bird
woensdag 17 augustus | 12.15 uur

Nieuwbouw meest waarschijnlijk in Brakel-West

13-07-2021 14:46
uur
Door: Britta Alink
nieuwbouw-10-11
Foto: Adobe Stock

BRAKEL – De gemeente Zaltbommel krijgt als eerste de kans om een aantal percelen in Brakel-West te kopen. Dit ‘voorkeursrecht’ is drie jaar geldig.

Het gaat om percelen aan de Groenesteeg, de Engsteeg en de Appelweg. In totaal zouden hier in de toekomst zo’n tweehonderd woningen gebouwd kunnen worden.

Speculatie
Het toepassen van voorkeursrecht betekent dat eigenaren hun eigendom bij verkoop eerst moeten aanbieden aan de gemeente. “We doen dit in de eerste plaats om speculatie tegen te gaan”, licht wethouder Gijs van Leeuwen toe. “En we hopen hiermee ook prijsopdrijving tegen te gaan.”

Goede plek
De vraag naar woningen is groot in de hele gemeente Zaltbommel en ook in Brakel, zo blijkt uit het woningbehoefte onderzoek. “Brakel verdient een goede plek om voldoende woningen te bouwen”, vindt Van Leeuwen. “Als gemeente gaan we er fors in investeren om het bouwen voor verschillende doelgroepen mogelijk te maken.”

Op slot
Voordat het voorkeursrecht in Brakel is toegepast heeft de gemeente met zoveel mogelijk betrokken grondeigenaren gesproken. Door de beperkingen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zit het dorp al enkele jaren ‘op slot’ als het gaat om woningbouw. “Ons doel is om Brakel weer van het slot af te halen”, aldus Van Leeuwen. “De enige uitweg die we hebben is Brakel-West.”

Tags

nieuwbouw brakel,voorkeursrecht brakel