over ons | adverteren | sitemap | contact

Explosievenkansenkaart helpt bij veilig graven en baggeren


Kaart toont risicogebieden voor niet gesprongen explosieven uit WOII


Deel deze pagina

Wie een aanbouw wil plaatsen of een vijver wil graven kan voortaan op de Explosievenkansenkaart Bommelerwaard kijken. Op de kaart staan gebieden waar een verhoogde kans is op het aantreffen van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Niet ontplofte explosieven kunnen gevaarlijk zijn als ze verplaatst of aangeraakt worden bij werkzaamheden in de grond.

Burgemeester Rehwinkel:
“In de Bommelerwaard is tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gevochten. Daardoor zijn er toen explosieven en munitie achtergebleven die niet tot ontploffing zijn gekomen. Veel daarvan is vlak na de oorlog of in de jaren daarna al gevonden en opgeruimd. Toch is de kans aanwezig dat er nog wat is achtergebleven.

Risicogebied
Het gaat in Zaltbommel om een relatief klein gebied, met name in het zuidoosten is een verhoogd risico. Het is goed om te weten dat een ondergrondse bom uit de Tweede Wereldoorlog in principe niet gevaarlijk is zolang het onder de grond ligt en niet aangeraakt wordt. En de kans dat er iets aangetroffen wordt, is ook in de risicogebieden erg klein.”

Toetskader
De gemeente toetst nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, zoals het project Buitenstad, aan de hand van de explosievenkansenkaart. Zij adviseert initiatiefnemers van ruimtelijke projecten op basis van de kaart of er wel of geen nader onderzoek nodig is.

Actueel & betrouwbaar
De gemeente werkt de explosievenkansenkaart en inventarisatie regelmatig bij op basis van uitgevoerde (detectie)onderzoeken en ruimingen. Zo blijft de kaart actueel en betrouwbaar. Ook in gebieden die als ‘onverdacht’ zijn aangemerkt, is het aantreffen van niet gesprongen explosieven niet volledig uit te sluiten. Als dit gebeurt wordt dit een toevalsvondst genoemd en werkt de gemeente volgens het Protocol Toevalsvondst

EODD maakt niet gesprongen explosieven onschadelijk
Als een niet gesprongen explosief in de Bommelerwaard gevonden wordt, schakelt de gemeente de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in. Zij onderzoeken het explosief, vervoeren het naar een veilige plek en maken het daar onschadelijk.
 
Uitgelicht
Gasthuiskapel Zaltbommel
Gasthuiskapel Zaltbommel
Huis van Cultuur in het oude centrum van Zaltbommel. Voor concerten, huwelijken en andere bijeenkomsten zeer geschikt.
Lees verder ›
Smienk Trapliften B.V.
Smienk Trapliften B.V.
Levert kwalitatieve, gebruikte trapliften door heel Nederland met 5 jaar garantie. Vraag een vrijblijvende offerte aan of bekijk de videopresentatie.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden