over ons | adverteren | sitemap | contact

De persoonlijke benadering van Begrafenisonderneming De Kloe


Deel deze pagina

Teus en Lida de Kloe
Teus en Lida de Kloe
Waarom kiest iemand voor het beroep van begrafenisondernemer? Een vraag die velen zich stellen. De dood is in onze cultuur iets wat we uit de weg gaan en al zeker niet opzoeken. Teus de Kloe en zijn vrouw Lida hebben in hun werk dagelijks met de dood te maken. Zij zijn het bewijs dat er juist in hun beroep veel voldoening is te vinden.

Begrafenisonderneming De Kloe is gevestigd aan de Delkant, op het mooiste plekje van Gameren. Teus beaamt dat volmondig: "Het is het huis van mijn ouders. We zijn er zes jaar geleden ingetrokken, toen mijn vader er niet meer zelfstandig kon wonen. Het is hier erg prettig wonen."

"Als ze me op 10-jarige leeftijd hadden gevraagd of ik dit vak zou willen uitoefenen had ik maar één antwoord gehad: 'Absoluut nooit!' Maar ik ben er langzaam in gegroeid. Mijn oom had een begrafenisonderneming plus een tuinderijtje. In die tuinderij ben ik begonnen. Af en toe werd ik gevraagd als drager. De eerste keer herinner ik me nog goed. Heel moeilijk vond ik dat. Bij het dichtdoen van de kist hield ik het deksel voor mijn gezicht om de overledene niet te zien. Langzamerhand raakte ik meer vertrouwd en steeds meer betrokken. Mijn oom werd ziek en een ziekenhuisopname van een paar weken volgde. Die periode kreeg ik de taak om de begrafenissen zelf te regelen. Mijn oom kwam er weer bovenop en hielp nog wat jaartjes mee, om daarna definitief te stoppen.

'Voor Teus'
Vanaf 1 januari 1999 nam Teus de zaak helemaal over van zijn oom. Zijn vrouw Lida treedt op als 'stimulerende kracht achter de schermen'. Zo'n 80 a 90 keer per jaar wordt er een beroep op hen gedaan, vanuit de hele Bommelerwaard en ook wel eens daarbuiten. Als zij over de begrafenisonderneming praten valt op dat ze het vaak over de mooie kanten hebben. "Het is een beroep dat veel voldoening schenkt", zegt Lida. "Tijdens het begeleiden van de nabestaanden merk je keer op keer dat je iets kunt betekenen voor de mensen." "Kijk, dit is zo'n voorbeeld van de warme reacties die we krijgen." Teus staat op en haalt wat kindertekeningen van de muur. "Een aantal jaren geleden waren er op een condoleance-avond een paar kleine kinderen aanwezig. Ik had gezorgd voor papier, kleurtjes en stiften, zodat ze zich wat konden vermaken. Een aantal weken later kreeg ik drie tekeningen: 'Voor Teus', omdat ik ze door een moeilijke periode had geholpen. Nou, die tekeningen hangen nog steeds boven mijn werktafel!"

Trends
Zijn er veranderingen merkbaar ten opzichte van een aantal jaren geleden? "Jazeker, vroeger liet men alles aan de begrafenisondernemer over. Tegenwoordig willen mensen steeds vaker zelf bepalen hoe de begrafenis eruit ziet. En dat vinden wij prima, het is tenslotte de begrafenis van hun dierbare. De eisen die men stelt moeten uiteraard wel uitvoerbaar zijn. Men kan veel van ons vragen maar wij hebben wel onze eigen bedrijfsstijl en daar hoort een zekere waardigheid bij. In overleg komen we er altijd uit."

"Nabestaanden willen tegenwoordig veel zelf doen. Zelf het lichaam wassen, aankleden of zelf de kist sluiten. Prima. Met make-up zijn we wat terughoudend. Als de overledene zich bij leven niet opmaakte, waarom zouden wij het dan wel doen? Als de nabestaanden er om vragen kunnen we het wel. Ook hebben we allebei een basiscursus verzorging overledenen en camouflagetechniek gevolgd wat van belang is bij bijvoorbeeld verkeersslachtoffers. We proberen te allen tijde dat de overledene tot net voor de begrafenis gezien kan worden. Voor de rouwverwerking is dat heel belangrijk."

Onvermijdelijk gaat het beroep ook gepaard met aangrijpende momenten. Lida: "Uiteraard bij begrafenissen van kinderen." En Teus: "Het klinkt misschien gek, maar één van de aangrijpendste dingen in het vak vind ik het voortijdig moeten sluiten van een kist. Als het lichaam niet meer te zien is. In één klap geeft dat zo'n machteloos gevoel. Je kunt het vergelijken met een arts op het moment dat er een patiënt overlijdt. Je kunt dan niets meer doen. Het liefst geef je de mensen tot het laatst de mogelijkheid om afscheid te nemen."

Het tekent de betrokkenheid die Teus en Lida de Kloe hebben met hun werk. Is er onderscheid aan te geven met collega-bedrijven? "Dat willen we niet zo stellen. Ik neem aan dat elke uitvaartleider op zijn manier de uitvaart met respect en zorg begeleidt. Wat wij heel erg belangrijk vinden is het persoonlijke contact. Mensen kunnen dag en nacht bellen en ze hebben dan ook meteen persoonlijk contact met degene die hen de rest van de begrafenis gaat bijstaan. Het thuis opbaren van de overledene vinden wij belangrijk voor de rouwverwerking, wanneer iemand dit wil is er ook (bijna) altijd de mogelijkheid voor. We hebben hier alles voor in huis.

"Onze eigen achtergrond is positief-christelijk te noemen. Vanuit die overtuiging zijn wij tegen crematies, dus die doen we niet. Begrafenissen verzorgen we voor iedereen. Wij kunnen niet alles zelf. Het rouwvervoer besteden we uit aan de firma Duijster uit Wijk en Aalburg. Nabestaanden hebben hierdoor een ruime keus aan rouwauto's, zoals zwart, grijs en wit. Ook huren wij mensen in zoals dragers en iemand die de laatste verzorging mee kan doen. Gesterkt door dit enthousiaste team medewerkers dat achter ons staat kunnen wij ons beroep uitoefenen en voor iedereen een begrafenis verzorgen die waardig en stijlvol verloopt."
Wat:
Interview Begrafenisonderneming Teus de Kloe
Wanneer:
9 maart 2007
Tekst en foto:
Jan van den Berg
Datum
9 maart 2007

Meer Bommelerwaardige nieuwtjes ›

Valentijnsdag
Uitgelicht
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Party-Cruises Bommelervaart en Princehof
Varen met de Bommelervaart is een belevenis! Dit prachtige, ruime schip in de haven van Zaltbommel heeft een warme uitstraling en is van alle gemakken voorzien.
Lees verder ›
Paddestoelenrijk
Paddestoelenrijk
In Rossum vind je allerlei exotische zwammen zoals de Shii-take,  de harige Pom pom Blanc en de Pioppino.
Lees verder ›
B&B D'waalgasten
B&B D'waalgasten
Riet en Evert hebben het achterhuis van de Boerenhoeve omgebouwd tot een comfortabel gastenverblijf met drie tweepersoonskamers, een keuken en een badkamer. Zeer goed bereikbaar.
Lees verder ›
Slot Loevestein
Slot Loevestein
Het verhaal van Hugo de Groot en de boekenkist kent iedereen, maar er is zoveel meer te beleven op Slot Loevestein!
Lees verder ›
B&B 't Saenraik
B&B 't Saenraik
Op 5 min. van Zaltbommel en 10 min. autorijden van Den Bosch ligt dit gastvrij en goed onderkomen. Een prima locatie voor een overnachting op doorreis.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › hoe werkt het
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Digitaalburg
Uw advertentie hier?
adverteren
Uw advertentie hier?
smienk trapliften
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden