over ons | adverteren | sitemap | contact

Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) Bommelerwaard van start


Deel deze pagina

Agrariërs uit de Bommelerwaard willen samenwerken aan de gebiedsgerichte oplossingen van de watervraagstukken in de Bommelerwaard, waarbij tegelijkertijd kansen voor een duurzame en vitale landbouw worden benut én gecreëerd. Het streven is integrale oplossingen te bedenken. Op donderdagavond 2 november 19:30, Achterdijk 57 te Hedel staat er een startbijeenkomst gepland. Ondernemers worden opgeroepen om zich te laten horen en mee te doen. Heb je vragen, opmerkingen, suggesties, mail dan naar de projectleider Ton Baltissen (baltissen56@gmail.com).

Watervraagstukken vragen om een oplossing
De Bommelerwaard staat traditioneel bekend als fruitregio, maar ook glastuinbouw, paddenstoelenteelt, opengrond teelten en veehouderijsectoren komen er voor. Met name vanuit de intensieve teelten is de druk op de kwaliteit van het oppervlaktewater groot, vanwege de afspoeling van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen. Veranderend grondgebruik, maar ook frequenter en heviger voorkomende neerslagperioden vragen om meer waterberging en een betere beheersing van de waterkwantiteit.

Initiatief Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW)
Het project Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) Bommelerwaard is een initiatief van LTO Noord, ZLTO, Waterschap Rivierenland, waterbedrijf Dunea. Ondernemers uit diverse sectoren (veehouderij, fruitteelt, akker- en tuinbouw) gaan samen aan de slag om die maatregelen te benoemen, te testen, te evalueren en uiteindelijk toe te passen. Het project wordt uitgevoerd door Projecten LTO Noord, CLM, CropEye en ZLTO.

Themagroepen en bijeenkomsten
De maatregelen worden besproken in themagroepjes en bijeenkomsten en getest. Mogelijke onderwerpen zijn: erfafspoeling, maisteelt op kleigrond, bodem, kringloopwijzer en bufferstroken. Maar ook andere ideeën zijn welkom.

Samenwerken is noodzakelijk
Door de veranderingen in het klimaat zullen de hoeveelheden water op ons land steeds sterker fluctueren. Bij de huidige, scherpe bemestingsnormen wordt regulering van de waterhoeveelheden en benutting van mineralen steeds belangrijker om nog een redelijke productie van ons land te halen. Kortom: we ontkomen er de komende jaren niet aan om met elkaar samen te werken aan water, zowel aan de kwaliteit als de kwantiteit.

Steun van LTO en Ministerie EZ
Een productieve landbouw met voldoende en schoon water, daar gaat het over. Inmiddels is al een groot aantal boeren hiermee bezig. LTO Nederland ondersteunt hen hierbij en heeft hiervoor het Deltaprogramma Agrarisch Waterbeheer (DAW) ingericht. Een programma dat op uitnodiging van de Ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu is opgezet en ervoor zorgt dat boeren samen met waterschappen gaan werken aan waterdoelstellingen.

Kansen benutten
Het DAW biedt boeren en waterschappen een kans om de waterproblemen in het agrarisch gebied aan te pakken. De agrarische sector neemt de leiding en de waterschappen zijn bereid vanuit de eigen taken en verantwoordelijkheden de sector daarin te ondersteunen. Voor meer informatie over agrarisch waterbeheer zie de website: http://agrarischwaterbeheer.nl/
Uitgelicht
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Jachthaven van Gent / Van Gent Watersport
Een gastvrije, comfortabele thuishaven met 450 ligplaatsen, werkplaats en winkel. Voorzien van Eco-Label ‘de Blauwe Vlag’.
Lees verder ›
Atelier De Gevleugelde Ezel
Atelier De Gevleugelde Ezel
Concertpianiste Mascha van Peijpe en haar man, de schilder Dick Haakman, organiseren al 20 jaar lang kamermuziekconcerten in een unieke ambiance.
Lees verder ›
Solipsis B.V.
Solipsis B.V.
Comfort Class in ICT. Een pragmatische, ervaren en betrouwbare ICT-partner waarmee u een goede ICT-infrastructuur realiseert op comfortabele wijze.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden