over ons | adverteren | sitemap | contact

De projecten van Bezoekerscentrum de Grote Rivieren


Animatiefilm en lesproject 'Opa vertelt' kregen steun uit Leefbaarheidsfonds


Deel deze pagina

Evelien Baudoin met de leskist van 'Opa vertelt'
Evelien Baudoin met de leskist van 'Opa vertelt'
De hele ploeg
De hele ploeg
Schilderen
Schilderen...
Vismand
De vismand op het gebrandschilderde raam
Miniaturen van de steenfabricage
Miniaturen van de steenfabricage
Inhoud van de leskist Opa Vertelt
Inhoud van de leskist Opa Vertelt
De projecten van het bezoekerscentrum De Grote Rivieren leveren een waardevolle bijdrage aan informatie en educatie over het rivierengebied. Reden voor een financiële injectie vanuit het Leefbaarheidsfonds van De Kernen, voor het lesproject 'Opa vertelt' en de veelbesproken animatiefilm.

Evelien Baudoin is projectmedewerker en de aangewezen persoon om uitleg te geven. "We maken onderscheid tussen zelfbedachte projecten en projecten die vanuit instanties op ons af komen. Op dit moment zijn we vooral druk bezig met die laatste categorie, maar als het even kan verzinnen we zelf iets. De twee projecten die gesteund werden zijn daar een goed voorbeeld van."

De animatiefilm

De animatiefilm is dus een geheel eigen project. Voorzitter Louis Kuus en ik wilden een filmpje dat bezoekers meteen bij het betreden van het bezoekerscentrum in één keer de hoofdlijnen zou vertellen. En dat is goed gelukt. In 10 minuten tijd krijg je waanzinnig veel informatie. Over de loop van de rivieren, de visserij, het werken in een steenfabriek en de grote militaire betekenis van het gebied.

Nadat we een projectplan hadden geschreven, meldden zich vier filmers. Uiteindelijk is mijn man Joris Baudoin (bekend van de gootspoken, red.) uitgekozen. Hij werd al eerder onderscheiden voor filmprojecten, dus dat was hem wel toevertrouwd. Het is helemaal een lokale productie geworden, want naast Joris kwamen de verteller en andere medewerkers ook uit Heerewaarden.

De productie
Er is een half jaar hard aan gewerkt. Joris kon filmen op plekken waar je normaal niet kan komen, zoals bovenop de sluis van Sint Andries. Hij zweefde onderaan een deltavlieger boven het gebied.

Eén scène in het bijzonder kostte veel tijd en geduld. Een prachtige gedetailleerde kaart uit de tachtigjarige oorlog had namelijk één probleem: het noorden zat aan de onderkant. Joris heeft toen met engelengeduld de hele kaart met alle figuren erop in spiegelbeeld zitten Photoshoppen. Een enorme klus voor zo'n kort stukje film.

Keltische munt
Voor de gelegenheid kregen we een gouden Keltische munt in bruikleen van het Stadskasteel Zaltbommel. Die 2000 jaar oude munt hebben we gefilmd op de plek waar hij gevonden was: in Heerewaarden. Heel spannend om zo'n kostbare munt in handen te hebben, we waren doodsbenauwd dat we het kleine muntje in het zand zouden kwijtraken!

Sinds september 2012 is de animatiefilm te zien in ons bezoekerscentrum en de reacties zijn onverdeeld positief. De film is ook bij meerdere keren kijken interessant, want er zitten allerlei verborgen grapjes en effecten in. Voor de filmliefhebbers: let op de 'Wilhelm scream'!

Een trailer van de animatiefilm:


Lesproject 'Opa vertelt'

Een ander project is 'Opa vertelt', dat een aantal jaren heeft gedraaid in de groepen 1 t/m 4 van de basisschool. Ook hiervoor kregen we van De Kernen ondersteuning. Aanleiding was ons gebrandschilderde raam waarop drie kenmerkende beroepen uit de regio staan afgebeeld: boer, visser en steenbakker. In drie filmpjes worden een opa en zijn kleindochter gevolgd die op bezoek gaan bij bedrijven waar een dergelijk vak nog wordt uitgeoefend.

Gelukkig hebben we in de buurt nog een steenbakkerij die op ambachtelijke wijze stenen bakt: de firma Biezeveld in Kerkdriel, de enige Nederlandse steenfabriek die iedere steen of plavuis nog met de hand maakt. Daar werd uiteraard gefilmd en ook bij een boer en een visser in Heerewaarden.

De filmpjes werden op school aan de kinderen getoond, begeleid door een leskist met voorbeelden (fuik, bakstenen, boetnaald, e.d.) Als de schoolkinderen later met de hele klas in het bezoekerscentrum kwamen waren ze al voorbereid op de opdrachten die we voor hen in petto hadden. Ze mochten bijvoorbeeld stenen stapelen en vissen vangen. Zo kregen ze spelenderwijs een uitstekend beeld van hoe deze beroepen in vroeger tijden werden uitgeoefend.

Toekomst
Het eerste waar het bezoekerscentrum zich nu op wil gaan richten is het verbeteren van de buitenruimte. Vooral de schokker (boot, red.) is aan een opknapbeurt toe. Dat willen we graag laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Als de buitenruimte klaar is kunnen we aan de slag met het volgende project, over het leven aan boord van een boot. Alles ligt daarvoor al klaar, nu alleen de uitvoering nog.
Interview: Evelien Baudoin
Locatie: Bezoekerscentrum De grote Rivieren
Tekst: Jan van den Berg
Foto's: Jan van den Berg, archief bezoekerscentrum
Datum
13 maart 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Over het bezoekerscentrum De Grote Rivieren
Bezoekerscentrum De Grote Rivieren in Heerewaarden verzorgt sinds 1986 informatie en educatie over het rivierengebied. Elk jaar mag het centrum 6000 tot 8000 bezoekers verwelkomen. Het centrum verzorgt workshops, lezingen, excursies, natuur- en milieu educatie en informatie over allerlei onderwerpen tussen Maas en Waal. Een greep uit de thema's: natuur, waterhuishouding, oude ambachten en de grote militaire betekenis van het gebied. Het is een fijne stop om bij te komen tijdens een wandel- of fietstocht.

Bezoekerscentrum de Grote Rivieren, Heerewaarden
Valentijnsdag

Gerelateerde info

Geld voor onze Buurt
Geld voor onze Buurt
Nieuws, 22 januari 2014: De pipowagen van dorpsvereniging d’n Treffer
Uitgelicht
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
De Potter Aggregaten
De Potter Aggregaten
Al jaren specialist in stroomaggregaten en andere technische apparatuur, tot ver over de landsgrenzen, maar ook in de Bommelerwaard.
Lees verder ›
B&B De Bloesemhof
B&B De Bloesemhof
Sfeervol overnachten in een rustige landelijke omgeving. Twee knusse moderne en comfortabele gastenverblijven met ruime voorzieningen.
Lees verder ›
't Stadscafé Zaltbommel
't Stadscafé Zaltbommel
Het bruisende middelpunt van Zaltbommel. Het terras op de Markt is de ‘huiskamer’  van Zaltbommel.
Lees verder ›
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Handicare trapliften
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden