bird
donderdag 25 april | 19.53 uur

Maasdriel werkt verkoopvoorwaarden uit voor Alems Kerkje

22-04-2021 14:04
uur
Door: Marlou van Dijk
Kerkje_Alem_Drone-1
Rechts op de foto staat de Sint-Hubertuskerk, links is het kleinere NH-kerkje te zien. (Foto: Bommelerwaardgids)

ALEM – Wat gaat er gebeuren met het voormalige NH-kerkje in Alem? De inwoners van het dorp houden hun hart vast als het karakteristieke gebouwtje verkocht wordt.

Gemeente Maasdriel heeft nu aangekondigd ‘specifieke verkoopwaarden’ verder uit te gaan werken. Dat blijkt uit de antwoorden op schriftelijke vragen van Peter van Boxtel van de fractie van het CDA. De afgelopen jaren was het kerkje verhuurd aan het Dakpannenmuseum, maar het museum heeft de huur per 1 mei van dit jaar opgezegd.

Karakteristieke karakter
In het antwoord op de schriftelijke vragen van het CDA geeft het college aan gesprekken te hebben gevoerd met de dorpsraad over het toekomstig gebruik van het kerkje. “Uit deze gesprekken kwam naar voren dat drie Alemse organisaties (dorpsraad, EVA, Soepenfestival) aangaven belang te hechten aan het behoud van het karakteristieke karakter van het kerkje”, schrijft het college. “Zij kwamen met een voorstel tot huur van het kerkje om daar diverse activiteiten te laten plaatsvinden.”

Huurprijs
De drie Alemse organisatie zijn echter niet in staat om dezelfde huurprijs te betalen die het Dakpannenmuseum ook betaalde. Uitgangspunt voor de gemeente is juist dat de huuropbrengst minimaal gelijk zou moeten zijn aan de huur die de afgelopen jaren is betaald. Verhuren tegen een ‘beduidend lagere prijs’ is dan ook geen optie voor de gemeente.

Dorpshuis
Alle activiteiten die de dorpsraad in het kerkje wil organiseren kunnen ook plaatsvinden in het dorpshuis. “Dat komt het dorpshuis ten goede en kan bijdragen aan een toekomstbestendige exploitatie”, aldus de gemeente.

Specifieke voorwaarden
Het belangrijkste punt voor de drie organisaties is dat het kerkje én het karakteristieke uiterlijk behouden blijven. Volgens de gemeente doet een eventuele andere bestemming aan de binnenzijde van het kerkje dus geen afbreuk aan het karakteristieke uiterlijk van het kerkje.

De gemeente gaat de komende tijd aan de slag met het opstellen van specifieke voorwaarden voor de verkoop van het gebouwtje. “Meerdere inwoners van Maasdriel hebben aangegeven interesse te hebben in het pand”, aldus het college.

Begraafplaat
Bij verkoop is speciale aandacht voor de begraafplaats achter het kerkje. Een mogelijkheid is dat de begraafplaats niet bij de verkoop wordt betrokken. “Ook de grafrust en grafrechten zullen deel uitmaken van de nog nader te formuleren specifieke verkoopvoorwaarden of worden zeker gesteld door het niet verkopen van de begraafplaats.”

Tags

Alems Kerkje,verkoopvoorwaarden,Maasdriel

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie