over ons | adverteren | sitemap | contact

Frits van der Schans weg bij D66 en verder als zelfstandig raadslid


Deel deze pagina

D66 nog mét Frits van der Schans (2e van rechts)
Donderdagavond heeft Frits van der Schans in de gemeenteraad van Zaltbommel verklaard te stoppen als raadslid van D66. Frits is sinds 1999 als volksvertegenwoordiger namens D66 actief in Provinciale Staten en in de gemeenteraad van Zaltbommel. Frits bedankte alle leden van D66 en alle kiezers voor hun vertrouwen. Ook wenste hij Thom Ummels veel succes met zijn fractie in de Zaltbommelse gemeenteraad.

Frits (Bruchem, 48 jaar) zette zich als raadslid voor D66 15 jaar in voor een aantrekkelijke leefomgeving, voor (sociale) voorzieningen en voor mensen in de knel. De breuk betekent geen einde aan zijn politieke carriere. Frits blijft zijn kiezers vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Als toelichting op zijn besluit stuurde hij een open brief:

Verklaring Politieke Toekomst Frits van der Schans

In 2005 was D66 niet in de Zaltbommelse gemeenteraad vertegenwoordigd en stond D66 in de landelijke peilingen op een dieptepunt. Enkele leden vroegen mij om lijsttrekker te worden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die uitdaging heb ik opgepakt en met vereende krachten, haalde D66 één zetel; een mooie overwinning.

In 2010 hebben we, Thom Ummels en ik samen op de voorgrond en diverse mensen op de achtergrond, dit succes zelfs overtroffen door twee, bijna drie zetels te halen. Beide keren scoorden we lokaal beter dan bij landelijke verkiezingen. In deze lijn zou D66 in 2014 –gezien de peilingen– zeker drie en mogelijk zelfs vier zetels kunnen halen. Dit perspectief sprak Thom Ummels, Peter Smits en enkele (nieuwe) leden enorm aan en daarom maakten zij in het najaar van 2012 een plan. Zonder Frits van der Schans hadden zij meer kans om in de raad te komen, en met drie – vier zetels zou D66 zelfs kunnen deelnemen aan een coalitie en een wethouder kunnen leveren. Wie zou dat niet willen?

Vertrouwensbreuk
Bij de eerste de beste gelegenheid, januari 2013, werd daarom het vertrouwen in mij opgezegd. En door dit naar buiten te brengen, hoopte ze dat ik mijn biezen zou pakken. Het Landelijk Bestuur, dat door mij ondertussen was geïnformeerd over de ontstane situatie, dacht daar anders over en gaf Thom Ummels, Peter Smits en enkele anderen een stevige reprimande.

Onder toeziend oog van het Landelijk Bestuur moest een afdelingsbestuur worden gekozen en in de voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen moesten alle binnen D66 afgesproken procedures worden gerespecteerd. Zo werd via interne verkiezingen Thom Ummels met de kleinst mogelijke meerderheid tot lijsttrekker gekozen, Frits van der Schans overtuigend op plaats 2 en Peter Smits op 3. Daarmee konden ook de inhoudelijke voorbereidingen voor de verkiezingen beginnen.

In en met het bestuur is medio 2013 afgesproken dat er ruimte zou zijn tijdens de verkiezingscampagne voor persoonlijke profilering van de kandidaten op de lijst. Daarom had ik al heel vroeg een vergunning aangevraagd om diverse malen op De Markt campagne te mogen voeren en om posterborden te mogen plaatsen. Indien nodig zou ik deze ruimte kunnen benutten voor een persoonlijke campagne. Maar veel liever had ik een gezamenlijke campagne met en gericht op de top van de kandidatenlijst; bijv. zoals in 2010 een verkiezingsposter van de lijsttrekker (Frits van der Schans) met zijn runner-up (Thom Ummels).

Toen weekblad De Toren januari 2014 mij wilde interviewen, werd me dat door de lijsttrekker en afdelingsvoorzitter verboden. Zij wilden mij in tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken geen ruimte bieden voor enige persoonlijke profilering. Daarom heb ik deze ruimte de laatste maand van de campagne opgeëist. Met weinig geld, veel creativiteit en zelfwerkzaamheid lukte het om op een positieve manier relatief veel publieke aandacht te trekken. Let wel, mijn persoonlijke campagne kostte niet veel meer dan 10% van de gehele campagne van D66 Zaltbommel!

Bij de gemeenteraadsverkiezingen kreeg D66 veel minder stemmen (ca. -30%) dan in 2010 en dat terwijl D66 in bijna alle gemeenten forse winst behaalde. Het conflict dat ruim een jaar daarvoor door Thom Ummels, Peter Smits ea was gecreëerd en naar buiten gebracht en tot de verkiezingen is blijven sluimeren, was daar uiteraard debet aan. D66 kreeg te nauwer nood 2 raadszetels. Thom Ummels en Frits van der Schans werden overtuigend met voorkeurstemmen gekozen; respectievelijk ruim 400 en 350 stemmen. Daarmee was de samenstelling van de D66 fractie een feit.

Voor diverse kandidaat raadsleden was dit kennelijk geen aantrekkelijk vooruitzicht. In plaats van drie of vier raadszetels en een wethouder in het college, bestond de fractie uit twee man inclusief de vermaledijde Frits van der Schans. Daarop werd op 21 maart 2014, slechts enkele dagen na de verkiezingen, opnieuw het vertrouwen in mij opgezegd en het Landelijk Bestuur gevraagd actie te ondernemen (zie bijlage). Het Landelijk Bestuur gaf ook deze leden een reprimande, want zij kunnen vinden was ze willen, maar de kiezer heeft bepaald en dus bestaat de D66-fractie uit Thom Ummels en Frits van der Schans. Zij zullen moeten samen werken. Punt uit! Om die samenwerking te bespoedigen bood het Landelijk Bestuur mediation aan.

Toen duidelijk was dat mijn positie door het Landelijk Bestuur niet ter discussie werd gesteld, wilden enkele kandidaat-raadsleden benoemd worden tot burgerleden. Daarmee zouden zij namens D66 –en dus ook namens mij– in de carrousel het woord kunnen voeren. Veel belangrijker nog is de formele positie van burgerleden binnen de D66-fractie, waar zij volwaardig meebeslissen over tal van zaken. Dit was –gezien het enkele weken daarvoor nog opgezegde vertrouwen– voor mij een paar stappen te ver. Eerst wilde ik een goede samenwerking tussen Thom Ummels en mij realiseren voordat de fractie met burgerleden zou gaan werken. Deze opvatting werd gedeeld door de mediator en later ook door de Geschillencommissie binnen D66, waar Thom Ummels en Peter Smits deze zaak aanhangig maakten.

Nu Thom Ummels met mij moet gaan samenwerken, waar ik ondanks het meerdere keren opgezegde vertrouwen altijd voor open ben blijven staan en er voorlopig geen burgerleden komen, hebben Thom Ummels, Peter Smits en enkele vrienden hun bakens verzet. Diverse leden die al jaren, sommige al meer dan enkele decennia, de afdeling van D66 in de Bommelerwaard op tal van manieren dragen en ondersteunen, moeten het ontgelden. Zo zijn de laatste maanden ook de vorig jaar op democratische wijze gekozen bestuursleden publiekelijk bekritiseerd en zelfs geschoffeerd.

Dit gaat echt veel te ver en moet stoppen. Daarom maak ik met ingang van vrijdag 4 juli 2014 geen onderdeel meer uit van de fractie van D66 in de Zaltbommelse gemeenteraad. Als lokaal politiek leider krijgt Thom Ummels daarmee alle mogelijkheden om de D66-fractie in de raad van Zaltbommel samen met zijn burgerleden invulling te geven. Ik wens hem daarbij veel succes.


Uiteraard zal ik de ruim 350 inwoners die heel bewust bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen op mij hebben gestemd, blijven vertegenwoordigen in de Zaltbommelse gemeenteraad. Zij mogen erop vertrouwen dat hun keuze voor mij de juiste keuze was.


Frits van der Schans
3 juli 2014
Uitgelicht
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden