over ons | adverteren | sitemap | contact

Eerste kievitsei gevonden in de Bommelerwaard!


symbool van het voorjaar


Deel deze pagina

Vinder Antoinette Thole met het eerste kievitsei van 2014
foto: Landschapsbeheer Nederland

Antoinette Thole uit Nederhemert heeft op 5 maart 2014 het eerste kievitsei van Nederland gevonden in Delwijnen. Deze vondst is om 12.29 uur gemeld bij Landschapsbeheer Nederland, die het ei heeft gecontroleerd en vastgesteld dat het vers was.

Symbool van het voorjaar
Dankzij het zachte weer, is het eerste ei vroeg in het voorjaar gevonden. In de afgelopen zes jaar werd het eerste ei alleen in 2008 eerder gevonden, namelijk op 3 maart. Vorig jaar werd het eerste ei ook al in Gelderland gevonden, toen in Ede. Het eerste ei staat symbool voor het voorjaar en markeert het begin van het weidevogelseizoen.

Eerdere vondst in 2009
Al eerder, in 2009, vond Antoinet Thole uit Nederhemert, die lid is van de weidevogelbeschermingsgroep De Capreton en aangesloten bij Landschapsbeheer Nederland, het eerste Gelderse Kievitsei. Dit keer had ze de primeur met het eerste ei van Nederland op een perceel met maïsstoppels in het Bommelerwaardse Delwijnen.

Traditie
Het zoeken en rapen van kievitseieren is een traditie. In Friesland mogen in maart, onder voorwaarden, 5.693 kievitseieren geraapt worden. Het eerste ei is voor de Commissaris van de Koning. In de rest van Nederland mag rapen niet.

Wanneer werden de eieren voorgaande jaren gevonden?
  • 2013: 21 maart in Ede (Gelderland)
  • 2012: 10 maart in Oudehaske (Friesland)
  • 2011: 6 maart in Maasland (Zuid-Holland)
  • 2010: 16 maart in Britsum (Friesland)
  • 2009: 8 maart in Eemnes (Utrecht)
  • 2008: 3 maart in Eemnes (Utrecht)

Weidevogelseizoen
Met het vinden van dit kievitsei is het weidevogelseizoen 2014 begonnen. Zo'n 5.000 vrijwilligers trekken vanaf nu tot half juni het land in om waar nodig samen met boeren nesten te zoeken van kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels en te markerenen. De markeringen maken het de boer mogelijk rekening met de nesten te houden. Door om een nest heen te maaien, of een nest te verplaatsen, krijgen weidevogels een kans om rustig te broeden. Dit jaar is ook degratis app ‘Signalering vogelnesten’ beschikbaar (Apple en Android), speciaal voor boeren en loonwerkers.

Kievit onder druk in Nederland
Elk jaar broeden circa 200.000 broedparen kievit in Nederland. Dat is 25% procent van de Europese populatie en daarmee is Nederland belangrijk voor de kievit. Maar het aantal broedparen neemt met 5% per jaar af door de intensivering van de landbouw. Op grasland loopt 20% tot 50% van de nesten risico als gevolg van landbouwkundige activiteiten zoals bemesten of maaien. Op akkerland zijn bijna alle nesten in gevaar door werkzaamheden als ploegen, eggen, inzaaien of mechanische onkruidbestrijding.

Nestbescherming en voedselplekken
Behalve bescherming van nesten is er ook plek nodig waar de kuikens van weidevogels veilig naar voedsel kunnen zoeken, zodat ze de kans krijgen om op te groeien Dat kan kruidenrijk grasland zijn maar op bouwland ook braakstroken.Datum
6 maart 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›


Valentijnsdag

Gerelateerde info

Nieuws, 10 maart 2009: Eerste kievitsei van Gelderland gevonden in Delwijnen
Uitgelicht
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Caravanservice van Lit
Caravanservice van Lit
Gespecialiseerd in verkoop en onderhoud van nieuwe en gebruikte caravans, aanhangwagens en paardentrailers. U kunt bij Gijs van Lit terecht voor de topmerken Twin, Henra, Titan, Hapert en Saris aanhangwagens.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
CHiLLrunning
CHiLLrunning
CHiLLrunning is in het leven geroepen door hardlooptrainers Karen de Bondt en Pieter Elias. Het is hardlopen met specifieke aandacht voor ademhalingstechniek en ontspanning. 
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › adverteren
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
bob2
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden