over ons | adverteren | sitemap | contact

Gemeente Zaltbommel geeft huishoudelijke hulp zelf vorm


Deel deze pagina

De gemeente Zaltbommel neemt de manier waarop huishoudelijke hulp geregeld is het komende half jaar onder de loep. Zij wil de inkoop van huishoudelijke hulp zelf vorm geven. De mening van inwoners die huishoudelijke hulp krijgen vanuit de gemeente, neemt zij hierin mee.

Begin 2017 is het duidelijk of er voor deze inwoners iets verandert. Zij worden dan persoonlijk op de hoogte gesteld. De reden dat de gemeente nu haar beleid aanpast, is een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste rechterlijke macht van Nederland. Die bepaalde dat gemeenten huishoudelijke hulp als maatwerkvoorziening aan moeten bieden en concreet moeten aangeven wat een huishoudelijke hulp precies moet doen om een huis schoon en leefbaar te houden.

Maatwerk
De gemeente Zaltbommel legt de komende maanden de uitspraak van de CRvB naast het huidige beleid. In Zaltbommel is huishoudelijke hulp al maatwerk. Per persoon wordt bekeken wat er nodig is voor een schoon en leefbaar huis. Nu spreken zorgaanbieders samen met de cliënt af wat dat betekent. In de uitspraak van de CRvB staat dat gemeenten dit moeten aangeven. In het nieuwe beleid wordt dit aangepast en geeft de gemeente concreter aan wat een huishoudelijke hulp precies moet doen.

Huishoudelijke hulp zelf inkopen
De gemeente regelt haar beleid voor huishoudelijke hulp nu via de regio rivierenland. Alle ge-meenten in deze regio werken met dezelfde regels. De regio beraadt zich nu ook op het beleid, maar de gemeente Zaltbommel wil dit zelfstandig gaan vormgeven.

Wethouder Buwalda:
“Door huishoudelijke hulp zelf vorm te geven spelen we specifiek in op de wensen en behoeften van onze eigen inwoners. Het is nu een goed moment, omdat we net een cliëntervaringssonderzoek hebben gedaan. De adviezen die hieruit naar voren kwamen, nemen we gelijk mee om het be-leid te verbeteren. Door deze vorm van zorg lokaal in te kopen bieden we ook kans aan kleine lokale aanbieders om mee te doen.”

Nieuwe afspraken
Na het bepalen en analyseren van het beleid met betrekking tot huishoudelijke hulp, maakt de gemeente Zaltbommel afspraken met aanbieders van huishoudelijke hulp. Dan is duidelijk wat dit betekent voor inwoners die gebruik maken van huishoudelijke hulp. Zij worden persoonlijk op de hoogte gesteld van wat dit voor hen betekent. Naar verwachting is dit begin 2017 duidelijk. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat de gemeente met de cliënten opnieuw een keukentafel gesprek voert om te bekijken wat er nodig is en om nieuwe afspraken te maken.

Huishoudelijke hulp voor een schoon en leefbaar huis
Bijna alle gemeenten moeten hun beleid voor huishoudelijke hulp aanpassen door de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. De ene gemeente moet door de uitspraak meer aanpassin-gen doen dan de andere gemeente. De huishoudelijke hulp is één van de taken uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Sinds 2015 veranderde de huishoudelijke hulp, mensen kregen geen indicatie in uren maar in resultaat: een schoon en leefbaar huis. In de gemeente Zaltbommel maken zo’n 400 mensen gebruik van de voorziening huishoudelijke hulp.
 
Uitgelicht
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden