bird
vrijdag 09 december | 23.09 uur

Raad steunt unaniem kritische stikstof-motie in bijzijn van boeren

12-07-2022 15:44
uur
Door: Martin van Hemert
120722_joostvanherwijnen
Joost van Herwijnen sprak in tijdens de raadsvergadering. Foto's: Hans Verbeek / Meesters Multimedia

MAASDRIEL - Ongeveer 25 boeren waren donderdagavond in het gemeentehuis in Kerkdriel getuige van de gemeenteraadsvergadering. Tijdens die vergadering werd een motie met kritiek op het stikstofbeleid unaniem aangenomen.

De nieuwe stikstofplannen van Christianne van der Wal - de minister voor Natuur en Stikstof - en de daaropvolgende boerenprotesten houden de gemoederen in het hele land al weken flink bezig. In de gemeente Zaltbommel leidde dat recentelijk tot het tijdelijk bezetten van Slot Loevestein, waar op dat moment (een deel van) de gemeenteraad aanwezig was.

(Tekst loopt door onder de foto's)

 


Donderdagavond lieten ook zo'n 25 Maasdrielse boeren van zich horen, door naar het gemeentehuis in Kerkdriel af te reizen. Namens de boeren voerde Joost van Herwijnen aan het begin van de gemeenteraadsvergadering het woord: "Nee, we komen u niet bedreigen, blokkeren of rotzooi trappen. We staan hier nu ook niet als boze of protestboeren; wij staan hier als trotse boeren die proberen hun zorgen te uiten met betrekking tot de ontwikkelingen vanuit Den Haag", begon hij zijn relaas.

Ruggenmerg
Na de inspraak van Van Herwijnen kwam een motie van CDA, D66 en VVD ter tafel. In de motie wordt onder meer gepleit om Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland te steunen in de motie die op 6 juli is aangenomen, waarin zij afspreken vast te houden aan de eigen aanpak Gelderse maatregelen stikstof.
De SGP reageerde positief op de motie: "Wij zien de agrarische sector als het ruggenmerg van deze mooie gemeente. We doen er alles aan om er voor jullie te zijn en staan vierkant achter jullie", aldus voorman Joost Quik, die voor de gelegenheid een boerenzakdoek omgeknoopt had.

Ook Bart de Leeuw, de fractievoorzitter van de grootste partij Samen Sterk Maasdriel, was positief over de motie en de inspraakreactie van Van Herwijnen: "Als mensen op deze manier ons als raad bijpraten en de dialoog aan willen gaan, dan moeten we daar voor open staan. Dit is de weg, we mogen er trots op zijn dat het er in deze gemeente zo aan toe gaat", zo stelde De Leeuw, die wel iets opviel aan de opstellers van de motie. "Deze motie is ingediend door drie partijen die ook in het kabinet zitten. Het is goed dat wij als Maasdriel een signaal afgeven, maar ik wil ook adviseren dat de eigen partij wordt aangeschreven."

Klappen
Na een schorsing bleken alle partijen nader tot elkaar te zijn gekomen, waarna de motie unaniem werd aangenomen. "Agrariërs, u mag wel even klappen voor zo'n raad hè", voegde raadsvoorziteter Van Kooten toe, waarop applaus volgde en de boeren weer huiswaarts keerden.

Tags

boerenprotest,stikstof,stikstofmaatregelen