over ons | adverteren | sitemap | contact

De trendrede van Tony Bosma in het warme bad van de Rabobank


Deel deze pagina

Tony Bosma, Extend Limits (foto Rabobank)
Tony Bosma, Extend Limits (foto Rabobank)
Tony Bosma, Extend Limits (foto Rabobank)
Dinsdag 25 februari was Trendwatcher en futurist Tony Bosma van Extend Limits te gast op de Winteravondlezing van de Rabobank Bommelerwaard. Een inspiratieavond exclusief voor leden met het doel elkaar cooperatief te ontmoeten en kennis te delen.
Na een kort en warm welkom door Jaap Breugem, ‎Directievoorzitter van de Rabobank Bommelerwaard, startte Tony Bosma zijn wervelende ‘Trendrede’, waarbij hij op een creatieve manier gebruik maakte van beeld en taal om zijn prikkelende en confronterende boodschap over te brengen.


Roller Coaster
In een goed gevulde zaal in MFC de Kreek zat ik daar, als enig niet lid en toch welkom, dankbaar op een goede plek mij te verkneukelen over de roller coaster van woorden en beelden die over ons werd uitgestort. Een monoloog van ruim een uur.

Format
Ik keek om me heen. In de zaal zaten overwegend 40 plussers en een enkele jongeling als een schitterende diamant daartussen. Dat kon een weerspiegeling van de doelgroep zijn. Maar het was ook mogelijk dat het format (‘ik spreek - u luistert’) niet aansloot bij de mentale software van de jongere Raboleden. Voor 40 minus is een sprankelend en levendig debat wellicht een meer sexy format om te verleiden tot verbinding en ontmoeting.

Scenario's
Afijn. Ik stelde mij in op de luistermodus en liet mij gewillig meeslepen in de turbulente blik op de wereld van de toekomst. Mogelijke scenario’s passeerden de revue. Zwarte en lichtere. We kunnen alle kanten op. De toekomst maken we zelf.

Trendwatcher
Tony is trendwatcher. Dat betekent dat er bij hem thuis 6 laptops dag en nacht draaien en dat hij daaruit trends filtert. Niets meer dan dat. Een boeiend vak. Zijn bedrijf, Extend Limits, selecteert, interpreteert en analyseert en vertaalt trends naar concrete voorbeelden in de toekomst.

Wereld in Transitie
De essentie van zijn betoog was niet nieuw maar daarom niet minder waardevol. Hij bracht het goed en je zag mensen opveren en schrikken, voor hen was het waarschijnlijk wel nieuw en misschien ook wel een tikkeltje beangstigend. De essentie: we zitten in een transitie, een kanteling naar een ander soort samenleving. De tijdsgeest verandert. In deze overgang hebben we rebellen nodig (ik merkte dat ik opveerde uit mijn stoel).

Update mentale software
Onze oude denkwijze is rigoureus aan vernieuwing toe, zeg maar een ‘update’ van onze mentale software. We zijn geconditioneerd om op een bepaalde manier te denken en waar te nemen. Dat belemmert ons, nu de ontwikkelingen om ons heen zo snel gaan. We kunnen niet anders dan uit onze comfortzone stappen, anders kijken naar de dingen om ons heen. Een mooie regel die mij bij is gebleven en die dit mooi illustreert:

“ Een vogel geboren in een kooi zal denken dat vliegen een ziekte is”

Technologie
In de wereld van de toekomst zal technologie vanzelfsprekend een grote rol hebben.”In de komende jaren zal 45% van de banen in de VS door technologie compleet overbodig worden” “De rekencapaciteit van een gemiddeld mobieltje dat we op zak hebben is gelijk aan die waarover de NASA in 1969 beschikte. Daarmee hebben ze de eerste mens op de maan gezet” Kijk, daar word je even stil van. De dingen gaan snel, echt snel.

Van winstbejag naar nieuwe focus
De nieuwe tijdgeest zal ons allemaal veranderen. De consumptiemaatschappij zal omvormen tot een nieuwe vorm van consumeren. Bezit verdwijnt. Delen wordt het nieuwe hebben. Dingen worden anders gewaardeerd, vanzelfsprekendheden omvergeworpen. Het gaat niet meer om wat je verdient, om status, om ego, maar om wat je toevoegt, om samen dingen tot stand te brengen. In een circulaire economie. Tony bendadrukte: Een van de meest knappe prestaties van de mensheid tot nu toe, is de klimaatverandering van de aarde. De ultieme uitdaging van de toekomst is zo te leven dat we de aarde niet opsouperen.

Meer weten?

Extend Limits
Extend Limits is een initiatief van top trendwatcher en futurist Tony Bosma. Actuele trends en ontwikkelingen worden op Extend Limits besproken en in het grotere geheel van verandering geplaatst. Een wereld in transitie vergt van ons om trendwatching continu toe te passen en te vertalen naar het heden. Trends verlichten zo het pad richting de toekomst.

Tony Bosma
Voor wie meer wil weten geef ik, onder het motto "delen is het nieuwe hebben" graag de link door waar al het videomateriaal van zijn lezingen te vinden is: http://www.youtube.com/user/Extendlimitsnl#g/p Voor downloads vraagt Tony, heel trendy, in ruil 1 tweet.

TrendRede 2014
Op 10 september 2013 is de vierde TrendRede voor Nederland uitgesproken. De TrendRede is een initiatief van Nederlandse toekomstdenkers. Trendrede 2014 >
Samenvatting
Winterlezing Rabobank Bommelerwaard >
Tijdstip
25 februari 2014
Locatie
Multifunctioneel Centrum De Kreek
Meer info activiteiten Rabobank
De Rabobank organiseert regelmatig activiteiten en bijeenkomsten voor leden, klanten en geïnteresseerden. Activiteiten voor leden >
Datum
28 februari 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Trend Mobile Society >
Ons functioneren wordt steeds afhankelijker van mobiele technologie en verrijkt door mobiele dienstverlening die daadwerkelijk contextueel en persoonlijk is.

Trend Hervorming van waarde >
De door economische waarde (geld) gedreven maatschappij is in verval. Nieuwe waarden gaan de rekenmodellen beheersen.

Trend Nieuw Communictiegedrag >
Communicatie is door nieuwe media verworden tot een bi-directionele activiteit op basis van gelijkwaardigheid. We delen hierdoor steeds meer met elkaar.

Trend Humanisering Technologie >
Technologie past zich in toenemende mate aan aan de menselijke eigenschappen in plaats van andersom.

Trend Het nieuwe consumeren >
Het consumptiepatroon transformeert naar een meer bewust, waakzaam en actiever gedrag van consumenten. Passiviteit is passé! '
Gerelateerde info

Duurzaam: de mode voorbij?
Bezit maakt arm
Bezit en de weelderige etalage van de lente
De voordelen van een recessie
Ademwolkjes rond de aarde
Uitgelicht
BBQ-restaurant Brandend Zand
BBQ-restaurant Brandend Zand
Een bijzondere eetgelegenheid voor lunch, borrel en diner.  In dit gezellige restaurant, met stoere veranda en uitzicht over de Zandmeren, voelt iedereen zich direct thuis!
Lees verder ›
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Sloepenverhuur Bommelerwaard
Jachthaven de Maas. Verhuur van sloepen en zeilboten. Een vaarbewijs is niet nodig. U vaart er zó mee weg! Tevens jachtmakelaar in motorboten, taxaties, in- en verkoop. 
Lees verder ›
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Het Hof
Het Hof
In hartje Zaltbommel vind je een prachtige ruimte voor feesten en partijen met een warm hart voor kunst en cultuur.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › bob
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden