over ons | adverteren | sitemap | contact

Gemeente moet tempo maken met privacy in sociale domein


Deel deze pagina

ZALTBOMMEL - De privacy van de burgers van Zaltbommel in het sociaal domein is momenteel onvoldoende geborgd. Dit blijkt uit een onderzoek van de Rekenkamercommissie. Het risico bestaat dat persoonsgegevens van burgers op straat komen te liggen of dat burgers hun rechten zoals het recht op inzage niet goed kunnen uitoefenen. Bovendien loopt de gemeente het risico op een forse boete van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Op donderdag 16 mei 2019 presenteert de rekenkamercommissie haar rapport aan de Gemeenteraad van Zaltbommel. In het rapport worden de bevindingen gepresenteerd van het onderzoek naar de privacy in het sociaal domein.

De rekenkamercommissie concludeert dat het gemeentebestuur van Zaltbommel de urgentie om de bescherming van de persoonsgegevens van burgers in het sociaal domein goed te regelen pas laat heeft onderkend.

Marc van Rosmalen, voorzitter van de rekenkamercommissie: “Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking getreden die regelt dat in heel Europa dezelfde privacywetgeving geldt. De gemeente moest op dat moment al aan de regels van de AVG voldoen. In 2016 was al bekend wanneer de AVG van kracht zou zijn, maar men is pas in maart 2018 met de voorbereidingen begonnen. Alom bekend was dat de invoering een ingewikkelde opgave zou zijn en dus veel tijd in beslag zou nemen. Wij wilden als rekenkamercommissie graag weten hoe de gemeente Zaltbommel is omgegaan met dit voor iedereen belangrijke onderwerp, met name in het sociale domein waarin veel met gevoelige persoonsgegevens wordt gewerkt”

In 2015 zijn veel taken in het sociale domein van het rijk overgegaan naar de gemeente. De gemeente geeft aan, dat zij vooral druk bezig is geweest ervoor te zorgen dat deze taken zo goed mogelijk werden opgepakt. De AVG had daarin minder prioriteit. Volgens de rekenkamercommissie blijft onverlet dat verschillende basale zaken een jaar na de invoering van de AVG nog steeds niet geregeld zijn. Bijvoorbeeld instructies voor op de werkvloer. Dit is onwenselijk, de bescherming van persoonsgegevens is een grondrecht. Wordt dit recht, en daarmee het vertrouwen in de overheid, geschaad, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de relatie tussen gemeente en burger. De gemeente heeft bovendien een voorbeeldfunctie.

De rekenkamercommissie oordeelt dat het op dit terrein binnen de gemeente ook ontbreekt aan een gestructureerde, effectieve en heldere aanpak. Marc van Rosmalen: “We hebben geconstateerd dat er nu op managementniveau voortvarend wordt gewerkt aan de ontwikkeling van het privacybeleid. Dat is goed om te zien. Tegelijkertijd is het belangrijk om hierbij ook de medewerkers in de uitvoeringspraktijk te betrekken. Zij gaan in de praktijk met eer en geweten met persoonsgegevens om, maar hebben sterke behoefte aan structuur en kaders om meer houvast te hebben. Dit kan dus beter.”

Aanbevelingen
De rekenkamercommissie beveelt de gemeente aan om haast te maken met de ontwikkeling en uitwerking van een gemeentebreed privacybeleid. Daarin moeten de verantwoordelijkheden duidelijk worden belegd om in de uitvoeringspraktijk de privacy van de inwoners van Zaltbommel te kunnen garanderen.

Rekenkamercommissie
Alle gemeenteraden in Nederland zijn verplicht om een rekenkamer(commissie) in te stellen. De rekenkamercommissie onderzoekt de doelmatigheid (efficiëntie), doeltreffendheid (effectiviteit) en de rechtmatigheid (gaat het volgens de wetten en regels) van het gevoerde gemeentebeleid. De resultaten van het onderzoek gebruikt de gemeenteraad voor het verbeteren van de kwaliteit van de ambtelijke organisatie, het college en zijn eigen functioneren. Raadsleden en burgers kunnen onderzoeksonderwerpen aandragen bij de commissie. De rekenkamercommissie bepaalt zelf wat zij onderzoekt.
 
Uitgelicht
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
test - Van den Oever
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden