over ons | adverteren | sitemap | contact

Gemeente Zaltbommel geeft huishoudelijke hulp zelf vorm


Deel deze pagina

De gemeente Zaltbommel neemt de manier waarop huishoudelijke hulp geregeld is het komende half jaar onder de loep. Zij wil de inkoop van huishoudelijke hulp zelf vorm geven. De mening van inwoners die huishoudelijke hulp krijgen vanuit de gemeente, neemt zij hierin mee.

Begin 2017 is het duidelijk of er voor deze inwoners iets verandert. Zij worden dan persoonlijk op de hoogte gesteld. De reden dat de gemeente nu haar beleid aanpast, is een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechterlijke macht van Nederland. Die bepaalde dat gemeenten huishoudelijke hulp als maatwerkvoorziening aan moeten bieden en concreet moeten aangeven wat een huishoudelijke hulp precies moet doen om een huis schoon en leefbaar te houden.

Maatwerk
De gemeente Zaltbommel legt de komende maanden de uitspraak van de CRvB naast het huidige beleid. In Zaltbommel is huishoudelijke hulp al maatwerk. Per persoon wordt bekeken wat er nodig is voor een schoon en leefbaar huis. Nu spreken zorgaanbieders samen met de cliënt af wat dat betekent. In de uitspraak van de CRvB staat dat gemeenten dit moeten aangeven. In het nieuwe beleid wordt dit aangepast en geeft de gemeente concreter aan wat een huishoudelijke hulp precies moet doen.

Huishoudelijke hulp zelf inkopen
De gemeente regelt haar beleid voor huishoudelijke hulp nu via de regio rivierenland. Alle ge-meenten in deze regio werken met dezelfde regels. De regio beraadt zich nu ook op het beleid, maar de gemeente Zaltbommel wil dit zelfstandig gaan vormgeven.

Wethouder Buwalda:
“Door huishoudelijke hulp zelf vorm te geven spelen we specifiek in op de wensen en behoeften van onze eigen inwoners. Het is nu een goed moment, omdat we net een cliëntervaringssonderzoek hebben gedaan. De adviezen die hieruit naar voren kwamen, nemen we gelijk mee om het be-leid te verbeteren. Door deze vorm van zorg lokaal in te kopen bieden we ook kans aan kleine lokale aanbieders om mee te doen.”

Nieuwe afspraken
Na het bepalen en analyseren van het beleid met betrekking tot huishoudelijke hulp, maakt de gemeente Zaltbommel afspraken met aanbieders van huishoudelijke hulp. Dan is duidelijk wat dit betekent voor inwoners die gebruik maken van huishoudelijke hulp. Zij worden persoonlijk op de hoogte gesteld van wat dit voor hen betekent. Naar verwachting is dit begin 2017 duidelijk. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de gemeente met de cliënten opnieuw een keukentafel gesprek voert om te bekijken wat er nodig is en om nieuwe afspraken te maken.

Huishoudelijke hulp voor een schoon en leefbaar huis
Bijna alle gemeenten moeten hun beleid voor huishoudelijke hulp aanpassen door de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. De ene gemeente moet door de uitspraak meer aanpassin-gen doen dan de andere gemeente. De huishoudelijke hulp is één van de taken uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sinds 2015 veranderde de huishoudelijke hulp, mensen kregen geen indicatie in uren maar in resultaat: een schoon en leefbaar huis. In de gemeente Zaltbommel maken zo’n 400 mensen gebruik van de voorziening huishoudelijke hulp.
Datum
12 juli 2016

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag

Gerelateerde info

Zorg & Welzijn-special
Zorg & Welzijn-special
Uitgelicht
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden