bird
zaterdag 20 april | 14.43 uur

Jongvolwassenen kunnen terecht bij jongerenwerker Freek

24-01-2022 09:43
uur
Door: Britta Alink
adriefreek-1
• Wethouder Adrie Bragt (l) en jongerenwerker Freek Janssen maken zich zorgen over de mentale gezondheid bij jongvolwassenen. (foto: Koen Vandenput)

ZALTBOMMEL - Een professional raadplegen als het mentaal niet zo goed met je gaat. "Dat doe ik wel eens", zegt prinses Amalia in het boek dat Claudia de Breij over haar schreef ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag. 

"Ik vind het geen taboe", zegt Amalia in dat boek. "En geen probleem om in het openbaar te zeggen. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak."

Uit het hart gegrepen
De uitspraak van de kroonprinses is wethouder Adrie Bragt uit het hart gegrepen. "We zien ook in Zaltbommel dat het niet goed gaat met een groep jongeren van rond de 18 tot 23 jaar", zegt hij. "Er komt zoveel op ze af. Vroeger was het leven 'maakbaar'. Wij kwamen van school of studie en gingen aan het werk en gingen ergens wonen. Voor de jongeren van nu ligt dat heel anders. Zij zien de klimaatproblemen en andere wereldproblemen, zij hebben te maken met de flexibilisering van de arbeid, met het grote woningtekort. En daar kwam de afgelopen twee jaar corona nog eens overheen."

Depressieve tijd
Jongerenwerker Freek Janssen van Buurtzorg weet dat veel jongeren in de gemeente een 'depressieve tijd' doormaken. Vanwege de coronamaatregelen hebben velen zich teruggetrokken. "Ze wonen vaak nog thuis, want eigen woonruimte is niet te vinden", vertelt hij. "Ze kunnen hun vrienden niet zien, feestjes zijn er niet. Daarmee staat de ontwikkeling van een grote groep jongvolwassenen helemaal stil. Ze blijven steeds vaker op hun kamertje zitten en kunnen daardoor vereenzamen."

Social media
Jongeren zijn veel online actief en zien op social media een mooie wereld voorbij komen, constateert wethouder Bragt. "Mooie mensen, vakanties, feestjes", zegt hij. "Terwijl de werkelijkheid heel anders is."

Zichtbaar zijn
Op dit moment zijn in de gemeente Zaltbommel zes jongerenwerkers actief, in de stad én in de dorpen. Zij zijn regelmatig te vinden op de schoolpleinen en in de kantines van de middelbare scholen en gaan naar de plekken waar jongeren samenkomen om te sporten en te chillen. "We willen zichtbaar zijn", vertelt Freek, die zelf 26 jaar is en opgroeide in Opijnen, een dorpje aan de overkant van de Waal. "Maar daarmee bereiken we niet de jongvolwassenen die thuis zitten. Daarom zijn we ook online actief. Niet alleen op Instagram en Facebook, maar bijvoorbeeld ook op Discord." Discord is een platform waar onder andere gamers met elkaar in contact komen.

Laagdrempelig
De jongerenwerkers organiseren daarnaast 'Next Level 18+' elke twee weken in Pand 9. Verder is er een zaalvoetbalteam en zijn er meidenclubs. "Jongeren kunnen zelf bij ons aangeven waar ze behoefte aan hebben", licht Freek toe. "Ook individuele gesprekken zijn mogelijk, we willen altijd zo laagdrempelig mogelijk zijn. Jongeren hoeven dus niet bij ons op kantoor te komen, we kunnen ook samen een uurtje voetballen of praten via de telefoon of bij de jongvolwassene thuis. Heel informeel, heel flexibel."

Join Us
Half februari gaat in Zaltbommel het project 'Join Us' van start, een landelijk initiatief om jongvolwassenen te helpen hun sociale vaardigheden te verbeteren en nieuwe mensen te leren kennen."

Perspectief
Adrie Bragt juicht de initiatieven toe: "Het gaat ons als gemeente echt aan het hart als we zien dat het niet goed gaat met een jongvolwassene. Juist in deze periode van hun leven worden ze gevormd, moeten ze stappen zetten die bepalend zijn voor de rest van hun leven. Het is belangrijk dat ze weer perspectief zien."

Negatieve cirkel
De wereldproblemen oplossen kan Buurtzorg natuurlijk niet. "Maar we kunnen wel samen met de jongvolwassene kijken op welke manier ze er het beste mee om kunnen gaan", zegt Freek. "Hoe we kunnen voorkomen dat ze verdwalen in een negatieve cirkel en hoe ze vinden waar ze wel geluk uit kunnen halen, wat het leven wel te bieden heeft."

Team Jongerenwerk van Buurtzorg Jong is op Instagram en Facebook te vinden: @buurtzorgjongerenwerk. Freek rechtstreeks bellen of appen kan ook: 06-23342547.

Britta Alink

 

Tags

Buurtzorg jong,adrie bragt,freek janssen

Nieuws melden

Nieuws uit de regio melden?

Stuur jouw nieuws naar de redactie