over ons | adverteren | sitemap | contact

Eind Mei is weer bijenzwermtijd


Imker Koos Tromp praat ons bij over de bij


Deel deze pagina

Het is weer bijna eind mei, de tijd van bijenzwermen en de grote verwarring onder het publiek. Regelmatig wordt “Imkerij de Heerlijkheid Trompenburg” gebeld met de mededeling dat er een bijenzwerm is gesignaleerd en of we die niet even kunnen komen scheppen. De ene keer zit hij in de spouw, dan weer onder de pannen en in extreme gevallen in de schoorsteen. Top scorer is een zgn. nest bijen in een vogelnestkastje.

Als we dan doorvragen blijkt het in 70% van de gevallen te gaan om een hommel- of wespennest. Hoe kunt u nu zien of het honingbijen, wespen dan wel hommels zijn?

Laten we beginnen met de hommels. Hommels zijn die grote ronde harige “bijen”. De meest voorkomende hebben een wit ( akkerhommel) of een rood kontje (steenhommel). Hommels nestelen het liefst in een vogelnestkastje waarin is gebroed. M.a.w. als het oude nestmateriaal nog in het kastje aanwezig is.

Om te voorkomen dat hommels nestelen in zo’n kastje is het zaak na het uitvliegen van de jonge vogels het kastje grondig te reinigen. Ook goed voor een volgend broedseizoen. Zitten de hommels er al in dan bent u te laat. In het laatste geval kunt u ze gewoon hun gang laten gaan, want hommels steken hoogst zelden. Hommelnestjes bevatten hooguit 300 hommels. In de winter overwintert alleen de koningin. Al haar nakomelingen sterven in de herfst. Dus u kunt in November met een gerust hart de nestkastjes schoon maken.

Wespen hebben een geel lijf met zwarte strepen. Wespen eten naast nectar ook veel kleinere insecten. Ze maken hun nest van hout dat ze fijn kouwen en vermengen met speeksel tot papier mache. Hiervan maken ze grijs-kleurige bolvormige nesten. Ook de wespen koningin overwintert alleen. Dus in het voorjaar moet ze alles zelf doen. Een nest bouwen, eitjes leggen, larven voeren met stuifmeel, nectar en eiwitten.. In de loop van het seizoen krijgt ze steeds meer hulp van haar nageslacht. Eind Juli begin Augustus is zo’n wespen volk op volle sterkte. Echter het aanbod in de natuur van nectar neemt dan in de droge periodes sterk af. Dit is de reden dat de wesp op zoek gaat naar vervangend voedsel. Ze pikken dan een terrasje bij het café of zitten samen met ons buiten aan het ontbijt. Om te voorkomen dat ze met ons mee eten, kunt u een dag van tevoren op een afgelegen plaats in de tuin een schaaltje met suikerwater zetten. Bier gaat ook. De wespen vliegen zich dan in op dit schaaltje en u hebt geen last meer op het terras. Om wespen te laten verwijderen moet u contact op nemen met gemeentewerken en of groenbeheer van uw gemeente.

Honingbijen zijn in de regel bruin van kleur. De koningin van de honingbijen overwintert met een groot aantal werksters. Ze bouwen hun nest in de vrije natuur meestal in spleten of in holtes van bomen. Bij gebrek aan beter soms ook in de spouwmuren of onder het dakbeschot. Zitten ze er eenmaal in dan is het voor een imker ook een onbegonnen zaak om deze bijen te scheppen. In dit soort gevallen moet u ook contact opnemen met gemeentewerken om ze te laten verwijderen. Meestal hangt een bijenzwerm in een boom.
Hier is de imker blij mee want die kan hij, als hij niet te hoog hangt, scheppen. Dit jaar zwermen de bijenvolken vanwege het warme voorjaar waarschijnlijk vroeg. Meestal zwermen ze begin juni.

Waarom zwermen bijen nu eigenlijk?
Om te voorkomen dat ze uitsterven moeten zij zich vermenigvuldigen. Als er veel bijen in het volk zitten, ca 40.000, dan vindt de oude koningin het welletjes en vertrekt zij met de helft van het volk om een nieuwe staat te stichten. Dit noemt men zwermen. Zo’n zwerm strijkt meestal neer op een tak van een boom zodat ze in de schaduw hangt. De koningin in het midden en de rest van het volk eromheen. Ondertussen gaan er een aantal werksters op zoek naar een nieuw onderkomen. Hebben ze dit gevonden dan rapporteren ze dat aan de zwerm. Vervolgens vliegen de kwartier maaksters gevolgd door de koningin en haar gevolg naar het nieuwe onderkomen.

Imkers kunnen de zwermnijging uit hun bijenvolken wegnemen door zogenaamde kunstzwermen te maken. De meeste zwermen die worden gemeld, zijn dan ook afkomstig van volken die voorkomen in de vrije natuur. Het afgelopen jaar is het aantal bijenvolken volgens een landelijk gehouden enquête weer afgenomen. Hoofdoorzaak zou kunnen zijn het gebruik van neonicotinoiden in de maisteelt. Onder invloed van deze stof raakt de navigatie van de bij in de war en komt ze na het fourageren niet meer in het nest aan. Ook de varroa mijt is nog steeds een bron van zorg. De imkers kunnen dan ook elke zwerm gebruiken om verloren volken te vervangen.
Door:
Koos Tromp
Datum
19 mei 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Heeft u zo’n zwerm gesignaleerd of mocht u er in de toekomst eentje tegen komen, neemt u dan contact op met een imker bij u in de buurt of met:
Imkerij De Heerlijkheid Trompenburg,
Maarten van Rossumweg 31
Poederoijen 0418 – 677134.

Ook het adres voor een heerlijk potje honing of een van de vele bijen producten.

Bijen, hommels en wespen dragen in de natuur in grote mate bij in het voedsel aanbod. Ze bestuiven de bloemen van bomen, heesters en planten. De vruchten die deze bestuiving opleveren komen weer ten goede aan mens en dier. Denkt u maar eens aan de bessen en noten waarmee vogels en kleine dieren zich in de winter voeden. En waar zouden wij mensen zijn zonder onze groenten en de grote variatie aan fruit gewassen? Dus wees zuinig op deze insecten.
Uitgelicht
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden