over ons | adverteren | sitemap | contact

Expositie Natuurlijk, mijnheer De Virieu, vanaf 2 augustus


Deel deze pagina

Museum Stadskasteel Zaltbommel organiseert vanaf 2 augustus een expositie over F.W. de Virieu, een bijzondere Bommelse weldoener uit de 19e eeuw.

Slingerende paden, oude bomen, zingende vogels en een prachtig uitzicht op de ommuurde historische binnenstad van Zaltbommel: het Romantische singelpark van Zaltbommel biedt de bezoeker een plek om te dagdromen, met de hond te lopen en te genieten van de natuur. De huidige beplanting van het singelpark is in 1834 ontworpen door François Willem de Virieu (1789-1876), directeur van het Zaltbommelse postkantoor, maar ook amateur-botanist, schilder, stadsarchitect en bestuurder. Het singelpark is dan ook niet het enige nalatenschap van deze notabele Bommelaar.

Het is dit jaar 225 jaar geleden dat François Willem de Virieu in Zaltbommel werd geboren. In het kader van dit jubileum organiseert Museum Stadskasteel Zaltbommel een tentoonstelling over zijn leven en zijn nalatenschap aan de stad. Er zal speciale aandacht worden besteed aan zijn activiteiten als botanist en plantenkweker, zijn rol binnen het bestuur van verschillende negentiende-eeuwse Zaltbommelse instellingen en aan zijn schilderijen en litho’s. In de tentoonstelling zullen niet alleen objecten te zien zijn uit de collectie van het Stadskasteel, maar ook zullen er enkele zeldzame schilderijen en documenten uit particuliere collecties worden getoond. Kom dus vanaf 2 augustus kennismaken met deze bijzondere Bommelse weldoener!

Locatie: Gasthuisstraat 11A, Zaltbommel. Openingstijden: vrijdag van 13.00-19.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur.

Rijmboekje
Bij de tentoonstelling zal een transcriptie verschijnen van een klein rijmboekje, dat in 1868 is geschreven door Adriana Quirina Wilhelmina Anna de Virieu (1822-1890), één van de drie dochters van François Willem. In dit boekje, dat gericht is aan haar twee nichtjes, beschrijft zij een doordeweekse dag op het postkantoor, vanwaar zij allerlei Bommelaren, van de rabbi tot de burgemeester, gadeslaat. Het boekje geeft een prachtig tijdsbeeld en is voorzien van illustraties door Ilse Weisfelt.

Activiteiten
Rondom de tentoonstelling zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden, zoals een kinderactiviteit, rondleidingen, een tweetal lezingen georganiseerd door de Volksuniversiteit West-Betuwe (op 17 en 24 september) en een feestelijk afsluitend weekend. Hou daarom de website in de gaten voor meer informatie: www.stadskasteelzaltbommel.nl
 
Uitgelicht
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Krant lezen
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden