bird
zondag 24 september | 03.11 uur

Sobere crisisnoodopvang in Aalst, maar bed-bad-brood én Wi-Fi zijn aanwezig

15-03-2022 09:31
uur
Door: Martin van Hemert
IMG_1197-2
• De bloemen in de eetzaal hebben de kleuren van de Oekraïense vlag. Foto: Bommelerwaardgids

AALST - Sinds deze week fungeren sporthal De Maayenbogerd en zalencentrum 't Gement in Aalst als crisisnoodopvang. Maximaal tweehonderd Oekraïense vluchtelingen kunnen daar terecht voor bed, bad, brood en Wi-Fi. Dinsdagochtend arriveerden de eerste 48 vluchtelingen per bus.

Beddengoed, een corona-zelftest, een plattegrond van het dorp Aalst; het is een kleine greep uit de spullen die op de bedden in sporthal De Maayenbogerd klaarliggen voor mensen die Oekraïne zijn ontvlucht vanwege de oorlog die aldaar in volle hevigheid is losgebarsten. De stapelbedden zijn enigszins afgeschermd met brandwerend doek, maar dat is ook direct het enige flintertje privacy.

'Luxe'
Het is surreëel om te beseffen dat in deze sober ingerichte sporthal mogelijk vele mannen, vrouwen en kinderen een aantal dagen zullen (proberen te) slapen. Voor eten en drinken kunnen ze tijdens het ontbijt, de lunch en het diner terecht in het dorpshuis-gedeelte (Zalencentrum 't Gement) en de sportkantine is voor de gelegenheid omgedoopt tot 'Bar, rest & TV Room'. In totaal kunnen er op deze locatie in Aalst maximaal tweehonderd Oekraïners worden opgevangen voor een maximale duur van een week, met mogelijk twee dagen verlenging. Daarna worden ze overgeplaatst naar een 'echte' noodopvang voor een langer verblijf en meer 'luxe' dan in deze crisisnoodopvang.

(Tekst loopt door onder de foto's)


Tot zover de zaken die wél duidelijk zijn. Er is namelijk veel meer dat de gemeente Zaltbommel en de veiligheidsregio Gelderland-Zuid nog helemaal níet weten. Want hoewel De Maayenbogerd in 2015 al eerder onderdak bood aan vluchtelingen, is de situatie nu compleet anders. Destijds arriveerden de vijftig vluchtelingen in een bus in Aalst en drie dagen later waren ze alweer vertrokken richting Groningen en Friesland.

Flexibiliteit
Het contrast met de mogelijke stroom aan Oekraïense vluchtelingen kan bijna niet groter; niemand weet wanneer ze komen, niemand weet hoeveel het er zijn en niemand weet hoe lang de crisisnoodopvang in Aalst geopend blijft. Ze hebben immers de mogelijkheid om vrije te reizoen in Nederland en hoeven zich ook nergens aan te melden. Dat maakt het gecompliceerd, stelt een woordvoerder van de gemeente: "We hebben hier plaats voor tweehonderd personen, maar het kan ook zo zijn dat er bij wijze van spreken maar twee mensen komen. Dat vergt flexibiliteit van iedereen; de medewerkers van de gemeente, de vrijwilligers, iedereen die hier aanwezig is én de inwoners van Aalst."

Op dinsdagochtend blijkt dat het scenario van de twee vluchtelingen in de prullenbak kan. Dinsdagochtend rond 7:30 uur zijn namelijk de eerste 48 vluchtelingen per bus aangekomen. Het gaat om een groep bestaande uit vrouwen en kinderen. 

Bloemen
Aan steun vanuit de omgeving is in ieder geval geen enkel gebrek. De brandweer van Nederhemert heeft geholpen bij het opzetten van de noodopvang, recreatiegebied De Neswaarden is in allerijl gebruiksklaar gemaakt voor het geval Oekraïners daar willen vertoeven, voetbalclub Roda Boys heeft aangeboden dat er op sportpark De Maaskant getraind kan worden en een lokale bloemist heeft symbolisch de tafels in de eetzaal voorzien van blauwe en gele bloemen. "Iedereen draagt zijn steentje bij", ziet Rian van Osch, crisiscoördinator bij de gemeente Zaltbommel.

(Tekst loopt door onder de foto's)


Daarnaast zamelen scholen, ondernemers, instanties en particulieren dezer dagen spullen en geld in voor Oekraïne en er zijn in de gemeente Zaltbommel ook al vluchtelingen die bij mensen thuis worden opgevangen. Nobel, maar de gemeente heeft er wel zo zijn bedenkingen bij. "In een soort goedbedoelde opwelling worden er mensen in huis genomen, maar ze weten niet voor hoe lang. Met een beetje pech kan het namelijk zomaar een jaar gaan duren."

Getraumatiseerd
Burgemeester Pieter van Maaren schreef omwonenden van de sporthal in Aalst vorige week een brief, met daarin nadrukkelijk vermeld dat de vluchtelingen 'vrij zijn om te gaan en staan waar ze willen'. Of ze van die vrijheid ook daadwerkelijk gebruik maken is echter maar de vraag. "De kans is groot dat mensen getraumatiseerd zijn. De verwachting is dat ze hier tot rust willen komen", geeft Van Osch aan. Het is dan ook niet de bedoeling dat er andere mensen naar de crisisnoodopvang komen. "Want als er mensen jouw huis in en uit lopen, dan vind je dat toch ook verschrikkelijk?"

Mensen die hun steentje willen bijdragen kunnen zich melden via www.welzijnbommelerwaard.nl.

Tags

crisisnoodopvang,vluchtelingen,Oekraïne,Maayenbogerd

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie