over ons | adverteren | sitemap | contact

De projecten van Bezoekerscentrum de Grote Rivieren


Animatiefilm en lesproject 'Opa vertelt' kregen steun uit Leefbaarheidsfonds


Deel deze pagina

Evelien Baudoin met de leskist van 'Opa vertelt'
Evelien Baudoin met de leskist van 'Opa vertelt'
De hele ploeg
De hele ploeg
Schilderen
Schilderen...
Vismand
De vismand op het gebrandschilderde raam
Miniaturen van de steenfabricage
Miniaturen van de steenfabricage
Inhoud van de leskist Opa Vertelt
Inhoud van de leskist Opa Vertelt
De projecten van het bezoekerscentrum De Grote Rivieren leveren een waardevolle bijdrage aan informatie en educatie over het rivierengebied. Reden voor een financiële injectie vanuit het Leefbaarheidsfonds van De Kernen, voor het lesproject 'Opa vertelt' en de veelbesproken animatiefilm.

Evelien Baudoin is projectmedewerker en de aangewezen persoon om uitleg te geven. "We maken onderscheid tussen zelfbedachte projecten en projecten die vanuit instanties op ons af komen. Op dit moment zijn we vooral druk bezig met die laatste categorie, maar als het even kan verzinnen we zelf iets. De twee projecten die gesteund werden zijn daar een goed voorbeeld van."

De animatiefilm

De animatiefilm is dus een geheel eigen project. Voorzitter Louis Kuus en ik wilden een filmpje dat bezoekers meteen bij het betreden van het bezoekerscentrum in één keer de hoofdlijnen zou vertellen. En dat is goed gelukt. In 10 minuten tijd krijg je waanzinnig veel informatie. Over de loop van de rivieren, de visserij, het werken in een steenfabriek en de grote militaire betekenis van het gebied.

Nadat we een projectplan hadden geschreven, meldden zich vier filmers. Uiteindelijk is mijn man Joris Baudoin (bekend van de gootspoken, red.) uitgekozen. Hij werd al eerder onderscheiden voor filmprojecten, dus dat was hem wel toevertrouwd. Het is helemaal een lokale productie geworden, want naast Joris kwamen de verteller en andere medewerkers ook uit Heerewaarden.

De productie
Er is een half jaar hard aan gewerkt. Joris kon filmen op plekken waar je normaal niet kan komen, zoals bovenop de sluis van Sint Andries. Hij zweefde onderaan een deltavlieger boven het gebied.

Eén scène in het bijzonder kostte veel tijd en geduld. Een prachtige gedetailleerde kaart uit de tachtigjarige oorlog had namelijk één probleem: het noorden zat aan de onderkant. Joris heeft toen met engelengeduld de hele kaart met alle figuren erop in spiegelbeeld zitten Photoshoppen. Een enorme klus voor zo'n kort stukje film.

Keltische munt
Voor de gelegenheid kregen we een gouden Keltische munt in bruikleen van het Stadskasteel Zaltbommel. Die 2000 jaar oude munt hebben we gefilmd op de plek waar hij gevonden was: in Heerewaarden. Heel spannend om zo'n kostbare munt in handen te hebben, we waren doodsbenauwd dat we het kleine muntje in het zand zouden kwijtraken!

Sinds september 2012 is de animatiefilm te zien in ons bezoekerscentrum en de reacties zijn onverdeeld positief. De film is ook bij meerdere keren kijken interessant, want er zitten allerlei verborgen grapjes en effecten in. Voor de filmliefhebbers: let op de 'Wilhelm scream'!

Een trailer van de animatiefilm:


Lesproject 'Opa vertelt'

Een ander project is 'Opa vertelt', dat een aantal jaren heeft gedraaid in de groepen 1 t/m 4 van de basisschool. Ook hiervoor kregen we van De Kernen ondersteuning. Aanleiding was ons gebrandschilderde raam waarop drie kenmerkende beroepen uit de regio staan afgebeeld: boer, visser en steenbakker. In drie filmpjes worden een opa en zijn kleindochter gevolgd die op bezoek gaan bij bedrijven waar een dergelijk vak nog wordt uitgeoefend.

Gelukkig hebben we in de buurt nog een steenbakkerij die op ambachtelijke wijze stenen bakt: de firma Biezeveld in Kerkdriel, de enige Nederlandse steenfabriek die iedere steen of plavuis nog met de hand maakt. Daar werd uiteraard gefilmd en ook bij een boer en een visser in Heerewaarden.

De filmpjes werden op school aan de kinderen getoond, begeleid door een leskist met voorbeelden (fuik, bakstenen, boetnaald, e.d.) Als de schoolkinderen later met de hele klas in het bezoekerscentrum kwamen waren ze al voorbereid op de opdrachten die we voor hen in petto hadden. Ze mochten bijvoorbeeld stenen stapelen en vissen vangen. Zo kregen ze spelenderwijs een uitstekend beeld van hoe deze beroepen in vroeger tijden werden uitgeoefend.

Toekomst
Het eerste waar het bezoekerscentrum zich nu op wil gaan richten is het verbeteren van de buitenruimte. Vooral de schokker (boot, red.) is aan een opknapbeurt toe. Dat willen we graag laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Als de buitenruimte klaar is kunnen we aan de slag met het volgende project, over het leven aan boord van een boot. Alles ligt daarvoor al klaar, nu alleen de uitvoering nog.
Interview: Evelien Baudoin
Locatie: Bezoekerscentrum De grote Rivieren
Tekst: Jan van den Berg
Foto's: Jan van den Berg, archief bezoekerscentrum
Datum
13 maart 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Over het bezoekerscentrum De Grote Rivieren
Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden verzorgt sinds 1986 informatie en educatie over het rivierengebied. Elk jaar mag het centrum 6000 tot 8000 bezoekers verwelkomen. Het centrum verzorgt workshops, lezingen, excursies, natuur- en milieu educatie en informatie over allerlei onderwerpen tussen Maas en Waal. Een greep uit de thema's: natuur, waterhuishouding, oude ambachten en de grote militaire betekenis van het gebied. Het is een fijne stop om bij te komen tijdens een wandel- of fietstocht.

Bezoekerscentrum de Grote Rivieren, Heerewaarden
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Geld voor onze Buurt
Geld voor onze Buurt
Nieuws, 22 januari 2014: De pipowagen van dorpsvereniging dín Treffer
Uitgelicht
BOB de Brouwerij Bus
BOB de Brouwerij Bus
Zin om een gezellig avondje te borrelen, maar niemand wil BOB’en? Of gewoon geen zin om te fietsen? Dan is dit de BOB de Brouwerij Bus de ideale oplossing!
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Waterfeesten Kerkdriel, Partyschip Domani en Columbus
Voor een leuke rondvaart, dagarrangement of excursies, op een van de twee partyboten: de Domani of de Columbus
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
Online Identity & Solutions B.V.
Online Identity & Solutions B.V.
Specialist in het bouwen van  websites en webapplicaties.  De bouwers van de Bommelerwaardgids, dus wat moeten we nog meer zeggen?
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden