bird
donderdag 18 april | 02.39 uur

Raad stemt unaniem voor plan Buitenstad

10-06-2021 22:44
uur
Door: Britta Alink
buitenstad.
• Hier komen 330 woningen, waarvan 30 goedkoper dan 350.000 euro. (foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL – De gemeenteraad heeft donderdagavond unaniem ‘ja’ gezegd tegen het ontwerp voor de Buitenstad. Dat betekent dat Zaltbommel er in de nabije toekomst 330 woningen bij krijgt.

Tijdens de carrouselvergadering van 20 mei had de politiek nog een hele lijst aan kritische kanttekeningen bij het plan. Zo wilde de raad dat er meer ‘betaalbare’ woningen zouden komen, dat er wel iets minder hoog gebouwd kon gaan worden en dat er meer aandacht zou zijn voor het behoud van cultuurhistorische objecten.

Betaalbare woningen
Aan al deze wensen is nu voldaan. Projectontwikkelaar Waalbommel heeft de tekeningen uitgebreid van 300 naar 330 woningen. Dat betekent dat er ruimte is voor vijftien woningen van maximaal 250.000 euro en vijftien woningen van maximaal 350.000 euro.

Woonlaag
Ook is een woonlaag geschrapt van één van de geplande woontorens. Verder worden de ‘kraanbaan’ en de scheepshelling aangewezen als gemeentelijk monument. Het huidige ‘directiekantoor’ zal op een of andere manier terugkomen in de bebouwing.

Starters
Voor de gemeenteraad waren deze toezeggingen genoeg om in te stemmen met het plan. “Dit biedt vooral mogelijkheden voor jonge mensen en starters”, aldus Nico van Wijk van de PvdA. “Het voorkomt dat de ‘goudkust-gedachte’ in de Buitenstad overheerst. Het wordt een mooi plan.” Ook fractievoorzitter Kees Kesting van de ChristenUnie was erg positief over de extra dertig woningen plus het omlaag brengen van de hoogste woontoren.

Jammer
“Dit heeft Zaltbommel nodig”, vindt ook Elke Smulders van D66. Frits van der Schans van GroenLinks vond het wel wat jammer dat de raad pas deze week de aanpassingen in het plan onder ogen kreeg. “Dat had de wethouder ons ook tijdens de carrouselvergadering kunnen toezeggen”, aldus Van der Schans. Maar ik ben er blij mee, want het voldoet aan alle wensen.”

Bruisend
Volgens raadslid Isabel Plessius van de VVD ligt er nu een ‘prachtig plan’. “Wij hopen dat de bruisende Buitenstad een goede verbinding krijgt met de bruisende binnenstad”, sprak zij. “Zaltbommel krijgt er 330 huishoudens bij. Dat is ook heel goed voor de ondernemers in de binnenstad.”

Britta Alink

Tags

buitenstad

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie