bird
woensdag 17 augustus | 12.28 uur

Zaltbommel blijft tegen vestiging coffeeshop

14-10-2021 14:52
uur
Door: Britta Alink
joint-1
• Zaltbommel houdt vast aan het 'nuloptiebeleid' zoals twintig jaar geleden al is vastgesteld. (foto: Adobe Stock)

ZALTBOMMEL – In de gemeente Zaltbommel komt ook de komende jaren geen coffeeshop. Het ‘nuloptiebeleid’ is al in 2000 vastgesteld en blijft dus nu behouden.

Volgens het college van burgemeester en wethouders is het vestigen van een coffeeshop ‘niet passend’ bij de gemeente. “De overwegingen hiervoor zijn het landelijk gebied, de gezondheid van jongeren, de verwachting dat er een beperkte vraag is en alternatief aanbod in stedelijke gemeenten zoals Den Bosch”, aldus het college.

Jongeren
Het besluit over coffeeshops is een bevoegdheid van de burgemeester, de gemeenteraad gaat er dus niet over. Volgens het college voorkomt het voeren van een nuloptiebeleid dat jongeren direct in aanraking kunnen komen met softdrugs. “Jongeren zijn een kwetsbare groep waarvan de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik verstrekkende gevolgen kunnen hebben op zowel de (geestelijke) gezondheid als het sociale leven”, aldus het college.

Onderwereld
Volgens burgemeester Pieter van Maaren speelt nog een argument een belangrijke rol. “Als je coffeeshops toestaat stimuleer je daarmee de producenten van drugs”, zegt hij. “Daarmee stimuleer je dus ook de onderwereld.”

Tags

coffeeshop zaltbommel