bird
woensdag 17 augustus | 12.33 uur

SSM bezorgd over situatie schoorsteen Hurwenen

14-10-2021 11:36
uur
Door: Britta Alink
hurwenen
• Ooievaars maken dankbaar gebruik van de oude schoorsteen. (archieffoto: Bommelerwaardgids)

HURWENEN – De fractie Samen Sterk Maasdriel (SSM) maakt zich zorgen over de veiligheid rond de schoorsteen in Hurwenen.

De schoorsteen is van de voormalige steenfabriek De Lagewaard en staat in de uiterwaarden van de Waal. Het gebied waar de schoorsteen staat is eigendom van Rijkswaterstaat. Volgens SSM is al sinds 2014 duidelijk dat groot onderhoud nodig is.

Hekken
“Er zijn destijds enkele tijdelijke maatregelen getroffen om de veiligheid te waarborgen”, schrijft Kees van Baar van SSM in vragen aan het college van burgemeester en wethouders. “In januari 2020 was de situatie zo verslechterd dat Rijkswaterstaat hekken heeft geplaatst om de veiligheid voor de omgeving te kunnen waarborgen. Die situatie is tot op de dag van vandaag nog niet veranderd.”

Invloed
SSM wil van het college weten of zij op de hoogte is van die gevaarlijke situatie. De fractie vraagt het college haar invloed aan te wenden om Rijkswaterstaat de in 2020 aangekondigde onderhoudswerkzaamheden ‘zo spoedig mogelijk uit te laten voeren’.

Monument
Aanleiding voor de vragen is het initiatief van de Dorpsraad van Hurwenen om bij de schoorsteen een opgegraven kleiwagonnetje te plaatsen. “Wanneer de schoorsteen weer hersteld is, zou dit plan ten uitvoer kunnen worden gebracht”, aldus SSM. “Er ontstaat dan een mooi monument als een overblijfsel van het verleden met een grote cultuurhistorische waarde.”

Tags

schoorsteen hurwenen