bird
donderdag 11 augustus | 01.08 uur

Ruim honderd vluchtelingen in Resort aan de Maas

31-03-2022 11:13
uur
Door: Britta Alink
europarcs-1
• Europarcs heeft 25 chalets beschikbaar gesteld voor de 110 Oekraïense vluchtelingen. (foto: Bommelerwaardgids)

KERKDRIEL – Maasdriel heeft 110 vluchtelingen uit Oekraïne verwelkomd op de nieuwe noodopvanglocatie Resort aan de Maas. EuroParcs heeft daarvoor 25 chalets beschikbaar gesteld.

De vluchtelingen zijn woensdagmiddag aangekomen op het vakantiepark. Ze kregen de sleutel van hun tijdelijk onderkomen en leefgeld voor de eerste dagen. “Op dit moment schieten wij alle kosten voor”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Zodra ze bij de gemeente zijn geregistreerd hebben ze recht op leefgeld, dat is 60 euro per persoon per week. Dat is een regeling van het Rijk, maar we weten nog niet precies hoe die regeling er uit gaat zien.”

Langere tijd
De gemeente heeft met EuroParcs afgesproken dat de vluchtelingen in ieder geval tot het einde van het jaar op het park mogen blijven. “We weten natuurlijk niet hoe lang het gaat duren”, aldus de woordvoerder. “Wat dat betreft varen we een beetje in de mist. Maar we willen niet dat mensen al snel weer naar een nieuwe locatie moeten, maar dat ze voor langere tijd op een fijne plek kunnen blijven.” Dat is dus anders dan de crisisnoodopvanglocatie zoals in de sporthal in Aalst; daar verblijven de vluchtelingen ongeveer een week voordat ze door kunnen naar een verblijf voor langere tijd.

Informatieloket
In het naastgelegen multifunctioneel centrum De Kreek is een informatieloket ingericht. Daar zijn mensen van de gemeente Maasdriel en Welzijn Bommelerwaard dagelijks aanwezig om de vluchtelingen te helpen met informatie. Zo hebben sommigen geen papieren zoals een paspoort en moeten ze dat bij de ambassade gaan regelen. “Welzijn Bommelerwaard biedt daar praktische hulp bij”, aldus de woordvoerder van de gemeente. “Ook zijn we in gesprek met scholen om zo snel mogelijk onderwijs te kunnen bieden aan de kinderen.”

Beddengoed
Kringloop de Spullewaard zamelt op dit moment spullen in voor de vluchtelingen in Kerkdriel. Er is vooral behoefte aan eenpersoonsbeddengoed, hoeslakens, kussenslopen en dekbedovertrekken (geen kussens en dekens). Ook badhanddoeken zijn nodig. Wie spullen heeft, kan deze afgeven in de ontvangshal van Pand 9 aan de Van Heemstraweg in Zaltbommel.

 

Tags

resort aan de maas,europarcs kerkdriel,vluchtelingen