bird
donderdag 11 augustus | 02.25 uur

SSM in Maasdriel opnieuw de grootste, SGP lijkt nieuwkomer te worden

16-03-2022 23:00
uur
Door: Martin van Hemert
Schermafbeelding 2022-03-16 om 22.56.30
• Foto's: screenshots livestream verkiezingsavond Maasdriel

MAASDRIEL – Samen Sterk Maasdriel (SSM) is er net als in 2018 in geslaagd om de grootste partij in de gemeente Maasdriel te worden. Het opkomstpercentage bedroeg deze verkiezingen 52,97 procent.

Met SGP lijkt de gemeenteraad in de komende periode een nieuwkomer te kunnen verwelkomen, al is dat nog verre van zeker. PvdA moet als enige deelnemende partij vrezen dat het geen zetel heeft weten te bemachtigen.

Dat zijn de eerste conclusies die kunnen worden getrokken uit de voorlopige uitslag, die woensdagavond rond de klok van 23:00 uur bekend is gemaakt. Hoe de zetelverdeling er precies uit gaat zien, wordt pas maandag bekend. Dan wordt namelijk een hertelling uitgevoerd en de definitieve uitslag vastgesteld.

Flinke slag
Eigenlijk hadden de kijkers die woensdagavond afstemden op de livestream van de gemeenteraadsverkiezingen in Maasdriel al snel weer kunnen afhaken. Toegegeven, een tikkeltje gechargeerd gesteld, maar al bij de allereerste tussenstand – gemeten over de stemming van maandag en dinsdag op vier stembureaus – diende SSM nummer twee CDA een flinke slag toe.

(Tekst loopt door onder de foto)

Datzelfde beeld werd bevestigd in de daaropvolgende tussentijdse uitslag, gemeten na de telling van tien van de in totaal 21 stembureaus. Het leverde een verbolgen reactie van CDA-lijsttrekker Peter de Vries op. Hij had naar eigen zeggen gedacht dat het CDA groter zou worden dan SSM.

Na afloop van de bekendmaking van die tweede tussentijdse uitslag passeerde ieder resterend individueel stembureau in hoog tempo de revue.

Verrassingen waren er amper te melden, zo duidde burgemeester Henny van Kooten de diverse uitslagen steevast doeltreffend.

Zo was SSM onder meer in Heerewaarden (woonplaats van SSM-wethouder Erik van Hoften) goed vertegenwoordigd, in Well en Ammerzoden (woonplaatsen van CDA-raadsleden Marinus Robbemondt en Robert van Dijk) deed juist CDA het goed en bij stembureau Rehoboth (het verenigingsgebouw van de Nederlandse hervormde kerk in Hedel) gooide de SGP hoge ogen.

Toen alle losse stembureaus aan de beurt waren geweest, kon de voorlopige uitslag worden bekendgemaakt.


Daarin is de zetelverdeling nog niet opgenomen omdat de kiesdeler nog niet precies bekend is, maar duidelijk is wel dat SSM voor de tweede periode op rij de grootste partij in Maasdriel zal zijn, gevolgd door huidige coalitiegenoot CDA. VVD blijft de derde partij en GroenLinks, dat zich heeft afgesplitst van de PvdA, volgt op respectabele afstand.

Daarachter blijft D66 in de gemeenteraad vertegenwoordigd en SGP maakt mogelijk ook aanspraak op een zetel. Van alle partijen in de gemeente Maasdriel die aan de verkiezingen hebben deelgenomen, lijkt alleen PvdA naast een zetel te grijpen.

Tags

SSM,Samen Sterk Maasdriel,SGP