bird
zaterdag 20 april | 00.40 uur

Staatsbosbeheer blij met hulp bij opruimactie

06-08-2021 16:39
uur
Door: Britta Alink
afval2-1
• Boswachter Claudia Wessel (3e van links) met enkele van haar collega's. (Foto: Staatsbosbeheer)

BOMMELERWAARD – Staatsbosbeheer heeft donderdag samen met tal van vrijwilligers afval opgeruimd in de uiterwaarden tussen Loevestein en Dreumel.

Het afval was achtergebleven na het extreem hoge water van vorige maand. In de Gamerensche waard en de Breemwaard lagen geen ‘grote stukken' zoals banken en koelkasten, die wel veel in de uiterwaarden in Limburg achter zijn gebleven.

Grijze kliko
"Wel heet het burgerinitiatief Dreumel een grote grijze kliko gevonden”, vertelt boswachter Claudia Wessel. "Aan de postcode op die container konden we zien dat hij vanuit Duitsland kwam en ruim 240 kilometer heeft afgelegd.”

(tekst gaat verder onder de foto)

In de uiterwaarden in het Rivierengebied lag vooral klein spul, van resten hout tot kapotte emmers, veel plastic en lege flessen. "In sommige delen ligt een dikke laag slib waar troep in vastligt”, aldus Claudia. "In het begin leek het erop dat er niet veel lag, maar toen we eenmaal aan de slag gingen hebben we heel veel klein spul opgeruimd. Zoals een muts, een plastic visje met haakjes, een halve kinderparaplu, een harkje, opvallend veel aanstekers en plastic stokjes, waarschijnlijk van wattenstaafjes."

(tekst gaat verder onder de foto)

(Bij de foto: Boswachter Claudia Wessel liet wethouder Adrie Bragt zien wat zij in de Gamersche uiterwaarden aan afval aantrof. Fotograaf Marc Bolsius van Brabants Dagblad maakte daar foto's van.)

Gemeente Zaltbommel had de eigen groep ‘Jutters' aangeschreven om donderdag mee te komen helpen. "Dat zijn er honderden”, zegt wethouder Adrie Bragt, die afgelopen week even kwam kijken hoe de uiterwaarden bij Gameren er bij lagen. "Zij ruimen het hele jaar door ook al zwerfvuil op in de uiterwaarden, ieder in hun eigen gebied. Daar krijgen ze ook een kleine vergoeding voor van de gemeente.”

Blij
Volgens boswachter Claudia heeft een flink aantal van die 'jutters' donderdag meegeholpen. "Op eigen gelegenheid of samen met de mensen van Staatsbosbeheer. We zijn heel erg blij met al die hulp."

Natuur
In de uiterwaarden is te zien dat de natuur te lijden heeft gehad van het hoge water. Normaal gesproken bloeit en groeit alles in deze tijd van het jaar, op dit moment ziet alles er wat grauwer uit. "Maar de natuur is veerkrachtig”, nuanceert Claudia. "Het groen gaat hier snel van herstellen. Net als de dieren in het gebied. Ik heb deze week al weer veel konijnen gezien bijvoorbeeld."

Britta Alink

Tags

staatsbosbeheer,claudia wessel,afval uiterwaarden

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie