bird
woensdag 17 augustus | 12.45 uur

Nieuw boekje over de toren van Zaltbommel

06-08-2021 11:59
uur
Door: Britta Alink
boekjetoren-1
• Wethouder Adrie Bragt en zijn kleinzoon Aaron bekijken het boekje samen met Pieter van der Schoot (r), die de teksten van het boekje schreef. (Foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL - "De toren is van ons allemaal." Dat zei wethouder Adrie Bragt vrijdagochtend toen hij het eerste exemplaar in ontvangst nam van een gloednieuw boekje over de toren van de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel.

"We zijn supertrots en zuinig op onze toren", aldus Bragt. "Het is bij uitstek het symbool van deze regio. Als je over de brug de Bommelerwaard binnenrijdt en je ziet de toren staan, dan gebeurt er van binnen iets met je." De wethouder is dan ook erg blij met het 'wondermooie boekje'.

62 meter hoog
De toren is gebouwd aan het begin van de zestiende eeuw en was toen ongeveer 100 meter hoog inclusief een 30 meter hoge spits. In 1538 werd de spits verwoest door een blikseminslag. Tegenwoordig is de toren 62 meter hoog met daarboven het 4 meter hoog achtkantige dak.

(tekst gaat verder onder de foto)

Kerk van de Stad
Het boekje is geschreven door Pieter van der Schoot uit Hedel en vormgegeven door Esther de Bruijn uit Heesselt. Van der Schoot is al tien jaar gids van de toren in Zaltbommel. "De teksten zijn al weer een beetje gedateerd", licht Van der Schoot toe. "Want inmiddels is bekend geworden dat de gemeente niet alleen eigenaar van de toren blijft, maar ook eigenaar wordt van de rest van het gebouw. Daar ben ik heel blij mee. Door die ontwikkeling wordt de Sint-Maartenskerk echt weer de Kerk van de Stad, hét gemeenschapsgebouw zoals het in de middeleeuwen ook gebruikelijk was."

(tekst gaat verder onder de foto)

QR-code
Het nieuwe boektje telt 40 pagina's en staat barstensvol wetenswaardigheden en foto's. Via QR-codes zijn extraatjes te zien, zoals de werking van het uurwerk. Bestuurslid Wim Bijkerk van de Sint-Maartenskerk is heel blij met het boekje. "Hier zullen bezoekers heel blij mee zijn", verwacht hij. "Ze vinden het vaak fijn om na hun bezoek iets tastbaars mee naar huis te nemen." Het gidsje kost 5 euro en is te koop aan de nieuwe gastvrije ontvangstbalie bij de ingang van de kerk.

Britta Alink

 

Tags

sint-maartenskerk,toren zaltbommel,adrie bragt