bird
woensdag 17 augustus | 11.25 uur

Bertus de Leeuw wint kunstwedstrijd (interview)

12-07-2021 09:09
uur
Door: Dominik Morawiak
Wij Maasdriel2-1
• Bertus de Leeuw bij zijn winnende kunstwerk, dat een jaar lang te zien is in de hal van het gemeentehuis.

KERKDRIEL - Fotograaf Bertus de Leeuw (41) is de trotse winnaar van de wedstrijd Kunst in de gemeente. De jury en het publiek waren het erover eens dat zijn kunstwerk Wij Maasdriel het beste aansluit bij het thema van de competitie Typisch Maasdriel.

De Kerkdrielse fotograaf heeft 3000 euro gewonnen. Zijn kunstwerk wordt vanaf deze maand een jaar lang tentoongesteld in de hal van het gemeentehuis van Maasdriel.

Kunstzinnig
Bertus is zo’n vijftien jaar professioneel fotograaf. Zijn passie voor het vak heeft hij al als kind ontwikkeld. Als fotograaf houdt hij zich graag bezig met kunstzinnige dingen. “Daarbij moet je denken aan spelen met belichting, sluitertijden, werken met modellen in artistieke kleding en uiteindelijk foto’s bewerken.”

Lokale kunstenaars
In het najaar van 2020 heeft de gemeente Maasdriel aangekondigd mee te doen aan het project Kunst in de gemeente, georganiseerd door de Stichting Kunstweek. Lokale kunstenaars konden een of twee werken inzenden die inspelen op het thema Typisch Maasdriel. “Toen ik de oproep zag, ben ik gaan nadenken: wat is typisch Maasdriel? Het was een hele opgave”, vertelt Bertus. “Als ik een foto maak van een locatie, bijvoorbeeld de Zandmeren, is dat niet typerend voor de hele gemeente, maar alleen voor Kerkdriel.”

Typisch
De fotograaf heeft een lange tijd lopen zoeken naar ideeën hoe je de gemeente het beste tot haar recht kunt laten komen. “Ik heb eerder tientallen bewoners van het verzorgingstehuis De Leyenstein in Kerkdriel geportretteerd. Toen bedacht ik me: kan ik dit ook voor heel Maasdriel doen? Typischer voor de gemeente dan haar inwoners zelf ga je niet krijgen.”

Grenzen
Op deze manier kwam het uiteindelijke idee tot stand: een collage van portretten van de inwoners van Maasdriel die bij elkaar de grenzen van de gemeente vormen. Bertus heeft daarbij niks aan het toeval overgelaten: iedere persoon staat precies op de plek van de kern waar die vandaan komt.

Dorpsraden
“Het vinden van inwoners uit alle dorpen bleek nog een heel dingetje. Ik ken heel wat mensen uit Kerkdriel dus je weet wie karakteristiek voor het dorp zijn. Maar vervolgens kwam ik in Heerewaarden of Wellseind en had ik geen idee wie daar woont. Onder andere de dorpsraden hebben mij geholpen. Iedereen reageerde heel enthousiast, mensen waren blij dat ook de kleine kernen belicht worden.”

Kleuren
Een vereiste voor Bertus was dat alle inwoners zich kunnen vinden in zijn werk. Zo vind je een portret van een inwoner van drie weken oud, maar ook eentje van 97 jaar. In totaal heeft Bertus ruim 160 mensen gefotografeerd. “Het kunstwerk bestaat uit verschillende kleuren omdat ik daarmee de diversiteit wil benadrukken. Het maakt niet uit wie je bent. Iedereen hoort bij onze gemeente en is Maasdrielenaar. Later bedacht ik me dat ook de vlag van Maasdriel deze kleuren bevat. De kleuren van het kunstwerk sluiten daar nog eens mooi op aan.”

Jury
Na het inleveren van de kunstwerken heeft de jury bestaande uit: Anita Sørensen (wethouder cultuur), Roland Gieles (kunsthistoricus en curator van museum Stadskasteel Zaltbommel), Mariëlla van Heck (cultuurcoach bij stichting Welzijn Bommelerwaard) en twee inwoners van de gemeente Maasdriel tien beste werken geselecteerd. Het publiek heeft vervolgens online op de beste drie gestemd en de jury heeft daaruit de winnaar bepaald.

Waardering
“De geldprijs is natuurlijk mooi meegenomen. Daarmee kan ik mijn werk terugverdienen en in mezelf investeren. Het mooiste is echter de waardering voor je werk en dat iedereen het mooi vindt”, vertelt Bertus. Hij vindt het ook belangrijk dat er meer aandacht aan kunst gaat in de gemeente. “Mensen krijgen daarmee een ander blik op de wereld en het is een belangrijk stuk voor je eigen ontwikkeling. Dat kan van alles zijn: fotografie, muziek, dans. Kunst is allesomvattend.”

Tags

bertus de leeuw,typisch maasdriel