over ons | adverteren | sitemap | contact

Gemeente start met maaiwerk en onkruidbeheersing


Deel deze pagina

ZALTBOMMEL - Komende week maait een aannemer de zichthoeken in de gemeente Zaltbommel. Dit zijn plaatsen waar het gras het zicht gevaarlijk kan belemmeren als het te hoog wordt, bijvoorbeeld in de buurt van kruisingen. Hierbij houdt hij rekening met de aanwezige fauna. Na 15 juni start de aannemer met het maaien van de bermen en watergangen.

Juni/juli: aan de slag

Na 15 juni maait de aannemer de bermen en watergangen binnen de bebouwde kom. Dan neemt hij ook de zichthoeken weer mee. Van de ecobermen neemt hij dan de eerste meter mee.

Bermen
De eerste ronde van het maaien van de bermen start op 15 juni. De planning hiervoor is in juni bekend.

Ecobermen
Daar waar de bermen breed genoeg zijn, maait de aannemer alleen de eerste meter vanaf de weg. De rest van de berm blijft lang, dat levert een berm met veldbloemen en insecten op. Deze bermen heten ecobermen.

Bermen van gemeentelijke watergangen
De gemeente maait de bermen bij de watergangen (bijvoorbeeld sloten en greppels) waar de gemeente verantwoordelijk voor is. Ook Waterschap Rivierenland beheert een aantal watergangen in het gebied. Zij hebben hun eigen schema wat maaien betreft. Dit kan betekenen dat de watergang voor uw huis eerder of juist later uitgemaaid wordt dan een andere sloot in uw omgeving. Het is niet in een paar zinnen uit te leggen welke watergangen onder wiens verantwoordelijkheid vallen. Wie daar meer over wil weten, kan contact opnemen met de gemeente via 14 0418.

Maaisel uit watergangen eerst laten inklinken
De gemeente ruimt het maaisel uit de watergangen een dag of 4 na het maaien op. Dan loopt het water eruit en kunnen eventuele beestjes terug de sloot in. Doordat het dan compacter is, is het goedkoper af te voeren. De gemeente voert het maaisel uit de bermen niet af.

Planning
  • Augustus: zichthoeken. In augustus maait de aannemer de zichthoeken nogmaals.
  • Oktober/november: bermen en watergangen. In oktober is de tweede reguliere maaironde van de bermen. Dan worden de watergangen binnen en buiten de bebouwde kom gemaaid. De ecobermen worden dan helemaal gemaaid. En de zichthoeken komen ook weer aan de beurt.
Datum
24 april 2018

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Onkruidbestrijding wordt onkruidbeheersing
Nu het lenteweer is begonnen, begint de onkruidbeheersing op de stoepen en wegen in de gemeente. De komende weken gaat een aannemer aan de slag in alle straten van de gemeente. Hiervoor gebruikt de gemeente een nieuwe methode met heet water en hete lucht. Die methode werkt alleen als het onkruid er al staat. Dat betekent dus meer onkruid op straat. De gemeente spreekt dan ook van onkruidbeheersing in plaats van onkruidbestrijding.

In drie weken onkruidvrij
In de week van 23 april start de aannemer met de werkzaamheden. In drie weken tijd maken zij de straten in de gemeente onkruid- en veegvuilvrij.

Vervolgbehandeling en vegen
Na deze ronde doet de aannemer gemiddeld eens in de vier weken een vervolgbehandeling met heet water en hete lucht. Het vegen gebeurt na deze eerste ronde regelmatig. In het winkelcentrum van Zaltbommel gemiddeld eens per maand en in de wijken en dorpen gemiddeld eens per twee maanden.

Meer onkruid op straat
Vanaf dit jaar beheerst de gemeente het onkruid op straten, stoepen en wegen met heet water en hete lucht, in combinatie met vegen. Deze nieuwe methode brengt geen schade toe aan het milieu en aan de straat. Deze methode werkt alleen als het onkruid er al staat. Want het onkruid kan pas kan worden behandeld als het al een plantje is. Bovendien blijven de wortels zitten, waardoor het onkruid sneller terugkomt. Dat betekent dat de onkruidmachines vaker moeten worden ingezet. Deze methode put het plantje uiteindelijk uit zodat het niet of minder snel terugkomt. De aannemer veegt ook regelmatig om de aarde te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat het onkruid minder goed kan groeien.

Afspraken over kwaliteit
De gemeente maakte afspraken over de onkruidbeheersing met de aannemer. De aannemer beoordeelt wanneer het nodig is om op pad te gaan. Er is geen vaste planning. Er mag een beperkte hoeveelheid laag onkruid staan. Rondom obstakels zoals prullenbakken en bankjes mag het hoger staan.

Wat kun je zelf doen?
Jij kunt zelf ook meehelpen met het onkruidvrij houden van uw woonomgeving. Dit kan door regelmatig je stoep te vegen en door de rijbaan en parkeervakken zoveel mogelijk vrij te houden als de veegauto langskomt.

Vragen
Heeft de aannemer iets over het hoofd gezien? Meld dat dan bij de gemeente. Dit kan via het meldingsformulier melding woon- of leefomgeving op www.zaltbommel.nl of bel 14 0418. Maar u kunt ook rechtstreeks bij één van de medewerkers ter plekke informeren of een mailtje sturen naar de aannemer: info@wolterinck.nl.

Geen chemische bestrijdingsmiddelen
Sinds 31 maart 2016 mogen gemeenten onkruid niet meer met chemische bestrijdingsmiddelen behandelen. Daarom ging de gemeente op zoek naar een andere aanpak.
Valentijnsdag
Uitgelicht
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool sinds 1974 met nu ruim 350 leerlingen, drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Erkend Sterballetschool NBOB.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob2
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden