over ons | adverteren | sitemap | contact

Doe en denk mee over de vluchtheuvel in Bruchem


Deel deze pagina

In de gemeente Zaltbommel liggen enkele unieke hoogwatervluchtheuvels. Op woensdag 29 oktober was hierover een informatieavond in Bruchem met ongeveer twintig belangstellenden, die actief meedachten over de toekomst van de vluchtheuvels en specifiek over de Bruchemse vluchtheuvel. Zes personen hebben zich aangemeld om meer betrokken te worden. “Maar we willen graag meer betrokkenen”, aldus projectleider Martijn Grievink van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Bewoners die verhalen hebben, bijzonderheden weten of willen helpen bij het inrichten van de Bruchemse vluchtheuvel kunnen contact opnemen met SLG, tel. 026-3537444.

Heel bijzonder erfgoed
In de Bommelerwaard hebben mensen jarenlang grond opgeworpen om droge voeten te kunnen houden. De vluchtheuvels hebben bijzondere cultuurhistorische, landschappelijke en ecologische kwaliteiten. Op de informatieavond kwamen deze kwaliteiten aan bod.

“Het gaat hier om heel bijzonder erfgoed. De heuvels zijn kenmerkend voor het rivieren-gebied. In Zaltbommel vinden we ze in Kerkwijk, Bruchem en Delwijnen. Ze dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw”, aldus Martijn Grievink.

Op zoek naar verhalen
De Bruchemse vluchtheuvel is niet alleen heel bijzonder erfgoed maar het ligt ook in het hart van het dorp. De heuvel is zichtbaar en bereikbaar vanaf de openbare weg. Samen met de kerk en de plas vormt het een waardevol cultuurhistorisch geheel. Ook de samenhang met relicten van water en woerden in de omgeving is waardevol. Andere kwaliteiten zijn de bomen en het ooievaarsnest op de heuvel. SLG en de gemeente Zaltbommel horen graag de verhalen van bewoners. Welke rol heeft de vluchtheuvel gespeeld in hun leven?

Leerlingen denken mee
Hoe maken we de hoogwatervluchtheuvel meer beleefbaar en zichtbaar? Hoe versterken en behouden we deze kwaliteiten? Hoe kan de heuvel een impuls geven aan de leefomgeving? Op de informatieavond spraken bewoners hun wensen en ideeën hierover uit. Ook het onderwijs wordt betrokken. Zo had groep 8 van basisschool De Bron in Bruchem een les over dit onderwerp. Leerlingen moesten nadenken over bouwwerken om droge voeten te houden bij hoog water. Met wilgentenen en elastieken maakten ze schuilplaatsen voor mensen, dieren en de school. “Er is geweldig gewerkt”, aldus beeldend kunstenaar Monique van Stokkum. “Best lastig was het om een stabiele toren te bouwen. Al proberend en overleggend kwam ieder groepje tot een eigen oplossing en kunstwerk.”

Ideeen verzamelen en straks uitvoeren
SLG gaat in het najaar verder met het inventariseren van de kwaliteiten van de vluchtheuvel in Bruchem. Ze benadert bewoners en peilt kwaliteiten en kansen. Ze ontwikkelt met hen ideeën voor uitvoering, die deze winter en volgend voorjaar plaatsvindt. Ook organiseert SLG een excursie en activiteitenmiddag. Wilt u betrokken blijven bij de plannen voor de vluchtheuvel in Bruchem of meedoen bij de uitvoering? Neem dan contact op met Martijn Grievink van SLG, tel. 026-3537444.
Datum
25 november 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht
Bed & Breakfast Dijkzicht is gelegen aan de Waaldijk in het rustieke Hurwenen. U kunt overnachten in één van onze kamers of in ons vakantiehuisje.
Lees verder ›
Biologische varkenshouderij van den Bogert
Biologische varkenshouderij van den Bogert
(H)eerlijk biologisch varkensvlees, rechtstreeks van de boerderij. Bestel hier uw vleespakketten.
Lees verder ›
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Bolcombanner
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden