bird
woensdag 31 mei | 12.31 uur

Gemeentenieuws Maasdriel week 10

08-03-2023 00:00
uur
Door: Gemeente Maasdriel
2023 03 08 - links midden - NLS

NL Doet en de Landelijke Opschoondag

NL Doet
Op 10 en 11 maart organiseert het Oranje Fonds het jaarlijks terugkerende NL Doet. In Maasdriel hebben verschillende organisaties zich hiervoor aangemeld. Benieuwd waar u als vrijwilliger een handje kunt helpen? Kijk dan op nldoet.nl en meld u aan. Wilt u voor langere tijd vrijwilligerswerk gaan doen? Op maasdriel.nl/vrijwilligerswerk leest u hier meer over.

Landelijke Opschoondag
Op zaterdag 18 maart is het zover: de Landelijke Opschoondag 2023. Helpt u om uw buurt op te ruimen? Jong en oud, maar ook scholen, verenigingen en (sport)clubs en bedrijven zetten zich in. Samen met vrienden, familie, buren en collega’s steken we de handen uit de mouwen om ons mooie Maasdriel schoon te houden. Pakt u ook iets op? Kijk voor meer informatie en om u aan te melden op nederlandschoon.nl.


 

Problemen met de buren?

Los het samen op!

De meeste mensen wonen prettig naast elkaar. Maar soms gaat er iets mis en hebben buren last van elkaar. Vaak beginnen de irritaties met een kleinigheid. Door niet of niet goed met elkaar te praten kan zo’n kleinigheidje uit de hand lopen en dit kan het woonplezier behoorlijk verpesten. De politie erbij halen levert niet altijd de oplossing op die buren zich wensen, maar wat dan?

Bij Buurtbemiddeling, een gezamenlijk initiatief van ElkWelzijn, woningbouwverenigingen en gemeenten, kunt u vrijblijvend terecht voor informatie, advies en bemiddeling. Buurtbemiddeling is gratis. Wel wordt van u verwacht dat u nadenkt over een acceptabele oplossing voor iedere partij en hier ook aan meewerkt.

Wilt u persoonlijk advies of meer informatie?
Neem vrijblijvend contact op met ElkWelzijn via 0345 22 50 00 of mail naar buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl. Kijk voor meer informatie op elkwelzijn.nl/buurtbemiddeling.


 


 

Gratis rijbewijspas ophalen, ook in 2023!

In 2022 hebben veel jongeren tussen de 16,5 en 24 jaar de online Alcohol Verkeer Cursus van IrisZorg gevolgd. Na afronding van de cursus betalen wij de rijbewijspas ter waarde van € 44,65! Hebt u deze cursus afgerond en uw rijbewijs gehaald? Kom dan naar het gemeentekantoor en haal gratis uw rijbewijspas op.

Ook zin om deze online cursus van IrisZorg te volgen? Op dinsdag 4 april 2023 is er weer een cursus om 19:00 uur. Er zijn nog plaatsen beschikbaar, vol is vol. Informatie over de cursus, data en aanmelden vindt u op maasdriel.nl.


 

Slimme Bandenpomp

Gebruik levert mooie resultaten

Op de parkeerplaats naast het gemeentehuis kunt u sinds een jaar gratis de banden van uw auto oppompen. ‘De Slimme Bandenpomp’ werkt op zonne-energie en is makkelijk te gebruiken. U vult uw kenteken in en het apparaat helpt u stap voor stap bij het juist oppompen van uw banden.

Slimme besparing
Door elke twee maanden uw bandenspanning te controleren bespaart u brandstof, CO2-uitstoot en voorkomt u onnodige slijtage aan de banden. Met zachte banden gebruikt de auto meer brandstof of elektriciteit. Dat komt omdat de auto meer moeite moet doen om de banden te laten rollen. Daarnaast slijten harde banden minder snel en geven minder kans op een klapband.

Besparing in beeld
Na het gebruik van de pomp ziet u op het display hoeveel u gaat besparen met uw nieuwe bandenspanning. Al ruim 2500 mensen maakten afgelopen jaar gebruik van de slimme bandenpomp. Samen bespaarden zij ongeveer € 68.164,- en 66,93 ton CO2.


 

Bijeenkomst Samenleven gaat niet door

Omdat we weinig aanmeldingen hebben ontvangen voor de bijeenkomst Samenleven op dinsdag 14 maart, gaat deze niet door. Voor de zomervakantie plannen we een nieuw moment, dan horen wij uw mening over verschillende onderwerpen graag. We houden u op de hoogte.


 

Informatiebijeenkomst CPO Onderwaard

In januari organiseerden we een informatiebijeenkomst over woningbouwplan Onderwaard in Ammerzoden. Eén van de besproken onderwerpen was Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (kortweg CPO), waarbij je als groep gelijkgestemden zelf je eigen woningen ontwerpt en laat realiseren. Op deze avond hebben zich een flink aantal belangstellenden voor CPO ingeschreven. Speciaal voor hen en nieuwe belangstellenden organiseren we op dinsdagavond 14 maart een CPO-bijeenkomst.

Wilt u bij deze bijeenkomst aanwezig zijn?
Dan kunt u zich aanmelden via onderwaard@maasdriel.nl. Geef ook aan met hoeveel personen u komt. Na aanmelding sturen wij u het tijdstip en de locatie van de bijeenkomst. Staat u al ingeschreven? Dan ontvangt u vanzelf bericht van ons. Let op: op 14 maart behandelen we alleen CPO. Er is dan geen informatie over de individuele koop- en huurwoningen.


 

Verkiezingen woensdag 15 maart 2023

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het waterschap. De inwoners van Maasdriel kiezen dan de statenleden van de provincie Gelderland en de leden van het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland.

We zorgen er graag voor dat iedereen kan stemmen. Want elke stem telt. Daarom zijn alle stembureaus toegankelijk voor mindervaliden en zijn er voor personen met een kwetsbare gezondheid extra maatregelen in de stembureaus in het gemeentehuis in Kerkdriel en dorpshuis Gelre’s End in Hedel. Deze stembureaus zijn volledig coronaproof ingericht. Bent u niet in de gelegenheid om uw stem uit te komen brengen? Dan kunt u iemand machtigen om voor u te stemmen.

Op deze pagina leest u meer over:

  • de locaties waar u uw stem kunt uitbrengen op 15 maart;
  • de openbare telling van de stemmen;
  • hoe u iemand kunt machtigen om voor u te stemmen;
  • de toegankelijkheid van de stembureaus;
  • wat u kunt doen als uw stempas beschadigd of verloren is.

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen op maasdriel.nl/verkiezingen.


 


 

Stembureaus

Op woensdag 15 maart kunt u tussen 7:30 en 21:00 uur stemmen op de volgende locaties:

Alem Dorpshuis De Drie Linden Sint Odrastraat 17a
Ammerzoden Het Zonnelied Hogesteeg 2
Ammerzoden De Weesboom Voorstraat 17
Hedel Dorpshuis Gelre's End Molendijk 1
Hedel Rehoboth Kerkstraat 13
Heerewaarden MFC De Steen Bukestraat 1
Hurwenen Dorpshuis De Kil Dorpsstraat 5
Kerkdriel Gemeentehuis Kerkstraat 45
Kerkdriel De Leyenstein Bernhardstraat 2
Kerkdriel MFC De Kreek Wilgenpas 2
Rossum De Vaste Burcht De Vaste Burcht 45
Rossum Dorpshuis de Parel Kerkstraat 7
Velddriel Dorpshuis De Boxhof  Voorstraat 71
Well Dorpshuis Ons Huis Pannenhuis 1

 

Hebt u een kwetsbare gezondheid?
Dan bent u op woensdag 15 maart tussen 7:30 en 21:00 uur van harte welkom op de volgende stembureaus. Deze zijn volledig coronaproof ingericht.

Hedel Dorpshuis Gelre’s End Molendijk 1
Kerkdriel Gemeentehuis

Kerkstraat 45


 

 

Machtiging, vervangende stempas en kiezerspas

Machtiging
Kunt of wilt u niet zelf stemmen? Dan kunt u een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen. Dat kan door het geven van een onderhandse volmacht via de achterkant van uw stempas. U kunt ook tot uiterlijk vrijdag 10 maart 17:00 uur een schriftelijke volmacht regelen. Kijk op maasdriel.nl/verkiezingen voor meer informatie over de mogelijkheden om iemand te machtigen.

Vervangende stempas
Bent u de stempas kwijt, is deze beschadigd of niet aangekomen? Dan kunt u tot uiterlijk dinsdag 14 maart 12:00 een afspraak maken om een vervangende stempas aan te vragen op het gemeentehuis in Kerkdriel. Of vraag voor woensdag 10 maart 17:00 uur uw vervangende stempas digitaal aan met uw DigiD. Kijk op maasdriel.nl/verkiezingen voor meer informatie over het aanvragen van een vervangende stempas.

Kiezerspas
Wilt u in een andere gemeente stemmen? Dat kan. Vraag hiervoor een kiezerspas aan op maasdriel.nl/verkiezingen. U mag met een kiezerspas voor de Provinciale Staten in iedere gemeente binnen de provincie Gelderland uw stem uitbrengen. Voor de waterschapsverkiezing geldt dat u met een kiezerspas in een gemeente binnen het gehele gebied van het waterschap Rivierenland mag stemmen.


 

Toegankelijkheid

Stembureaus
De stembureaus zijn toegankelijk voor mindervaliden. Ook is er bij elk stembureau een invalidenparkeerplaats aanwezig. U moet alleen in het stemhokje stemmen. Hebt u hulp nodig vanwege een lichamelijke beperking? Dan mag er iemand mee om u te helpen. Iedereen mag voor het stemmen uitleg vragen over hoe het stemmen werkt. De leden van het stembureau helpen u graag. Op ieder stembureau vindt u een leesloep met verlichting.

Uitleg in beeld en geluid
Op maasdriel.nl/verkiezingen vindt u onder het kopje ‘Uitleg verkiezingen in beeld en geluid’ meer uitleg over de verkiezingen op woensdag 15 maart.

Verkiezingskrant
ProDemos ontwikkelde een speciale verkiezingskrant in gewone taal. Deze kunt u ophalen aan de balie van het gemeentehuis in Kerkdriel.


 

Wie mag er stemmen?

Alle mensen die op 30 januari 2023 ingezetene zijn van:

  • de gemeente Maasdriel;
  • de provincie Gelderland;
  • en het waterschap Rivierenland;

en die op 15 maart tenminste 18 jaar oud zijn en niet uitgesloten zijn van het kiesrecht, mogen hun stem uitbrengen voor de Provinciale Staten en het waterschap. Voor de Provinciale Staten geldt daarnaast ook dat de kiezer de Nederlandse nationaliteit bezit.


 

Stemwijzer

Misschien weet u nog niet op wie u gaat stemmen? Dan kunt u gebruik maken van de stemhulp op mijnstem.nl.  Aan de hand van stellingen kunt u uw standpunten vergelijken met die van de politieke partijen. Het invullen van de stemwijzer helpt u ontdekken welke partijen het beste bij u passen.


 

Stemmen tellen en verkiezingsuitslag

De stemmen die op woensdag 15 maart worden uitgebracht, worden na 21:00 uur geteld op de stembureaus. Deze tellingen zijn openbaar.

Vaststellen definitieve verkiezingsuitslag
Op donderdag 16 maart om 9:00 uur is er een zitting van het gemeentelijk stembureau (GSB). Bij onverklaarbare verschillen zal het GSB overgaan tot hertelling van een of meerdere stembureaus. Dit vindt aansluitend plaats in het gemeentehuis. Na afloop van een eventuele hertelling(en) zal er weer een zitting plaatsvinden van het GSB om de uitlag vast te stellen. De zittingen en eventuele hertellingen zijn allen openbaar.


 

Bekijk hier de PDF uit de krant

 

 

 

Tags

Laatste nieuws

socials mantelzorg rolstoel ouder met kin_bew

Gemeentenieuws Zaltbommel week 22

31-05-2023 00:00
uur
Afsluiting N831

Gemeentenieuws Maasdriel week 22

31-05-2023 00:00
uur
aanleg glasvezel

Gemeentenieuws Maasdriel week 21

24-05-2023 00:00
uur
Meer nieuws hier...

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie