?> Gemeente omarmt milieuvriendelijk burgerinitatief - Bommelerwaardgids
over ons | adverteren | sitemap | contact

Gemeente omarmt milieuvriendelijk burgerinitatief


Deel deze pagina

fotograaf: Jos Lammers

Minimaal acht woningen aan de Waluwestraat, Prins van Oranjestraat en Thorbeckestraat zijn binnenkort asbestvrij en krijgen zonnepanelen. Inwoners van deze straten namen hiervoor het initiatief. De gemeente Zaltbommel steunt de sanering van de daken met een eenmalige financiële bijdrage van 500 euro per woning. “Uiteraard omarmen wij burgerinitiatieven die bijdragen aan een beter milieu”, aldus wethouder Ton van Balken.

Duurzaam en gezond wonen aan de WOT

Jos Lammers en Maria Kremers, bewoners van de Waluwestraat, zijn de initiators van het project ‘Duur-zaam en gezond wonen aan de WOT (Waluwestraat, Prins van Oranjestraat en Thorbeckestraat)’.

Jos Lammers: “Wij hadden al langer plannen om onze woningen te verduurzamen. Zo wilden we graag zonnepanelen op het dak aanbrengen”. Zonnepanalen aanbrengen op asbesthoudende daken is verboden. Daarnaast voert de Rijksoverheid vanaf 2024 een verbod op asbestdaken. “Het gebaar van de wethouder via een bijdrage voor de asbestsanering van 500 euro per woning gaf het beslissende zetje om door te pakken”.

Na een gesprek met installateur Eric van der Louw van Solar Duurzaam en tevens regievoerder van het project waren de afspraken snel gemaakt.

Planning
Het Zaltbommelse project wordt in twee fases uitgevoerd. Maandag 6 juli startte de aannemer met de asbestsanering van vier woningen aan de Prins van Oranjestraat en de eerste dubbele woning aan de Waluwestraat. In totaal wordt op de eerste zes woningen ruim 450 m2 dak(isolatie) vervangen en daarna 18.300 Wp aan zonnepanelen (61 stuks) geplaatst.

Na de zomervakantie start fase twee, waarin in ieder geval twee woningen aan de Thorbeckestraat aan de beurt komen. Mogelijk komen daar woningeigenaren die nu nog twijfelen bij. In totaal bevatten namelijk veertien woningen aan de ge-noemde straten asbesthoudende daken.

Duurzaamheidsregeling voor zonnepanelen
De gemeente Zaltbommel voert een actief klimaatbeleid. Het doel is in 2020 minimaal 16% van het energieverbruik in de gemeente duurzaam op te wekken. Dat lukt alleen als iedereen minder elektra en gas gebruikt en meer energie duurzaam opwekt. Bijvoorbeeld met een energiezuinige verwarmingsinstallatie of met zonnepanelen.

Inwoners besparen hiermee op hun energielasten en dragen bij aan een beter milieu. Om dit te stimuleren biedt de gemeente een duurzaamheidslening aan onder gunstige voorwaarden, zoals een lage rente. Inwoners kunnen gebruik maken van deze regeling voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen.

 
Uitgelicht
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden