over ons | adverteren | sitemap | contact

Eerste kievitsei gevonden in de Bommelerwaard!


symbool van het voorjaar


Deel deze pagina

Vinder Antoinette Thole met het eerste kievitsei van 2014
foto: Landschapsbeheer Nederland

Antoinette Thole uit Nederhemert heeft op 5 maart 2014 het eerste kievitsei van Nederland gevonden in Delwijnen. Deze vondst is om 12.29 uur gemeld bij Landschapsbeheer Nederland, die het ei heeft gecontroleerd en vastgesteld dat het vers was.

Symbool van het voorjaar
Dankzij het zachte weer, is het eerste ei vroeg in het voorjaar gevonden. In de afgelopen zes jaar werd het eerste ei alleen in 2008 eerder gevonden, namelijk op 3 maart. Vorig jaar werd het eerste ei ook al in Gelderland gevonden, toen in Ede. Het eerste ei staat symbool voor het voorjaar en markeert het begin van het weidevogelseizoen.

Eerdere vondst in 2009
Al eerder, in 2009, vond Antoinet Thole uit Nederhemert, die lid is van de weidevogelbeschermingsgroep De Capreton en aangesloten bij Landschapsbeheer Nederland, het eerste Gelderse Kievitsei. Dit keer had ze de primeur met het eerste ei van Nederland op een perceel met maïsstoppels in het Bommelerwaardse Delwijnen.

Traditie
Het zoeken en rapen van kievitseieren is een traditie. In Friesland mogen in maart, onder voorwaarden, 5.693 kievitseieren geraapt worden. Het eerste ei is voor de Commissaris van de Koning. In de rest van Nederland mag rapen niet.

Wanneer werden de eieren voorgaande jaren gevonden?
  • 2013: 21 maart in Ede (Gelderland)
  • 2012: 10 maart in Oudehaske (Friesland)
  • 2011: 6 maart in Maasland (Zuid-Holland)
  • 2010: 16 maart in Britsum (Friesland)
  • 2009: 8 maart in Eemnes (Utrecht)
  • 2008: 3 maart in Eemnes (Utrecht)

Weidevogelseizoen
Met het vinden van dit kievitsei is het weidevogelseizoen 2014 begonnen. Zo'n 5.000 vrijwilligers trekken vanaf nu tot half juni het land in om waar nodig samen met boeren nesten te zoeken van kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels en te markerenen. De markeringen maken het de boer mogelijk rekening met de nesten te houden. Door om een nest heen te maaien, of een nest te verplaatsen, krijgen weidevogels een kans om rustig te broeden. Dit jaar is ook degratis app ‘Signalering vogelnesten’ beschikbaar (Apple en Android), speciaal voor boeren en loonwerkers.

Kievit onder druk in Nederland
Elk jaar broeden circa 200.000 broedparen kievit in Nederland. Dat is 25% procent van de Europese populatie en daarmee is Nederland belangrijk voor de kievit. Maar het aantal broedparen neemt met 5% per jaar af door de intensivering van de landbouw. Op grasland loopt 20% tot 50% van de nesten risico als gevolg van landbouwkundige activiteiten zoals bemesten of maaien. Op akkerland zijn bijna alle nesten in gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of mechanische onkruidbestrijding.

Nestbescherming en voedselplekken
Behalve bescherming van nesten is er ook plek nodig waar de kuikens van weidevogels veilig naar voedsel kunnen zoeken, zodat ze de kans krijgen om op te groeien Dat kan kruidenrijk grasland zijn maar op bouwland ook braakstroken.Uitgelicht
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Strategisch gelegen tussen Maas en Waal in het schitterende rivierenland van de Bommelerwaard, ligt één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen van Nederland.
Lees verder ›
Main Music School
Main Music School
Vraag direct een gratis en vrijblijvende proefles aan. Naast gitaar-, basgitaar-, drum-, keyboard-, piano- en zanglessen is er ook een Musical-klas, een Popkoor en een Muziek op schoot-klas.
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Bakkerij Van Horssen
Bakkerij Van Horssen
Hét adres voor ambachtelijke kwaliteit! Bekend om De Hèlse paardenmoppen. Arthur van Horssen bakt met zorg dagelijks heerlijke producten voor een redelijke prijs. Ook online bestellen en bezorgservice.
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob2
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden