bird
woensdag 17 augustus | 11.42 uur

Gemeente wordt eigenaar van Sint-Maartenskerk

27-07-2021 08:47
uur
Door: Britta Alink
kerk
• De kerk blijft gewoon kerk, maar krijgt ook meer maatschappelijke functies. (foto: Bommelerwaardgids)

ZALTBOMMEL - "De Sint-Maartenskerk blijft gewoon kerk, maar er komen maatschappelijke functies bij." Dat zegt wethouder Adrie Bragt in een toelichting op de nieuwste plannen voor cultureel centrum De Poorterij. Want bij die plannen hoort ook de stap dat de gemeente de nieuwe eigenaar wordt van de Sint-Maartenskerk. 

De overname van het gebouw van de Protestantse Gemeente Zaltbommel (PGZ) heeft alles te maken met de keuze van het college voor de zogenaamde 'hybride' variant voor een nieuw cultureel centrum voor de stad. "We gaan de kerk meer inzetten voor culturele activiteiten, maar ook sociaal maatschappelijk", licht Bragt toe.

Verbouwing
Daarvoor zijn wel wat verbouwingen nodig, maar niet zo ingrijpend als in eerdere plannen geopperd is. Het gebouw krijgt onder andere een fatsoenlijke keuken, die geplaatst gaat worden achterin het schip van de kerk. Ook de toiletvoorziening wordt fors uitgebreid. Verder komt er een extra ingang aan de zijkant, ter hoogte van de huidige zij-ingang. "Door het toekomstige gebruik is het logisch dat de gemeente de nieuwe eigenaar is", aldus de wethouder.

Het Anker
Met de protestantse gemeente is een langdurig huurcontract afgesproken, zodat zij er gewoon kunnen blijven kerken. De protestantse gemeente doet afstand van het kerkgebouw Het Anker, aan de Vergtweg. Volgens wethouder Bragt zijn daar nog geen nieuwe plannen voor. "Als iemand er een goed idee voor heeft horen we dat graag", zegt hij. Hij sluit ook niet uit dat er woningen komen op die plek. "Zolang het maar een beetje past in de omgeving."

Nieuwbouw Poorterij
Voor de theaterzaal en andere ruimtes in de huidige Poorterij kiest het college voor nieuwbouw in de Waluwe, naast het nieuwe zwembad. 'We willen daar een grote zaal met 350 stoelen", licht Bragt toe. "En voorzien van de nieuwste snufjes. Het grote podium moet het hart van het nieuwe gebouw gaan vormen." De evangelische kerk, die op dit moment nog gehuisvest is in Pand 9, heeft al belangstelling getoond voor de nieuwe theaterzaal. Zij willen daar in de toekomst hun zondagse kerkdiensten gaan houden.

Kringloop en Voedselbank
Voor andere gebruikers van Pand 9 is in het nieuwe cultureel centrum in de Waluwe geen plaats. Maar wethouder Bragt ziet daar wel weer andere mogelijkheden voor. "Praktijkschool De Brug verhuist naar het nieuwe pand aan de Oude Bosscheweg en daardoor komt het gebouw aan de Wielkamp leeg te staan", licht hij toe. "De Voedselbank en de kringloopwinkel willen daar wel graag samen naar toe. We willen het voormalige schoolgebouw daar geschikt voor gaan maken. Daarnaast willen we daar ons Zorgplein gaan onderbrengen met Buurtzorg, Buurtzorg-Jong en de WMO-consulenten."

Geen haast
Volgens de wethouder kan het nog een jaar of twee duren voordat het zover is. "We hebben gelukkig geen haast", benadrukt hij. "Pand 9 blijft nog zeker een jaar of zes staan."

10 miljoen euro
Beheer en exploitatie van de Sint-Maarten en het nieuwe cultureel centrum in de Waluwe vallen straks onder één stichting. Gemeente Zaltbommel wil ruim 10 miljoen euro investeren in de nieuwbouw van de Poorterij en de verbouwing van de kerk. De politiek buigt zich in september over de plannen.

Britta Alink

Tags

sint-maartenskerk,poorterij