over ons | adverteren | sitemap | contact

Explosievenkansenkaart helpt bij veilig graven en baggeren


Kaart toont risicogebieden voor niet gesprongen explosieven uit WOII


Deel deze pagina

Wie een aanbouw wil plaatsen of een vijver wil graven kan voortaan op de Explosievenkansenkaart Bommelerwaard kijken. Op de kaart staan gebieden waar een verhoogde kans is op het aantreffen van niet gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. Niet ontplofte explosieven kunnen gevaarlijk zijn als ze verplaatst of aangeraakt worden bij werkzaamheden in de grond.

Burgemeester Rehwinkel:
“In de Bommelerwaard is tijdens de Tweede Wereldoorlog veel gevochten. Daardoor zijn er toen explosieven en munitie achtergebleven die niet tot ontploffing zijn gekomen. Veel daarvan is vlak na de oorlog of in de jaren daarna al gevonden en opgeruimd. Toch is de kans aanwezig dat er nog wat is achtergebleven.

Risicogebied
Het gaat in Zaltbommel om een relatief klein gebied, met name in het zuidoosten is een verhoogd risico. Het is goed om te weten dat een ondergrondse bom uit de Tweede Wereldoorlog in principe niet gevaarlijk is zolang het onder de grond ligt en niet aangeraakt wordt. En de kans dat er iets aangetroffen wordt, is ook in de risicogebieden erg klein.”

Toetskader
De gemeente toetst nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen, zoals het project Buitenstad, aan de hand van de explosievenkansenkaart. Zij adviseert initiatiefnemers van ruimtelijke projecten op basis van de kaart of er wel of geen nader onderzoek nodig is.

Actueel & betrouwbaar
De gemeente werkt de explosievenkansenkaart en inventarisatie regelmatig bij op basis van uitgevoerde (detectie)onderzoeken en ruimingen. Zo blijft de kaart actueel en betrouwbaar. Ook in gebieden die als ‘onverdacht’ zijn aangemerkt, is het aantreffen van niet gesprongen explosieven niet volledig uit te sluiten. Als dit gebeurt wordt dit een toevalsvondst genoemd en werkt de gemeente volgens het Protocol Toevalsvondst

EODD maakt niet gesprongen explosieven onschadelijk
Als een niet gesprongen explosief in de Bommelerwaard gevonden wordt, schakelt de gemeente de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) in. Zij onderzoeken het explosief, vervoeren het naar een veilige plek en maken het daar onschadelijk.
Datum
7 maart 2018

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Restaurant en B&B Het Oude Veerhuis Heerewaarden
Sinds 1875, authentiek en sfeervol zalmrestaurant en B&B. Serveert wilde, Schotse en Ierse zalm en biologisch vlees uit de streek. Beschikt over twee B&B kamers en heeft een voetveer voor de deur.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden