bird
woensdag 24 april | 11.23 uur

Voorlopig geen flexwoningen in de dorpen

23-03-2021 14:20
uur
Door: Britta Alink
nieuwbouw-7
• Flexwoningen worden in de fabriek geproduceerd en dan ergens geplaatst. (Foto: Adobe Stock)

ZALTBOMMEL – In de wijk Spellewaard-West komen vijftig flexwoningen, maar in de dorpen is het nog niet gelukt om geschikte locaties te vinden. Het plan voor 25 flexwoningen aan de Liesveldsesteeg in Brakel gaat niet door.

Flexwoningen zijn tijdelijke woningen, die in de fabriek worden geproduceerd en snel ergens kunnen staan. Het zijn huurwoningen voor jongeren, starters en spoedzoekers. De huizen zijn geschikt voor 1- of 2 persoonshuishoudens voor tijdelijke bewoning, meestal rond de twee jaar. Het is de bedoeling dat zij daarna doorstromen naar een reguliere woning.

Gemeenteraad
De gemeenteraad van Zaltbommel heeft het college in oktober 2019 de opdracht gegeven onderzoek te doen naar de mogelijkheden van het bouwen van flexwoningen.

Omwonenden
In de Spellewaard-West gaat het lukken om ze te bouwen, maar in de dorpen valt het niet mee. Even leek het erop dat er aan de Liesveldsesteeg 24 van die kleine woningen gebouwd zouden kunnen worden. “Maar omwonenden kwamen daar vrij massief in verzet”, aldus wethouder Gijs van Leeuwen.

Financieel
“Bovendien bleek het financieel ook een heikel punt op die plek.” Voor zo’n kleinschalig plan zijn de investeringen in het bouwrijp maken van de kavels, de aanleg van infrastructuur en de aanleg van de openbare ruimte relatief hoog per woning. “Dit zou zelfs bij een exploitatietermijn van 25 jaar tot een negatief resultaat leiden”, meldt het college aan de gemeenteraad.

Top 20
Inmiddels is in alle kernen van de gemeente naar geschikte locaties gezocht. “Maar we blijven zoeken”, belooft wethouder Van Leeuwen. Ook benadrukt hij dat Zaltbommel blijft inzetten op woningbouw. In 2020 behoorde de gemeente volgens hem tot de top 20 gemeenten in Nederland met relatief de meeste nieuwbouwwoningen.

Tags

flexwoningen zaltbommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie