bird
zondag 24 september | 03.02 uur

Zaltbommel vindt opvanglocaties vluchtelingen én internationale werknemers

21-04-2022 16:24
uur
Door: Martin van Hemert
210422_Veilingweg2LR-1
Aan de Veilingweg opent mogelijk op korte termijn een noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Foto: Tido Mureddu

ZALTBOMMEL – De gemeente Zaltbommel heeft één locatie op het oog voor de huisvesting van Oekraïense vluchtelingen en twee locaties voor de huisvesting van internationale werknemers. Directe omwonenden van beide locaties zijn door middel van een brief op de hoogte gesteld van de plannen.

Voor de huisvesting van vluchtelingen uit Oekraïne is de gemeente terechtgekomen bij een bedrijfspand aan de Veilingweg 2 in Zaltbommel. Mogelijk opent daar op korte termijn een noodopvanglocatie. De gemeente en de eigenaar van het pand voeren hier momenteel gesprekken over en wanneer die goed verlopen, kan de noodopvanglocatie binnen enkele maanden worden geopend.

Volgens de gemeente is het er mogelijk om ongeveer honderd personen op te vangen. "Het pand heeft aparte kamers en de mogelijkheid tot het realiseren van een gezamenlijke (ontspannings)ruimte. Het gebouw is bovendien met een relatief beperkte investering (bijvoorbeeld sanitair en kookvoorzieningen) geschikt te maken. Ook is de locatie goed bereikbaar met trein en/of auto en zijn winkels en andere voorzieningen dichtbij."

Morele plicht
Burgemeester Pieter van Maaren is blij dat er na de crisisnoodopvanglocatie in Aalst, nu ook een concrete plaats is gevonden voor de meer langdurige opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. "Wij zijn verantwoordelijk voor wees, weduwe en ontheemde. Deze mensen hebben geen plek onder de zon, die wil je bieden dat ze op een normale, humane manier kunnen leven. Wij hebben die morele plicht."

De gemeente start daarnaast een nader haalbaarheidsonderzoek. Daaruit moet blijken of op dezelfde locatie ook internationale werknemers gehuisvest kunnen gaan worden, wanneer de noodzaak van een noodopvanglocatie is komen te vervallen. Volgens wethouder Gijs van Leeuwen gaat het in dat geval om een tijdelijke vergunning met een looptijd van maximaal tien tot vijftien jaar.

Watertoren
Ook heeft de gemeente Zaltbommel haar oog laten vallen op het terrein Steenweg 90-92, aan de voet van de Watertoren. Er wordt onderzocht of ook daar internationale werknemers kunnen gaan wonen, net als starters, spoedzoekers en statushouders. Hoeveel mensen er worden gehuisvest, hoe de verdeling is en wat voor soort woningen het gaan worden, is nog niet duidelijk.

Inwoners, omliggende bedrijven en belanghebbenden hebben inspraak op deze beslissing. Zij kunnen reageren op een voorlopig ontwerp van dit plan. Dit is, naar verwachting, over zes maanden afgerond.

Kerkelijke gemeenschap
Naast de locaties die de gemeente zelf heeft uitgekozen, zijn er ook initiatieven vanuit de samenleving ontstaan. Zo stelt de kerkelijke gemeenschap Bruchem-Kerkwijk-Delwijnen een stuk grond aan de Sarskampseweg in Kerkwijk ter beschikking voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Mogelijk worden er chalets geplaatst om de vluchtelingen te kunnen huisvesten. De kerkgemeente heeft overigens wel nadrukkelijk aangegeven dit terrein enkel en alleen aan te bieden voor vluchtelingen, niet voor internationale werknemers.

Tags

vluchtelingen,Oekraïne,internationale werknemers

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie