over ons | adverteren | sitemap | contact

De pipowagen van dorpsvereniging dín Treffer


Deel deze pagina

OfficiŽle opening door de gemeente Zaltbommel
OfficiŽle opening door de gemeente Zaltbommel
Het klusteam
Het klusteam
De oorspronkelijke schaftkeet
De oorspronkelijke schaftkeet
Van alle projecten die door het Leefbaarheidsfonds van De Kernen worden ondersteund is dat van de Kerkwijkse dorpsvereniging d’n Treffer wel één van de origineelste. In plaats van een vast clubgebouw koos de vereniging voor een mobiel clubhuis: een pipowagen. Voorzitter Diana Groeneveld vertelt hoe het kwam.

Diana: “Het idee voor een dorpsvereniging zelf ontstond in 2010, na een geslaagde buurtbarbecue. We wilden meer van dat soort activiteiten gaan organiseren, want tot dan was er bitter weinig te beleven in Kerkwijk.

Infoavond
Na een drukbezochte infoavond in de voetbalkantine wilden 10 mensen zich inzetten. We begonnen met een bestuur en een aparte activiteitencommissie. Die organisatiestructuur werd later vereenvoudigd en anno 2014 zijn we met zes vrijwilligsters over.

De Week van Kerkwijk
De eerste activiteit was ‘De Week van Kerkwijk’, een initiatief dat gesteund werd door de gemeente Zaltbommel. Dat was toch wel een hele happening en het smaakte naar meer. Een aantal vaste evenementen werd geboren: burendag, seniorenlunch, Sinterklaas, NLdoet.

De behoefte aan een clubhuis ontstond al snel. Maar omdat we de vergunning niet rond kregen moest er een ander plan komen. Iemand tipte ons: er stond een schaftkeet te koop voor maar 200 euro. Die zat onder de graffiti, er moest nog heel wat aan gebeuren. Via via hoorden we van het Leefbaarheidsfonds van De Kernen. Toen die ons te hulp schoten met een subsidie van € 5400,- ging het snel.

Klusteam
In minder dan 6 maanden tijd toverde een enthousiast klusteam de vervallen schaftkeet om in een blinkende pipowagen. Alles werd gestript – behalve het dak, dat was nog goed – en opnieuw ingericht. Er werden 2 toiletten in gemaakt, een keukentje met banken en een barretje. Op 23 november 2011 was hij klaar. Net op tijd, zodat Sinterklaas hem kon aanbieden als cadeau voor het dorp Kerkwijk.”

Sindsdien wordt de pipowagen overal ingezet: als koek-en-zopie als er ijs ligt, als Sinterklaashuis, enzovoorts. Eén keer ging het mis: tijdens de manifestatie ‘De Waard op de Kaart’ – waarbij elk dorp uit de Bommelerwaard zich presenteerde op Slot Loevestein – moest Kerkwijk verstek laten gaan: de pipowagen paste niet over de ophaalbrug…


Het renoveren van de pipowagen

Noodklok
Op het moment van schrijven is de grootste zorg van de dorpsvereniging de opslagruimte. “In oktober 2013 moesten we onze vaste stalling verlaten en sindsdien zijn we op zoek naar een structurele oplossing. Het liefst houden we al ons materiaal bij elkaar. Ja, je verzamelt heel wat in de loop der jaren! Iedereen die nog een mooie ruimte over heeft kan zich melden bij het bestuur.

Ook heeft d’n Treffer haar zinnen nog steeds gezet op een vast clubgebouw.

Plannen
Wat kunnen we nog meer verwachten in de toekomst? Diana: “Het tijdelijke dorpscafé 'Bij Truuske' in de kerstvakantie bleek een schot in de roos. Dat krijgt vast een vervolg. Verder willen we graag iets doen voor de jeugd tussen 12 en 16 jaar. Voor die doelgroep is er hier bijna niks te beleven en we willen de jongeren graag in het dorp houden. Op de jaarvergadering in februari zullen we nog wat nieuwe plannen presenteren. Wellicht wel wat met het WK voetbal. Ideeën genoeg!”

pipowagen KerkwijkDatum
22 januari 2014

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Wout en Truuske
Diana kan ons het geheim achter de naam ‘d’n Treffer’ wel verklappen: In de vorige eeuw woonde in Kerkwijk een markant figuur: Wout den Treffer. Het dorp wist eigenlijk niet veel van hem, ook niet of hij nu wel of geen relatie had. Het verhaal ging wel dat hij iets met zijn huishoudster Truuske had, maar helemaal zeker was dat niet.

Wout en Truuske

Toen de vereniging koos voor die naam schaften ze 2 tuinkabouters aan: Wout en Truuske. Steeds als er iets aan te kondigen valt worden ze voor een willekeurige deur gezet, met een koffertje, een flyer met informatie en een opschrijfboekje. Vervolgens worden de 2 mascottes voor het volgende huis gezet en zo gaan ze het hele dorp door. Een perfect systeem, want ze zijn altijd op de afgesproken tijd terug!

Valentijnsdag
Uitgelicht
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg Bakker Belastingadvies en Administraties
Opsteeg, Bakker en hun team vormen samen een bijzonder administratie- en advieskantoor in het hartje van Zaltbommel.
Lees verder ›
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media
Digitaalburg Media richt zich sinds 2005 met een drietal websites op het regionaal nieuws uit het Land van Heusden en Altena, De Bommelerwaard en De Langstraat.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
WEA Rivierenland Accountants & Adviseurs
Met acht vestigingen, één van de belangrijkste accountants- en belastingadvieskantoren voor het mkb in Rivierengebied.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard
Tussen Hedel en Ammerzoden staat een boomgaard met verschillende oud-Hollandse vruchten. Laat je elke week verrassen met een abonnement op een biologische groente- en fruitpakket!
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Bolcombanner
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
bob
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden