bird
vrijdag 26 april | 01.57 uur

Zorgen om snoeien in het broedseizoen

01-06-2021 16:40
uur
Door: Britta Alink
snoeien-1
• De gemeente Zaltbommel snoeit nu de bomen volop in het blad staan. (Foto: Adobe Stock)

ZALTBOMMEL - De gemeente Zaltbommel is deze periode druk met het snoeien van bomen, onder andere in de wijk De Vergt.

Buurtbewoners maken zich zorgen, omdat we midden in het broedseizoen zitten en veel jonge vogels net uit het ei gekropen zijn. "We snoeien de bomen als ze in het blad staan", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Anders gaan ze 'bloeden' en stromen de voedingssappen uit de snoeiwonden. Omdat het nu het broedseizoen is voor de vogels is onze snoeier extra alert en doet hij een flora- en faunacheck. Hij kijkt eerst of er nesten zijn en dergelijke. Als hij iets tegenkomt slaat hij deze boom over."

Onzichtbaar
Volgens de Vogelbescherming valt het niet mee om een nest te vinden in een boom die volop in het blad zit. Want vogels doen namelijk hun 'stinkende best' om ervoor te zorgen dat nest en jongen onzichtbaar zijn om ze te beschermen tegen katten, ratten, sperwers en andere gegadigden.

"Zelf een geoefende nestzoeker zal lang niet alle nesten vinden", zegt de Vogelbescherming op haar website. "En het enkel vrijwaren van de betreffende boom of struik is ook niet altijd voldoende, omdat verstoring in de omgeving ertoe kan leiden dat de vogel het nest alsnog verlaat."

Nestverstoring
De Vogelbescherming adviseert mensen die getuige zijn van nestverstoring bij spoed het Regionale Milieuteam van de politie te bellen via: 0900-8844. Ook kan de getuige een praatje aanknopen met de snoeier of de opdrachtgever van het snoeiwerk aanspreken. Een melding doen bij de provincie of aangifte doen bij de politie is ook een mogelijkheid.

Uitstellen
Volgens de Vogelbescherming kunnen gemeenten meerdere voorzorgsmaatregelen nemen om de vogels niet te verstoren in het broedseizoen. "De meest voor de hand liggende maatregel is de werkzaamheden uit te stellen tot na het broedseizoen, zodat nesten niet meer verstoord kunnen worden."

 

Tags

broedseizoen zaltbommel,snoeien zaltbommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie