bird
zondag 24 september | 02.50 uur

SGP en ZVV allebei van vier naar vijf zetels in Zaltbommel

17-03-2022 07:23
uur
Door: Britta Alink
bommel-1
• De voorlopige verkiezingsuitslag.

ZALTBOMMEL – Zowel de SGP als lokale partij ZVV hebben bij de gemeenteraadsverkiezingen een zetel gewonnen. Ze hadden er allebei vier en gaan naar vijf zetels.

Hoeveel stemmen er precies zijn uitgebracht op deze twee partijen is nog niet bekend. Vier jaar geleden had de SGP met 2527 stemmen twee stemmen meer dan ZVV.

Ook de VVD heeft winst geboekt in Zaltbommel: van twee naar drie zetels.

CDA en ChristenUnie
Het CDA is dit jaar de grote verliezer: van drie naar een zetel en ook ChristenUnie levert in: van drie naar twee. Het CDA had drie zetels, maar raakte er de afgelopen periode eentje kwijt aan Jaco Melse die uit de fractie stapte. Hij nam zijn zetel mee en stapte over naar de ChristenUnie, die daarmee de afgelopen periode vier zetels bezette.

SP en D66 behouden hun zetel. PvdA en GroenLinks deden de vorige verkiezingen mee als een lijst waarmee ze drie zetels behaalden. Deze verkiezingen waren ze weer gescheiden en behaalden ze elk een zetel.

Nieuwkomer BVNL heeft een zetel gehaald.

Daarmee komt het aantal fracties in de Zaltbommelse gemeenteraad op tien.

Coalitie
De coalitie bestond het afgelopen jaar uit SGP, ZVV, ChristenUnie en VVD. Op dit moment hebben SGP en ZVV samen tien zetels, dus bijna de helft van de in totaal 21 in de gemeenteraad. Voor een meerderheid hoeven ze dus niet met ChristenUnie én VVD samen te gaan, maar is een van de twee genoeg.

Tags

gemeenteraadsverkiezing zaltbommel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie