit kan schriftelijk tot uiterlijk vrijdag 17 november en in persoon op afspraak tot uiterlijk dinsdag 21 november 12:00 uur. Kijk op maasdriel.nl/verkiezingen voor meer informatie.


 

Vervangende stempas aanvragen?

Bent u de stempas kwijt, is deze beschadigd of niet aangekomen? Dan kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dit kan schriftelijk tot uiterlijk vrijdag 17 november en in persoon op afspraak tot uiterlijk dinsdag 21 november 12:00 uur. Kijk op maasdriel.nl/verkiezingen voor meer informatie.


 

Stemmen tellen en verkiezingsuitslag

De stemmen die op woensdag 22 november worden uitgebracht, worden na 21:00 uur geteld op de stembureaus. Deze tellingen zijn openbaar.

Vaststellen definitieve verkiezingsuitslag
Op donderdag 23 november controleert het gemeentelijk stembureau alle processen-verbaal. Als daar fouten in staan, voert het gemeentelijk stembureau een hertelling uit. Aan het einde van de zitting stelt het gemeentelijk stembureau de uitkomst van de verkiezing binnen de gemeente vast. De zitting en de eventuele hertellingen zijn openbaar en vinden plaats op het gemeentehuis. De start hiervan is 9:00 uur.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie