bird
donderdag 11 augustus | 01.02 uur

Wethouder: ‘Het piept en kraakt met de opvang van statushouders’

03-06-2022 09:29
uur
Door: Britta Alink
watertoren-1
De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om bij de Watertoren huisvesting te realiseren voor o.a. internationale werknemers, statushouders en spoedzoekers. (archieffoto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – Het huisvesten van statushouders ‘piept en kraakt’. Dat zei wethouder Gijs van Leeuwen woensdagavond tijdens de carrouselvergadering.

Volgens Van Leeuwen wordt de druk vanuit het Rijk om meer statushouders onder te brengen steeds groter. “Dat wordt echt een heel groot probleem”, voorspelt hij. “We komen daar mee in de knel.” De wethouder sprak deze woorden tijdens een discussie over de mogelijkheid om bij de Witte Watertoren een grootschalige huisvesting voor internationale werknemers te bouwen. Ook een pand aan de Veilingweg komt in aanmerking voor het huisvesten van verschillende doelgroepen.

Twee locaties
Het college maakte begin dit jaar bekend op deze twee locaties te onderzoeken of opvang van arbeidsmigranten, starters, statushouders, spoedzoekers en eventueel Oekraïense vluchtelingen mogelijk is. Op verzoek van het CDA werd het onderwerp donderdag tijdens de carrouselvergadering besproken.

Bewoners Waluwe
Een groep bewoners van de Waluwe, met name van de Wichard van Pontlaan en omgeving, maakt zich zorgen over de mogelijke bebouwing op het terrein van de Witte Watertoren. “Wij hebben zorgen en wensen”, zei Jan van Keulen die namens de groep insprak. “We denken dat toekomstig bewoners veel overlast zullen hebben van het verkeer dat via de Steenweg Zaltbommel inrijdt en van de activiteiten op de sportvelden. Daarnaast maken we ons zorgen over mogelijke overlast in onze wijk en willen we graag dat de gemeente onderzoekt wat het effect gaat zijn op de sociale veiligheid, met name voor kinderen die naar het sportpark of de Put gaan.” Inmiddels heeft een afvaardiging van de omwonenden een gesprek gehad met de wethouder. “Ik ben blij met die club inwoners”, aldus wethouder Van Leeuwen. “Ze zijn goed georganiseerd, we zijn goed met elkaar in gesprek.”

Onderzoeken
De meeste vragen van de lokale politiek kon hij nog niet beantwoorden. Hoeveel mensen komen er te wonen? Wanneer wordt er gebouwd? Om welke doelgroepen gaat het nu precies? Wordt het een tijdelijke bebouwing of permanent? “We moeten dat allemaal nog onderzoeken”, aldus Van Leeuwen. “We gaan dat de komende zes maanden uitvinden. We onderzoeken nu de mogelijkheden op de Steenweg én op de Veilingweg. De Spellewaard-west is op dit moment geen optie, omdat de projectontwikkelaars dat daar niet zien zitten.” Wel zei Van Leeuwen dat áls er woningen voor doelgroepen komen, dat woningen zullen zijn met beheer

Tags

watertoren zaltbommel