over ons | adverteren | sitemap | contact

Gemeente omarmt milieuvriendelijk burgerinitatief


Deel deze pagina

fotograaf: Jos Lammers

Minimaal acht woningen aan de Waluwestraat, Prins van Oranjestraat en Thorbeckestraat zijn binnenkort asbestvrij en krijgen zonnepanelen. Inwoners van deze straten namen hiervoor het initiatief. De gemeente Zaltbommel steunt de sanering van de daken met een eenmalige financiële bijdrage van 500 euro per woning. “Uiteraard omarmen wij burgerinitiatieven die bijdragen aan een beter milieu”, aldus wethouder Ton van Balken.

Duurzaam en gezond wonen aan de WOT

Jos Lammers en Maria Kremers, bewoners van de Waluwestraat, zijn de initiators van het project ‘Duur-zaam en gezond wonen aan de WOT (Waluwestraat, Prins van Oranjestraat en Thorbeckestraat)’.

Jos Lammers: “Wij hadden al langer plannen om onze woningen te verduurzamen. Zo wilden we graag zonnepanelen op het dak aanbrengen”. Zonnepanalen aanbrengen op asbesthoudende daken is verboden. Daarnaast voert de Rijksoverheid vanaf 2024 een verbod op asbestdaken. “Het gebaar van de wethouder via een bijdrage voor de asbestsanering van 500 euro per woning gaf het beslissende zetje om door te pakken”.

Na een gesprek met installateur Eric van der Louw van Solar Duurzaam en tevens regievoerder van het project waren de afspraken snel gemaakt.

Planning
Het Zaltbommelse project wordt in twee fases uitgevoerd. Maandag 6 juli startte de aannemer met de asbestsanering van vier woningen aan de Prins van Oranjestraat en de eerste dubbele woning aan de Waluwestraat. In totaal wordt op de eerste zes woningen ruim 450 m2 dak(isolatie) vervangen en daarna 18.300 Wp aan zonnepanelen (61 stuks) geplaatst.

Na de zomervakantie start fase twee, waarin in ieder geval twee woningen aan de Thorbeckestraat aan de beurt komen. Mogelijk komen daar woningeigenaren die nu nog twijfelen bij. In totaal bevatten namelijk veertien woningen aan de ge-noemde straten asbesthoudende daken.

Duurzaamheidsregeling voor zonnepanelen
De gemeente Zaltbommel voert een actief klimaatbeleid. Het doel is in 2020 minimaal 16% van het energieverbruik in de gemeente duurzaam op te wekken. Dat lukt alleen als iedereen minder elektra en gas gebruikt en meer energie duurzaam opwekt. Bijvoorbeeld met een energiezuinige verwarmingsinstallatie of met zonnepanelen.

Inwoners besparen hiermee op hun energielasten en dragen bij aan een beter milieu. Om dit te stimuleren biedt de gemeente een duurzaamheidslening aan onder gunstige voorwaarden, zoals een lage rente. Inwoners kunnen gebruik maken van deze regeling voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen.

Datum
7 juli 2015

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
The Blend B.V. 
The Blend B.V. 
Gebrand op uniek karakter! De best geselecteerde koffie en thee, op de juiste manier bereid en aantrekkelijk gepresenteerd. 
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden