bird
donderdag 11 augustus | 01.18 uur

Tien uur extra hulp voor mantelzorgers

22-03-2022 11:52
uur
mantelzorg-9
• Met een voucher kunnen mantelzorgers zelf tien uur extra hulp inhuren op allerlei gebied. (Foto: Adobe Stock)

BOMMELERWAARD – Mantelzorgers in Zaltbommel en Maasdriel kunnen tien uur extra hulp krijgen als ze daar behoefte aan hebben. “Het gaat bijvoorbeeld om hulp in de tuin of bij het schoonmaken”, licht wethouder Adrie Bragt toe.

De twee gemeenten stellen vouchers beschikbaar voor de mantelzorgers. “Ze kunnen daarmee zelf bepalen waar ze die uren voor willen inzetten”, aldus Bragt. “Met de vouchers hopen we bij mantelzorgers de druk van de ketel te kunnen halen als ze in een overbelaste situatie zitten.”

Respijtzorg
Naast de tien uur recht op extra hulp kunnen mantelzorgers ook gebruik maken van basisvoorzieningen in de WMO. “Respijtzorg”, noemt Bragt als voorbeeld. “Dat houdt in dat iemand anders de zorg tijdelijke over neemt, zodat de mantelzorger er even tussenuit kan. Die mogelijkheid bestaat al langer in de Bommelerwaard, maar er wordt weinig gebruik van gemaakt. Dat is jammer.”

Dagje uit
De kosten voor de vouchers voor tien uur extra hulp komen uit bestaand budget. Daarnaast blijft ook de jaarlijkse attentie en het jaarlijkse dagje uit voor mantelzorgers bestaan. Veel gemeenten schrappen die attentie om te bezuinigen. “Bij ons is die noodzaak om te bezuinigen er niet”, aldus de wethouder. “Wij vinden het heel belangrijk om mantelzorgers te blijven ondersteunen.”

Stichting Welzijn Bommelerwaard voert de regeling rond de vouchers uit. 

Tags

voucher mantelzorg,welzijn bommelerwaard