over ons | adverteren | sitemap | contact

Expositie Natuurlijk, mijnheer De Virieu, vanaf 2 augustus


Deel deze pagina

Museum Stadskasteel Zaltbommel organiseert vanaf 2 augustus een expositie over F.W. de Virieu, een bijzondere Bommelse weldoener uit de 19e eeuw.

Slingerende paden, oude bomen, zingende vogels en een prachtig uitzicht op de ommuurde historische binnenstad van Zaltbommel: het Romantische singelpark van Zaltbommel biedt de bezoeker een plek om te dagdromen, met de hond te lopen en te genieten van de natuur. De huidige beplanting van het singelpark is in 1834 ontworpen door François Willem de Virieu (1789-1876), directeur van het Zaltbommelse postkantoor, maar ook amateur-botanist, schilder, stadsarchitect en bestuurder. Het singelpark is dan ook niet het enige nalatenschap van deze notabele Bommelaar.

Het is dit jaar 225 jaar geleden dat François Willem de Virieu in Zaltbommel werd geboren. In het kader van dit jubileum organiseert Museum Stadskasteel Zaltbommel een tentoonstelling over zijn leven en zijn nalatenschap aan de stad. Er zal speciale aandacht worden besteed aan zijn activiteiten als botanist en plantenkweker, zijn rol binnen het bestuur van verschillende negentiende-eeuwse Zaltbommelse instellingen en aan zijn schilderijen en litho’s. In de tentoonstelling zullen niet alleen objecten te zien zijn uit de collectie van het Stadskasteel, maar ook zullen er enkele zeldzame schilderijen en documenten uit particuliere collecties worden getoond. Kom dus vanaf 2 augustus kennismaken met deze bijzondere Bommelse weldoener!

Locatie: Gasthuisstraat 11A, Zaltbommel. Openingstijden: vrijdag van 13.00-19.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.

Rijmboekje
Bij de tentoonstelling zal een transcriptie verschijnen van een klein rijmboekje, dat in 1868 is geschreven door Adriana Quirina Wilhelmina Anna de Virieu (1822-1890), één van de drie dochters van François Willem. In dit boekje, dat gericht is aan haar twee nichtjes, beschrijft zij een doordeweekse dag op het postkantoor, vanwaar zij allerlei Bommelaren, van de rabbi tot de burgemeester, gadeslaat. Het boekje geeft een prachtig tijdsbeeld en is voorzien van illustraties door Ilse Weisfelt.

Activiteiten
Rondom de tentoonstelling zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals een kinderactiviteit, rondleidingen, een tweetal lezingen georganiseerd door de Volksuniversiteit West-Betuwe (op 17 en 24 september) en een feestelijk afsluitend weekend. Hou daarom de website in de gaten voor meer informatie: www.stadskasteelzaltbommel.nl
Datum
29 juli 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
Autoservice Valentijn
Autoservice Valentijn
Een universeel autobedrijf, waar u terecht kun voor reparatie van alle merken auto's, lichte bedrijfsauto's en campers.
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden