bird
donderdag 11 augustus | 02.02 uur

Financieel meedoen met zonnepark Ketelsteeg

21-09-2021 14:56
uur
Door: Britta Alink
Ketelsteeg-zonnepark-1
• Inwoners kunnen meedoen aan een obligatielening en zo meeprofiteren van de ruim drieduizend zonnepanelen. Rechts op de foto: wethouder Willem Posthouwer, links Erik Jansen van Energie van Hollandsche Bodem. (foto: gemeente Zaltbommel)

ZALTBOMMEL - Inwoners van de gemeente Zaltbommel kunnen financieel participeren in het Zonnepark Ketelsteeg. Dat is mogelijk via een 'obligatielening'.

Het eerste grote zonnepark in de gemeente is aangelegd door Energie van Hollandsche Bodem. Op de oude vuilnisbelt aan de Ketelsteeg liggen nu 3131 zonnepanelen, die op 31 augustus in gebruik zijn genomen. De verwachte energieopbrengst is 1.560 MW.

460 huishoudens
Het park is inmiddels aangesloten op het elektriciteitsnet en gaat de komende vijftien jaar 460 huishoudens voorzien van duurzame stroom. Met dit park draagt de gemeente Zaltbommel bij aan de landelijke en regionale doelstelling om meer duurzame stroom op land op te wekken. Dat werkt mee aan de vermindering van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen.

Obligatielening
De gemeente Zaltbommel heeft de grond voor de zonnepanelen beschikbaar gesteld. Als onderdeel van de vergunning eist de gemeente dat inwoners de mogelijkheid krijgen om financieel te participeren in dit duurzame project. Dat wordt mogelijk gemaakt via een 'obligatielening'.

500 euro
Zonnepark Ketelsteeg Zaltbommel BV, een dochtermaatschappij van Energie van Hollandsche Bodem, geeft de obligatielening uit. Deelnemers kunnen maximaal vijf obligaties kopen voor 500 euro per stuk. Met het kopen van een obligatie lenen de deelnemers geld uit aan de onderneming, die daarmee een deel van de investeringskosten kan herfinancieren. In ruil hiervoor ontvangen obligatiehouders een vergoeding in de vorm van rente. De looptijd is zes jaar. De rentevergoeding (tussen de drie en vier procent) wordt elk half jaar uitbetaald.

In totaal zijn 150 obligaties beschikbaar. Vanaf woensdag 29 september tot en met dinsdag 12 oktober kunnen alle inwoners van het postcodegebied 5301 tot 5318 inschrijven voor deelname aan het project. Als er daarna nog obligaties over zijn, kunnen ook mensen van buiten de gemeente Zaltbommel meedoen.

Duurzaam investeren
Op de website www.duurzaaminvesteren.nl staat precies uitgelegd hoe het werkt en wat de voorwaarden zijn om financieel mee te doen aan het zonnepark. Daar staat duidelijk wat mogelijke opbrengsten kunnen zijn, maar ook wat de risico's zijn om mee te doen. Zo wordt benadrukt dat mensen pas mee moeten doen als ze goed begrijpen waar ze aan beginnen. En er is de waarschuwing om alleen mee te doen met geld dat mensen kunnen missen.

Windmolens
Inmiddels is de bouw van de drie windmolens in Zaltbommel ook flink op stoom. De eerste windmolen staat er al, nummer twee volgt snel. Bij dat project kunnen inwoners ook financieel meedoen. Meer informatie over dat project staat op: www.windcentrale.n

Tags

zonnepark ketelsteeg,zonnepanelen zaltbommel