over ons | adverteren | sitemap | contact

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) Bommelerwaard van start


Deel deze pagina

Agrariërs uit de Bommelerwaard willen samenwerken aan de gebiedsgerichte oplossingen van de watervraagstukken in de Bommelerwaard, waarbij tegelijkertijd kansen voor een duurzame en vitale landbouw worden benut én gecreëerd. Het streven is integrale oplossingen te bedenken. Op donderdagavond 2 november 19:30, Achterdijk 57 te Hedel staat er een startbijeenkomst gepland. Ondernemers worden opgeroepen om zich te laten horen en mee te doen. Heb je vragen, opmerkingen, suggesties, mail dan naar de projectleider Ton Baltissen (baltissen56@gmail.com).

Watervraagstukken vragen om een oplossing
De Bommelerwaard staat traditioneel bekend als fruitregio, maar ook glastuinbouw, paddenstoelenteelt, opengrond teelten en veehouderijsectoren komen er voor. Met name vanuit de intensieve teelten is de druk op de kwaliteit van het oppervlaktewater groot, vanwege de afspoeling van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen. Veranderend grondgebruik, maar ook frequenter en heviger voorkomende neerslagperioden vragen om meer waterberging en een betere beheersing van de waterkwantiteit.

Initiatief Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW)
Het project Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) Bommelerwaard is een initiatief van LTO Noord, ZLTO, Waterschap Rivierenland, waterbedrijf Dunea. Ondernemers uit diverse sectoren (veehouderij, fruitteelt, akker- en tuinbouw) gaan samen aan de slag om die maatregelen te benoemen, te testen, te evalueren en uiteindelijk toe te passen. Het project wordt uitgevoerd door Projecten LTO Noord, CLM, CropEye en ZLTO.

Themagroepen en bijeenkomsten
De maatregelen worden besproken in themagroepjes en bijeenkomsten en getest. Mogelijke onderwerpen zijn: erfafspoeling, maisteelt op kleigrond, bodem, kringloopwijzer en bufferstroken. Maar ook andere ideeën zijn welkom.

Samenwerken is noodzakelijk
Door de veranderingen in het klimaat zullen de hoeveelheden water op ons land steeds sterker fluctueren. Bij de huidige, scherpe bemestingsnormen wordt regulering van de waterhoeveelheden en benutting van mineralen steeds belangrijker om nog een redelijke productie van ons land te halen. Kortom: we ontkomen er de komende jaren niet aan om met elkaar samen te werken aan water, zowel aan de kwaliteit als de kwantiteit.

Steun van LTO en Ministerie EZ
Een productieve landbouw met voldoende en schoon water, daar gaat het over. Inmiddels is al een groot aantal boeren hiermee bezig. LTO Nederland ondersteunt hen hierbij en heeft hiervoor het Deltaprogramma Agrarisch Waterbeheer (DAW) ingericht. Een programma dat op uitnodiging van de Ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu is opgezet en ervoor zorgt dat boeren samen met waterschappen gaan werken aan waterdoelstellingen.

Kansen benutten
Het DAW biedt boeren en waterschappen een kans om de waterproblemen in het agrarisch gebied aan te pakken. De agrarische sector neemt de leiding en de waterschappen zijn bereid vanuit de eigen taken en verantwoordelijkheden de sector daarin te ondersteunen. Voor meer informatie over agrarisch waterbeheer zie de website: http://agrarischwaterbeheer.nl/
Uitgelicht
Cynthia Brandwijk fotografie
Cynthia Brandwijk fotografie
Freelance fotografe voor zowel de zakelijke als persoonlijke markt. Professionele foto’s met een persoonlijke touch..
Lees verder ›
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
Camping De Rietschoof - Feestcafé de Rietschoof
De Rietschoof is een vrolijk feestcafé gevestigd in de voormalige stoeterij op camping de Rietschoof (25 hectare) met een prachtig uitzicht op de Andelse Maas.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden